Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Yaz Kararnamesini Açıkladı
Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) 2011 yılı İdari ve Adli Yargı Yaz Kararnamesini tamamladı. HSYK, yaz kararnamesi ile 2 bin 230 hakim ve savcının görev yerini değiştirdi.
Hakim ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun (HSYK) internet sitesinde yer alan açıklamada, HSYK 1. Daire Başkanlığı’nın, 2011 Yılı Adli ve İdari Yargı Yaz kararnamelerine yönelik görüşmelerini tamamladığı belirtildi.
Kararnameyle Türkiye’nin gündemindeki dava ve soruşturmalara bakan bazı isimlerin görev yerleri değişti.
Eski HSYK’nın Ergenekon savcılarına yönelik şikayetlerin ardından bu soruşturmaya bakmakla görevlendirdiği Ergenekon savcısı Kasım İlimoğlu ise Büyükçekmece Savcılığı’na atandı.
“Balyoz” davasında 26 tahliye kararı veren Hakim Yılmaz Alp de İstanbul Ağır Ceza Mahkemesi’nden Bakırköy Hakimliği’ne atandı.
“Balyoz” soruşturmasının Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Ali Haydar ise İzmir Cumhuriyet Başsavcı Vekili oldu.
HSYK, İlhan Cihaner soruşturmasını yürüten ve özel yetkileri alınıp tekrar iade edilen Osman Şanal’ı Antalya Cumhuriyet Savcılığı’na atadı.
Soruşturmada yer alan bir başka Savcı Rasim Karakullukçu da terfi ettirilip Erzurum Başsavcı Vekili oldu.
Futbolda şike soruşturmasını yürüten Sarıyer Cumhuriyet Savcısı Fazıl Arslanalp Bakırköy Başsavcıvekilliği’ne atandı.
Kararnameyle ayrıca Diyarbakır Başsavcısı Durdu Kavak, İzmir Başsavcılığı’na; İzmir Başsavcısı Emin Özler de Kocaeli Başsavcılığı’na atandı.
Eski YARSAV Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu ise İstanbul hakimliğine atandı. (ajanslar)
Yargı-Sen adlı yeni kurulan sendikanın yönetiminde olması nedeniyle görev yeri değişikliği beklemeyen eski YARSAV Başkanı, YARGI-Sen kurucusu Ömer Faruk Eminağaoğlu, atanması konusunda, Milliyet gazetesine şunları söyledi: “Bu bir kıyım. Yeniden inceleme isteyeceğim. Daha yeni sendika genel kurulu yapıldı. Yönetim kuruluna seçilen benim ve bir arkadaşımın bir başka yere atanması, bu çağda sendika kapatan bir anlayışı, ‘helalleşmeden’ söz etmesine rağmen aksi yönde davranan bir başbakan ve başbakanlıkla HSYK’nın çift yumurta ikizi gibi hareket ettiğini gösteriyor. Yargı bu çağda bunlara layık değil. Uluslararası yargı dahil her türlü itiraz yolunu deneyeceğim. Adı ileri denilen ama en geri darbelerin gerisine düşen bir demokrasiye bu yargı layık değildir. Atamalar, artık HSYK’nın operasyonel boyut niteliğine büründüğünü gösteriyor. HSYK’yı hukuk içerisinde hareket etmeye özellikle dikkat çekmiştik. Ne için yapılandırıldığını, ne için anayasanın değiştiğini umarım herkes görüyordur. Acaba Başbakan’ın soruşturmalarını yapmış olmasam bunlara muhatap olur muydum? Helalleşmeden söz eden bir başbakan neden bunlara göz yumuyor, neden bunları yapıyor? Hukuk içerisinde bunların mücadelesini vereceğiz ve atlatacağız. Bedel ödenecekse de ödeyeceğiz ama mücadelemizi vereceğiz. Bir yandan sendikanın kapatılması davası sürüyor, bir yandan ben başka yere atanıyorum.”
Yoruma kapalı.