Hindistan Çin’in Ordusuna Karşı Askerlerini Arttırdı

Epoch Times / Venüs Upadhayaya Tarafından

4 Temmuz 2006 tarihinde Bir Hint askeri Hindistan ve Çin arasındaki Nathu La sınır kapısında (DESHAKALYAN CHOWDHURY / AFP / Getty Images)
4 Temmuz 2006 tarihinde Bir Hint askeri Hindistan ve Çin arasındaki Nathu La sınır kapısında (DESHAKALYAN CHOWDHURY / AFP / Getty Images)

Hindistan’da Savunmadan sorumlu Bakanlar Komitesi, Çin’in askeri gücüne karşı, kendi askerine 45.000 Komando daha ekleyerek arttırma kararını onayladı.

Çin ve Hindistan aralarında, Himayalar boyunca 3 bin km’den (1.864 mil) daha uzun bir sınır boyu paylaşıyor.

Hindistan medyasından Hindu’nun belirttiğine göre, öneriyi Çarşamba günü Hindistan Başbakanı Manmohan Singh, Yeni Delhi toplantısında kabul etti.

Bu öneri, geçmiş birkaç yıl önce komiteye sunulmuş fakat ancak iki hafta önce Hindistan Savunma Bakan’ının Pekin’e yaptığı ziyaret sonrasında onaydan geçmişti.

Yaklaşık olarak 62 bin crore  (11,5 milyar ABD doları) tutacağı düşünülen Kolordunun beş yıllık plan içerisinde tamamlanması planlanıyor.  Merkezi Doğu Hindistan Batı Bengal Panagrh’ta olması planlanan 45 bin asker, Tibet Özerk Bölgesine herhangi bir saldırı durumunda hazır durumda olması sağlanacak.

Daha önce 2009 ve 2010 yıllarında, Arunachal Pradeş bölgesine saldırı ihtimaline karşı Hindistan Assam eyaletinde, iki ayrı bölge olan Lekhapani ve Missamari’ye iki piyade tümeni yerleştirilmişti. Çin, Arunachal Pradeş bölgesini Hindistan’ın bir parçası olarak görmüyor.

Hindu’nun raporunda belirttiğine göre, Hindistan sınırında,  Çin yaklaşık olarak beş tam teşekküllü hava üssüne, iyi bir demiryolu ağına ve 58 bin km’nin üzerinde yol güzergahına sahip. Bu bölgede Hint güçlerinden sayıca çok üstün olan, 30 kısımdan oluşan ve her birinin 15 bin’den fazla olan askeri gücü barındırabiliyor.

Raporda ayrıca Mart ayında Tibet Platosunda Hint Ordusu tarafından değerlendirilen, Çin Halk Kurtuluş Ordusu (ÇHKO)tarafından bir tatbikat gerçekleştiğinden bahsediliyor.

Jawaharlal Nehru Üniversitesi’nden Doğu Asya Araştırmaları Merkezi Başkanı Srikanth Kondapalli “ÇHKO son bir buçuk yılda Tibet bölgesinde en az 21 kere çalışma yapmıştır. Bu çalışmalar özel durumlar için tasarlanmıştır. Bu çalışmaların amacı aynı zamanda yüksek irtifa koşullarına karşı nasıl hazır olduklarını Hindistan’a iletmek. Çin yaptığı bu çalışmaları kendi irtifa gücünü kanıtlamak için düşman topraklarda gerçekleştiriyor” dedi.

 Orijinal İngilizce Metin

Yanıt Ver

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.