Hong Kong’un yüzde 80i göç edip etmeyeceğini düşünüyor
Her beş Hong Kong’ludan dördü, şehri terk etmeyi düşünüyor. Bunun birçok nedeni olmakla birlikte en başlıca nedeni, Çin Komünist Partisi’nin, Hong Kong’a yönelik baskıyı arttırması.
Uluslararası emlak şirketi olan Barta tarafından yürütülen 18 yaş ve üstü metropolün, yaklaşık 500 sakiniyle yapılan görüşmelerin sonucuna göre, buradaki insanların %51’inin Hong Kong’u terk etmeyi düşündükleri görüldü. Bu yılın Şubat ve Mart aylarında, sırasıyla 65.295 ve 66.334 kişi Hong Kong’dan göç etti. Beş Hong Kong’ludan neredeyse dördü göç etmekle ilgileniyor. Göçün en önemli nedeni, Hong Kong’luların daha iyi bir yaşam ortamı umudu.
Yüzde 40’tan fazlası ise, daha az karmaşık ve doğrudan yatırım yapabilecekleri daha etkili çalışma ortamlarını hedefliyor. Ankete katılanların neredeyse üçte biri (yüzde 29%) çocukları için daha iyi bir eğitim arıyor. Diğer yüzde 27% ise – yani dörtte birinden fazlası – yabancı memleketlerde vatandaşlık konusu ile yakından ilgileniyor.
1 Temmuz’da, Pekin’e sadakatiyle bilinen, halk tarafından sevilmeyen ve kendisini muhafazakar olarak tanımlayan John Lee, Hong Kong’un gelecekteki hükümet başkanı olacak. Bu Başkanlık değişimi de Hong Kong Halkının büyük çoğunluğunu rahatsız ediyor.
Citibank’ın 26 Nisan tarihli “Hong Kong Multimilyoner Anketi 2021” raporuna göre, 2020’den bu yana, Hong Kong’daki multimilyoner sayısı 81.000 kişi azaldı. 2021’in sonunda Hong Kong’da tahminen 434.000 “milyoner” vardı – yani, 13 kişiden biri. Bu gruba dahil olanların çoğunluğu gayrimenkulde olmak üzere, 10 milyon Hong Kong dolarından fazla servete sahiptir. Ancak 2021’de, metropolün zenginleri en kötü yıllarını yaşadı. Bunun sebebi ise Çin Komünist Partisinin; büyük özel şirketlerin -özellikle de teknoloji şirketlerinin- kontrolünü ele geçirmeye çalışması ve bu süreçte, yaklaşık 61 milyon dolarlık varlık kaybedildi.
‘Eğer yapabilirsen, Hong Kong’u terk etmelisin’
8 Mayıs’ta, bir sonraki hükümet başkanının seçimi gerçekleşti. Sahte bir seçimde – sadece bir aday vardı – eski güvenlik şefi John Lee, Hong Kong’un bir sonraki hükümet başkanı olarak atandı. 64 yaşındaki Lee, Pekin tarafından seçilen uygun komitenin 1.424 üyesinden 1.416’sı tarafından yeni hükümet başkanı olarak \”seçildi\”. Resmi olarak Lee, Pekin’e karşı yedi milyon Hong Kong’lunun çıkarlarını temsil ediyor.
Hong Kong Yasama Meclisinin eski bir üyesi olan Ted Hui, seçim sürecini anti-demokratik olarak nitelendirdi. “Şahsen ben buna seçim demezdim. Bu, Pekin’in kararnameyle yaptığı bir seçim ve içinde ‘hiçbir demokratik unsur’ yok” yorumunda bulundu.
Ted Hui:” Hong Kong’luların, imkanları varsa, şehri terk edebilirler.” “Kalmaya karar verirlerse, hiçbir çıkış yolu yoktur”, yorumunda bulundu.
ABD’den John Lee’ye Yaptırım
Lee, kitlesel protestolar sırasında Hong Kong’un güvenlik şefiydi ve Pekin ile iade anlaşmasına varılmasında kilit rol oynadı. Burada, Pekin’inin talebi doğrultusunda kişilerin iade edilmesine izin verilecekti. Bunu, büyük bir şiddetle tepki gösterilen bir milyondan fazla katılımcının katıldığı kitlesel gösteriler izledi. Son olarak, Pekin’e sadık hükümet başkanı Carrie Lam tasarıyı geri çekti. Lee daha sonra demokrasi hareketinin ezilmesinden sonra ABD tarafından on bir üst düzey yetkiliden biri olarak onaylandı.
Hong Kong’daki büyük demokrasi hareketi ÇKP’de ciddi rahatsızlık uyandırdı. Protestoları durdurmak için Çin Halk Kongresi, Haziran 2020’nin sonunda, tartışmalı Ulusal Güvenlik Yasası’nı kabul etti. Bu Yasa, Komünist Partiye, Çin’in ulusal güvenliğini tehdit ettiğini düşündükleri herhangi bir faaliyeti durdurmaya ve sert müdahale etmeye izin veriyor. Yasa halk arasında büyük korkuya neden oldu.
Uzmanlara göre, yasa, Çin’in kendi ceza hukukundan bile daha geniş. George Washington Üniversitesi hukuk profesörü Donald Clarke’ın açıkladığı gibi, Pekin \”gezegendeki her insan üzerinde bölge dışı yargı yetkisi\” olduğunu iddia ediyor. John Lee, Temmuz 2020’de şunları söyledi; “Bir polis memuru, birinin yasayı çiğnediğine inandığı sürece, Hong Kong Ulusal Güvenlik Yasası uyarınca, kişileri tutuklayabilir, soruşturabilir, arayabilir ve yeterince kanıt olması durumunda ise, yargılanmasını sağlayabilir ” dedi.
Hong Kong topraklarına bir sınırlamaya dahil değildir. Uzmanlar, Pekin’in yabancı uyrukluları, yeni yasayı ihlal etmekle suçlayabileceğinden ve Hong Kong’a veya Çin’e iadelerini talep edebileceğinden endişe ediyor.
Rejime göre, şu ana kadar en az 53 ülke yasayı desteklediklerini açıkça belirtti. Bunlar arasında Rusya, Vietnam, İran, Sırbistan, Pakistan, Venezüella ve diğerleri yer alıyor ve birçoğunun Çin ile iade maddeleri var.
Yazan: Mary Müller, Epoch Times Almanca
Çeviri: Evren Durmaz, Epoch Times Türkiye
Yorumlar kapalı, ancak trackbacks Ve pingback'ler açık.