Horlama Tedavi Edilebilir mi?
Horlama; Uykuda nefes alma esnasında hava boğazdan geçerken dokuların titreşmesi ile meydana gelen gürültülü bir sestir. Horlamaya sebep olan temel etkenler ağızdan akciğere kadar olan bölgedeki yapısal bozukluklar ve şişkinliklerdir. Erkeklerde daha çok görülen horlama aslında bir tür sağlık problemidir. Dikkate alınıp tedavi etme yolunda müdahale edilmelidir.
Horlama hem tıbbi açıdan hem de sosyal açıdan yaşam kalitesini düşürür. Çoğu zaman yan daireden bile duyulabilecek seviyede gürültüye sebep olan horlama, sosyal çevrede alay konusu olarak sosyal yaşamı sekte eder, aynı odada uyumak istenmeyen kişi durumuna düşerek evliliklerde de problemlere sebep olur. Sağlık açısından ise derin uykuya geçmeyi engellediği için ertesi gün gündüz uyuma isteği, halsizlik, konsantre zorluğu, kalp ritminde düzensizlik, tansiyon artışı, boğaz ağrısı gibi sorunlara sebep olabilir.
İnsanların %45’i ara sıra uyku esnasında horlar, %25’i ise sıklıkla horlar, erkelerin horlama oranı kadınlara göre oldukça yüksektir, ancak kadınlarda menopozdan sonra horlama daha sık görülür. En çok horlama sorunuyla karşılaşanların ise şişman erkekler olduğu tespit edilmiştir.
Horlamanın bir çok türü tedavi edilebilir
Genel olarak horlayan kişilerin gündelik hayatlarında dikkat etmeleri gereken şeyler, uykudan önce herhangi bir ilaç almamak, alkol almamak, ağır yememek, gün içinde mümkün olduğunca bol egzersiz yapmaktır, uykuya geçmeden önce aşırı yorgun olmaktan kaçınılmalıdır. Uyurken ise yan yatmak ile horlamanın önüne geçilebilir. Sırt üstü yatmak horlamayı arttıran bir etkendir.
Başlıca tedavi yöntemleri şöyledir;
Radyo Frekans cihazı ile yapılan yeni tedavi sisteminin oldukça etkili olduğu görülmektedir. Hasta ile uyumu diğer zorlu ameliyatlara kıyasla oldukça yüksektir. Radyo frekans dalgaları ile damakta gerileme sağlanır. Uygulaması kolay ve ucuz bir tedavi yöntemidir. Birkaç seans gerekebilir. Başarı oranı % 50’nin üzerindedir.
UPPP (uvulopalatofarengoplasti) ameliyatı denilen operasyon ile hava kanallarının genişletilmesi sağlanır. % 70-90 oranında sonuç alınabilen bir ameliyat olmasına rağmen hastalarda bazı risklere sebep olmaktadır ve zor bir ameliyattır.
LAUP (Laser Uvulo-Palatoplasti), lokal anestezi ile yapılan lazerli bir ameliyat türüdür, horlamayı %85-90 oranında tedavi eder. Lazer ışını ile yapılan ameliyatta yumuşak damak üzerindeki dokular ışınlar ile kanamasız bir şekilde kesilir ve küçültülerek horlamaya neden olan dokular ortadan kaldırılmış olur. Ameliyat süresi yaklaşık yarım saattir.
Bir çok firma horlamaya karşı çeşitli cihazlar geliştirmiştir ancak bunların olumlu sonuçlarıyla karşılaşılmamıştır. Bu cihazların amacı hastaları bir tür pratik ile horlamaktan vazgeçirmektir ancak görülmüştür ki horlama kişilerin kontrolünde olmayıp herhangi bir alıştırmayla kontrol altına alınamamaktadır.