İki Kore arasında savaş rüzgarları esiyor

PEKİNKuzey Kore tarafından batırıldığı öne sürülen ve 46 Güney Koreli denizcinin ölümüne neden olan gemi olayının ardından halen teknik olarak savaş halinde bulunan iki Kore arasındaki gerginlik son 10 yılın en yüksek seviyesine çıktı. Kuzey Kore’nin Güney Kore ile tüm ilişkilerini keseceğini açıklamasının ardından tansiyon iyice yükseldi. Kuzey Kore’nin müttefiki Çin, taraflara itidal çağrısı yaparken, ABD, Kuzey Kore’ye ‘kuvvetli ama ölçülü’ cevap verilmesi gerektiğini bildirdi.Tırmanan gerginlik üzerine Güney Kore, askeri harekât dışında alabileceği en sert tedbirleri uygulamaya başladı. Bunlar arasında propaganda savaşının tekrar başlatılması, ticaretin kesilmesi ve Kuzey Kore’nin kargo gemilerinin yasaklanması geliyor. Buna karşılık da Kuzey Kore (Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti) Anavatanı Barışçı Birleştirme Komisyonu tarafından dün sekiz maddelik bir önlem paketi açıklandı. Pakette Güney Kore ile (Kore Cumhuriyeti) ilişkilerin dondurulması, karşılıklı saldırmazlık antlaşmasının iptal edilmesi, Güney Kore Devlet Başkanı Lee Myung-bak’ın görev süresi dolacağı 2013 yılına kadar ikili işbirliğinin tümüyle durdurulması, sınır kasabası Kaesong’daki sanayi bölgesinde çalışan Güney Koreli görevlilerin işten çıkarılması ve Güney Kore gemi ve uçaklarının toprakları üzerinden geçmesinin yasaklanması gibi konular yer alıyor.

Güney Kore ise 27 Mayıs günü ülkenin batı sularında denizaltılara karşı bir askeri tatbikat düzenleyeceğini duyurdu. Bu gelişmelerin ardından Kore Yarımadası’nda Güney Kore’ye ait “Cheonan” adlı savaş gemisinin Kuzey Kore tarafından batırılmasıyla başlayan gerginlik bir anda savaş rüzgârlarının esmesine yol açtı. Kuzey Kore, “Cheonan”ın batmasıyla ilgili araştırmasının sonucuna sert tepki gösterdi ve olayın kendileriyle hiç bir ilişkisi olmadığını, sorumluluğun Seul yönetimine ait olduğunu bildirdi. Şimdi gözler, iddiaları kabul etmeyen ve misillemenin savaşın çıkmasına yol açacağı uyarısında bulunan Kuzey Kore’ye çevrilmiş durumda. Ancak siyasi uzmanlar, iki tarafın, mevcut gerginliği savaşa döndürmesini zor bir ihtimal olarak değerlendiriyor.

ABD, KUZEY KORE’YE SERT CEVAP VERİLMESİNDE ISRARLI

Çin ziyaretinin ardından Seul’a geçen ABD Dışişleri Bakanı Hillary Rodham Clinton, Güney Kore liderleriyle görüşmesinin ardından, dünyanın Güney Kore savaş gemisinin batırılmasına cevap vermesi gerektiğini söyledi. ”Kuzey Kore’nin ‘kabul edilemez’ bir provokasyonunun söz konusu olduğunu ileri süren Clinton, uluslararası camianın buna cevap verme sorumluluğu ve görevi bulunduğunu savundu. Clinton ayrıca, geminin batırılmasının “kuvvetli ama ölçülü bir cevap gerektirdiğini” de dile getirdi.

ABD’nin, uygun cevapla ilgili olarak Seul yönetimi ve Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi üyeleriyle temas halinde olacağını kaydeden Clinton, Güney Kore’nin kararlarına saygı gösterip, destek vereceklerini ifade etti.

ÇİN’DEN İTİDAL ÇAĞRISI

Bölgesindeki her türlü çatışma ortamından uzak durmak isteyen Çin’in Dışişleri Bakan Yardımcısı Zhang Zhijun, ‘itidalli ve soğukkanlı olunması’ çağrısı yaptı ve çekişme yerine diyalogun daha iyi olduğu görüşünü yineledi. Söz konusu geminin batırılması konusunda Çin’in ilk elden bilgi sahibi olmadığını söyleyen Zhang, geminin batmasını “fazlasıyla karmaşık” bulduğunu ve tüm taraflardan edinilen bilgileri, dikkatle ve ihtiyatlı bir biçimde incelediklerini ifade etti.

Clinton’un Pekin’deki temaslarında da Çin, tarafsız tutumunu yinelemiş ve çatışmayı kışkırtacak herhangi bir girişimi destekleyemeyeceğini bildirmişti.

Uluslararası bir soruşturma komisyonunun raporuna göre, Kuzey Kore deniz sınırı yakınlarındaki Baengnyeong adası açıklarında batan gemiye, Kuzey Kore’ye ait denizaltısından atılan torpido yol açtı.

Türkiye’nin de BM kararına uyarak ABD’nin yanında tugayla katıldığı 1950-53 Kore Savaşı sadece ateşkesle bitmişti. İki Kore, 57 yıldır “resmen savaş” halinde bulunuyor

Yanıt Ver

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.