İlk Türk Uydusu RASAT, Uzaydan Görüntü Almaya Başladı
Tübitak Uzay tarafından, Devlet Planlama Teşkilatı desteğiyle tasarlanıp üretilen ilk Türk yer gözlem uydusunun çektiği görüntüler, ODTÜ’de bulunan yer istasyonundan başarıyla indirilmeye başlandı.
Ağustos 2011’de Rusya’dan uzaya gönderilen RASAT, 17 Ekim’de dünya çevresinde 900 turunu tamamladı.
RASAT ile iletişim kurmak için Ankara’da bulunan ana yer istasyonuna ek olarak, Norveç’in kuzeyindeki Andoya’da bulunan geçici yer istasyonu kullanıldı. Geçici istasyon, RASAT ile iletişimi sıklaştırabilmek amacıyla kiralandı. Andoya’daki yer istasyonunun kontrolü de Ankara’daki ekip tarafından internet üzerinden gerçekleştirildi.
RASAT, fırlatma aracından ayrıldıktan sonraki 15 gün içinde, yörüngede kararlı bir konumda görüntü almaya hazır hale getirildi. Uydunun hassas yönelim kipine alınmasının ardından modül ve yer istasyonu testlerine geçildi.
Dünyanın ve Türkiye’nin çeşitli noktalarından alınan test görüntüleri, RASAT uydusundan Ankara’daki yer istasyonuna gönderilmeye başlandı. İlk aşamada alınan görüntüler ile kameranın çeşitli ayarları yapılarak görüntülerin kalitesi artırıldı. Bazı cihazların testleri ise halen sürüyor.
RASAT, hiçbir kısıtlama olmaksızın dünyanın her yerinden görüntü alabiliyor. RASAT’tan elde edilecek uydu görüntülerinin, şehir bölge planlama, ormancılık, tarım, afet yönetimi ve benzeri amaçlarla da kullanılması planlanıyor.
RASAT uydusunun sistem mühendisliği ve sistem tasarımı, Türkiye’de herhangi bir danışmanlık olmadan ve yurtdışından mühendislik desteği alınmadan, TÜBİTAK UZAY’da görevli Türk mühendisler ve teknisyenler tarafından yapıldı ve tüm testler Türkiye’de gerçekleştirildi.
Görev ömrünün 3 yıl olacağı hesaplanan RASAT, Türkiye’nin bundan sonraki tüm uzay projeleri için bir mihenk taşı olarak Türkiye’de yeni bir dönemi başlatıyor.
İlgili Haberler:
Türkiye’nin ilk Gözlem Uydusu RASAT Fırlatılıyor