İnsan Beyninin Bilinç Bölgesinde Yeni Bir Beyin Hücresi Bulundu

Nörobilimciler insan beyninin, insan bilincinden sorumlu olduğu düşünülen bir bölgesinde, yeni bir beyin hücresi buldular.

Nöron hücresi (Pixabay / ColiN00b)

Araştırmacılar beyin hücresinin laboratuvar farelerinde hiç görülmediği için insanlara özgü olabileceğini tahmin ediyorlar. Araştırmacılar bu ilgi çekici hücrelerin, insanları hayvanlardan ayıran özelliklerden biri olabileceğini düşünüyorlar.

Nature Neuroscience dergisinde 27 Ağustos tarihinde yayınlanan çalışmada belirtildiğine göre, yeni keşfedilen ve “kuşburnu hücresi” olarak adlandırılan hücrenin yalnızca insanlarda var olduğu henüz doğrulanmamıştır. Araştırmacılar bir basın açıklamasında şunu belirttiler: hücre “kemirgenlerde hiç tanımlanmayan özelliklere” sahip olduğu için, laboratuvar fareleri üzerinde yapılan çalışmalar insan hastalıkları, özellikle de beyinle ilgili hastalıklar için yeterli bir model olarak düşünülemeyecektir.

Allen Beyin Bilimleri Enstitüsü’nden Ed Lein, wired.com’a verdiği demeçte, “Henüz başka türler üzerinde inceleme yapmadığımız için bunun tamamen benzersiz bir hücre tipi olduğunu söylemek için çok erken” dedi.

“Ancak bu bulgu, fare beyninin insan beyninin ölçekli bir modeli olduğunu varsaymak konusunda dikkatli olmamız gerektiğini vurguluyor.”

Basın açıklamasında, Macaristan Szeged Üniversitesi’nden bir nörobilimci olan Gabor Tamas, “Organlarımızın birçoğu hayvan organlarıyla, makul bir şekilde modellenebilir” dedi.

“Ama bizi hayvanlar krallığının geri kalanından ayıran şey, beynimizin kapasitesi ve ürettikleridir. Bu bizi insan yapar. Dolayısıyla insanları, bir hayvan sisteminde modellemenin çok zor olduğu ortaya çıkıyor.”

Neokortekste Kuşburnu Nöronları

Araştırmacılar, 50’li yaşlarında ölmüş ve bedenlerini araştırmaya bağışlamış iki kişinin beyinlerinden aldıkları doku örneklerini incelediler. Dokular, insan bilincinden ve insanlara özgü diğer özelliklerden sorumlu olduğu düşünülen, neokorteks olarak bilinen, korteksin üst tabakasından alınmıştır.

Lein, “Bu bölge, beynin en karmaşık kısmıdır ve genellikle doğadaki en karmaşık yapı olarak kabul edilir” dedi.

Şans eseri – biri Seattle’daki Allen Enstitüsü’nden, diğeri de Macaristan’daki Szeged Üniversitesi’nden – iki farklı araştırmacı grubu, farklı yöntemler kullanmış ve hücrenin farklı özelliklerine odaklanmış olsalar da, neokorteks dokularındaki aynı tip hücre üzerinde çalıştıklarını fark ettiler.

Böyle bir hücrenin, laboratuvar farelerinin beyninde bulunmadığını fark ettiklerinde işbirliği yapmaya ve bulgularını birleştirmeye karar verdiler.

Hücrenin Tanımlanması ve Gelecekteki Adımlar

Yeni keşfedilen hücre, yaprakları dökülmüş bir güle benzeyen şekli nedeniyle, araştırmacılar tarafından “kuşburnu nöronu” olarak adlandırıldı.

Kuşburnu (Pixabay / MabelAmber)

Nöronlar veya sinir hücreleri, uyarıcı hücreler veya önleyici hücreler olarak sınıflandırılır. Uyarıcı hücreler bilgi taşır, önleyici hücreler ise uyarıcı hücrelerin hareketini yavaşlatır veya durdurur. Araştırmacılar kuşburnu nöron hücrelerinin önleyici hücre kategorisine ait olduğunu buldular.

Makalenin ortak yazarı ve Allen Beyin Bilimleri Enstitüsünde bir nörobilimci olan Trygve Bakken, Forbes’a verdiği demeçte, “Hepimizin uyarıcı nöronları ve önleyici nöronları var,” dedi. “Fakat bu çalışmada yeni olan, bu özel tipteki önleyici nörondur. Şekli, bağlantıları ve ayrıca ifade ettiği genler açısından da özeldir.”

Kuşburnu nöronları, bilim adamlarının onu diğer hücre tiplerinden ayırmalarını sağlayan benzersiz bir gen dizisini harekete geçirir.

Araştırmacılar ayrıca, kuşburnu hücrelerinin, insan korteksinin farklı bir bölümündeki başka bir tür beyin hücresi (piramit şeklindeki nöronlar) ile bağlantı kurduğunu ve bu hücrenin sadece belirli bir parçasına tutunduğunu buldular. Bu, kuşburnu nöronlarının bilgi akışını benzersiz bir şekilde kontrol edebileceğini göstermektedir.

Araştırmacılar, beyin veya nörolojik hastalıkları olanlarda bu hücrelerin farklı olup olmadığını görmek için, kuşburnu nöronlarının beynin diğer bölgelerinde veya nöropsikiyatrik rahatsızlıkları olan kişilerin beyinlerinde bulunup bulunamadığını incelemeyi planlamaktadır.

 

 

Yazan: Mimi Nguyen Ly, Epoch Times

Çeviren: Hatice Atmaca, Epoch Times Türkiye

Yorumlar kapalı, ancak trackbacks Ve pingback'ler açık.