
Brent petrolünün varil fiyatı, 31 Ağustos 2026’da 91 doların üzerine çıktı. Petrol fiyatları, ABD ile İran arasında yaşanan yeni çatışmanın ardından yüzde 2’den fazla yükseldi. Erken işlemlerde 91,40 dolara kadar çıkan Brent petrolü, ABD güçlerinin Hürmüz Boğazı’ndaki Larak Adası’na saldırmasının ardından yükseldi.
ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM), saldırının 30 Ağustos’ta gerçekleştiğini ve iki roket fırlatıcısını hedef aldığını açıkladı. ABD, saldırının ticari gemilerin güvenliğini korumayı amaçladığını ve roketatarların, deniz mayınları taşımaya hazırlandığını belirtti.
İran Devrim Muhafızları ise saldırıda bazı mensuplarının öldüğünü ve ayrıca bazılarının yaralandığını açıkladı. Devrim Muhafızları, saldırıya tepki göstererek ABD’nin eylemine karşılık verileceğini duyurdu.
İran kaynakları ayrıca İran’ın Ürdün’deki iki ABD üssüne balistik füzelerle saldırdığını açıkladı. Buna karşın Ürdün ordusu, ülke hava sahasına giren sekiz füzeyi önlediğini açıkladı. BAE hava kuvvetleri de İran’dan gelen bir dronu, karasuları üzerinde etkisiz hale getirdi.
Hürmüz Boğazı petrol piyasasını etkiliyor
ABD Başkanı Donald Trump, 30 Ağustos’ta Harg Adası hakkında yaptığı açıklamada, adanın büyük ölçüde tahrip edildiğini söyledi. Ancak ABD güçleri, bu iddiayı doğrulayan ayrı bir açıklama yapmadı. Trump’ın paylaşımında yapay zekâyla hazırlanmış bir video da yer aldı.
ING analistleri, yeni çatışmaların enerji akışlarına yönelik endişeleri artırdığını belirtti. Ayrıca saldırıların Hürmüz Boğazı’ndaki gemi trafiğini etkileyebileceğini kaydetti. Buna karşın bölgedeki petrol üreticileri son haftalarda sevkiyatları sürdürüyor.
ING, Hürmüz Boğazı’ndan günlük ortalama petrol geçişini 5 milyon varil olarak hesapladı. Diğer raporlar ise günlük geçişi 6 ila 8 milyon varil arasında gösteriyor. Dolayısıyla yeni çatışmalar, küresel petrol arzı üzerinde baskı oluşturabilir.
ABD ile İran arasındaki savaş 28 Şubat’ta başlamıştı. Çatışmalar, Hürmüz Boğazı’ndaki petrol trafiğini önemli ölçüde yavaşlattı. ABD’de benzin fiyatları da savaş sürecinde yükselerek 31 Ağustos’ta galon başına ortalama 4,08 dolara ulaştı.