
ABD Başkanı Donald Trump, 12 Mayıs’ta yaptığı açıklamada, İran Savaşı’nın çözümünde Çin’in yardımına ihtiyaç duymadığını belirtti. Trump açıklamasında, Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ile yapacağı görüşmenin önemli olacağını belirtti. Ancak bu görüşmenin zorunlu olmadığını söyledi.
Trump, “İran konusunda herhangi bir yardıma gerek yok. Sonuçta barışçıl ya da başka yollarla kazanacağız.” dedi. Başkan, Çin’in Hürmüz Boğazı’ndan petrol tedarikine ABD’den daha bağımlı olduğunu ifade etti. Öte yandan Xi ile iyi ilişkiler yürüttüklerini ve görüşmelerden olumlu sonuçlar beklediğini sözlerine ekledi.
ABD ve İran, Nisan ayında geçici bir ateşkes anlaşması imzalamıştı. Ancak ABD’nin İran limanlarına uyguladığı deniz ablukası devam ediyor. Buna karşılık Tahran yönetimi de Hürmüz Boğazı üzerinde askeri denetim uyguluyor. Trump, önceki gün yaptığı açıklamada, İran’ın önerdiği barış planını “zayıf” olarak nitelendirdi ve kabul edilemez bulduğunu söyledi.
İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, yaptıkları önerinin makul talepler içerdiğini söyledi. Ayrıca ülkesinin boğaz üzerinde kontrol sahibi olmasını öngördüğünü belirtti. ABD Başkanı Trump ise, deniz ablukasının yalnızca İran’ın nükleer silah programını bırakması ve boğazı yeniden açması durumunda sona ereceğini kaydetti.
Hürmüz Boğazı, küresel petrol ticaretinin yaklaşık yüzde 20’sinin geçtiği kritik bir enerji güzergahı olarak biliniyor. İran, ABD ve İsrail’in nükleer ve askeri tesislerine yönelik saldırılarına karşılık dron ve füze saldırıları düzenledi. Ayrıca denize mayın dökerek geçişi zorlaştırdı.
Trump, 13–15 Mayıs tarihleri arasında Çin’i ziyaret edecek. Xi Jinping ile gerçekleştireceği zirvede İran savaşı konusunu gündeme getirecek. Bu ziyaret, Trump’ın ikinci dönemde başkanlık düzeyindeki ilk Çin seyahati olacak.