Irene Kasırgası Sonrası ABD ve New York (Fotoğraflar)
Irene Kasırgası beklenin aksine New York’ ulaştığında şiddetini düşürerek kasırgadan tropikal fırtınaya dönüştü.
AP’ye göre fırtına sonrasında ABD genelinde 19 kişi hayatını kaybederken beklenen düzeyde bir zarar meydana gelmedi.
Meydana gelen ölümlerin büyük çoğunluğu ağaçlardan kopan parçaların insanların üzerine düşmesi sonucu oldu. Hayatını kaybeden en genç kişi, Virjinya’da yaşayan 11 yaşında bir oğlan çocuğu. Evlerinin önündeki ağacın üstüne düşmesi sonucu hayatını kaybetti.
Eyaletlere göre hayatını kaybedenler: Connecticut’ta bir kişi, Florida’da iki kişi, Maryland’da bir kişi, New Jersey’de bir kişi, Kuzey Carolina’da beş kişi, Pensilvanya’da üç kişi ve Virjinya’da dört kişi.
Cumartesi gecesi 01:55’te rüzgar şiddetli bir şekilde esmeye başlamış ve yağmurda aynı şekilde hızını arttırarak yağmaya başladı. Fırtınanın hızı bir saat içinde birden bire arttı.
Tüm gece boyunca Manhattan’da sanki tüm şehir kapatılmıştı, her yer güvenlik görevlileri ve acil durum görevlileri ile doluydu.
Sabah saatlerinde ise Irene, tam olarak New York’a ulaşmış ve hava durumu raporuna göre fırtınanın hızı 75 mph hızındaydı. Yapılan anonslarda kimsenin evlerinden dışarı çıkmamaları tavsiye ediliyordu.
New York Belediye başkanı Michael Bloomberg’de şehir sakinlerinin evde oturmalarını ve dışarı çıkmamalarını tavsiye etti.
Ünlü meydan Time Square, tarihte belki de ilk defa bu kadar sessiz kalmıştı.
Yine Pazar sabah saat 9:26 civarlarında, Twitter’de herkesin birbirleriyle haberleşmeleri sonucu ABD boyunca yaklaşık 370.000 kişinin elektirikten yoksun kaldığı belirlendi. Yerel olarak dağılımı ise şöyle: 24,877 kişi Queens’te, 16,688 kişi Staten adasında, 16,688 kişi Westchester’de, 16,124 kişi Bronx’da ve 6,668 kişi Brooklyn’de elektiriksiz kaldı.
Saat 10:00 civarlarında Ulusal Kasırga Merkezinin yaptığı anons şöyle oldu, “Kasırga hızını 65mph’ye düşürdü ve kasırgadan tropikal fırtınaya dönüştü. Artık fırtına yavaş yavaş New York’u terk ediyor”
Manhattan’da metrolarda herhangi bir su baskınına karşı, MTA ciddi önlemler alarak metroları kapatmış ve kurdukları barikatların kontrollerini sürekli bir şekilde yapıyorlardı.
Şiddetli yağmur ve rüzgara karşı hala, Pazar sabahı Hudson nehrinin su seviyesi güvenli bir seviyede duruyordu.
Manhattan’ın en ünlü sokaklarından biri olan Soho’da, Pazar sabahı su seviyesi insanların dizlerine kadar geliyordu. Bazı eğlence düşkünleri Soho’da kürek çekerek sel baskınının keyfini çıkartıyordu.
Sel baskınından dolayı New York’ta bazı sokaklar tamamen trafiğe kapatıldı. Ayrıca New York’tan New Jersey’e doğru giden Hollanda Tünelinin kuzey bölümü sel suları çekilinceye kadar tamamen kapatıldı.
Başkan Bloomberg, fırtına sonrası yaptığı açıklamada, Staten adasının ve Far Rockaways sahillerinin erozyona uğradığını, Bronx’taki sahillerin Bronx nehrinin taşması ile birlikte sular altında kaldığını belirtti. 5 İlçe ve 62,000 ev elektiriksiz kaldı ve 650 ağaç fırtına sonrası kökünden söküldü.
Fırtına sonrası yaklaşık 9,000 uçuş iptal edildi. Pazartesi gününden itibaren havayolu seferlerinin yavaş yavaş normale dönmesi bekleniyor.
Fırtına sonrası meydana gelen zarar New York Times’a göre 7 milyar dolara ulaştı.
İlgili Haberler