Işın Tedavisinde Son Nokta ‘Tomotheraphy’

BURSA-Bursa Ali Osman Sönmez (AOS) Onkoloji Hastanesi Başhekimi Fevzi Harorlu, Türkiye’de ise üç hastanede bulunan yeni ‘Tomotheraphy’ cihazını basın mensuplarına tanıttı. Onkoloji Hastanesi Otel Klinik binasında düzenlenen toplantıda konuşan Başhekim Harorlu, Bursa AOS Onkoloji Hastanesi’nin, Sağlık Bakanlığı tarafından performans ve hizmetlerinden ötürü 3. Basamak Dal Hastanesi statüsüne alındığını aktardı.
    Türkiye’de sadece iki onkoloji hastanesi olduğunu belirten Fevzi Harorlu, eğitim araştırma hastanesi olmamalarına rağmen verdikleri hizmet kalitesi ile bu statüyü almaya hak kazandıklarını dile getirdi.
    Hastanenin 2007 yılında TSE-ISO-EN 9000 kalite belgesini almaya hak kazandığını hatırlatan şunları söyledi: “Türkiye’de kanser konusunda hizmet veren tüm eğitim araştırma hastaneleri ve tıp fakültesi hastaneleri de dâhil olmak üzere sıralama yapıldığında, hastanemiz, günlük kemoterapi sayısında Türkiye birincisi, yıllık radyoterapi yapılan hasta sayısında Türkiye’de ilk beşte. Yıllık yeni kanser tanısı almış hasta başvurusunda Türkiye’de ilk beşte, cihaz başına radyoterapide (ışın tedavisi) Türkiye birincisi, tomoterapi tedavisinde Türkiye birincisi durumundadır. Hastanemiz 300 yatak sayısı ve sadece yaklaşık 18 bin metrekare kapalı alana sahip olmasına rağmen, yatak sayıları bin civarında olan ve bize göre kat kat fazla fiziki mekâna sahip eğitim araştırma hastaneleri ve tıp fakültesi hastaneleri gibi doktor ve yardımcı sağlık personeli sayısı bakımından hastanemizle kıyaslanamayacak kadar elemana sahip olan hastanelerden çok daha fazla hizmet üretmektedir.”

    “TOMOTHERAPY CİZAHI AVRUPA’DA İKİ ÜLKEDE VAR”
Avrupa’da sadece iki ülkede, Türkiye’de üç hastanede ve dünyada sadece 200 adet olan ‘Tomotherapy’ cihazını Bursa’ya kazandırmış olmanın gururunu yaşadıklarını söyleyen Başhekim Harorlu, “Hastanemiz tanı ve tedavide kullanılan cihazların, uygulanan tedavi metotlarının çağdaş ve dünya standartlarına uygun yüksek teknolojiyi yakalaması ile de diğer merkezlerle yarış halinde bulunmaktadır. Onkoloji Hastanesi şu anda Türkiye’de üçüncü, dünya üzerinde 200 cihazdan bir tanesi olan yüksek teknolojik özelliklere sahip ‘Tomotherapy’ cihazını hastalarımızın hizmetine sunmakla yine bir ilki yaşamaktadır.” diye konuştu.
    Harorlu, ‘Tomotherapy’ cihazının özelliklerini şu sözlerle anlattı: “Radyoterapi yüksek enerjili ışınlar kullanılarak tümörlü bölgeyi tedavi etmeyi ancak tümörün çevresindeki sağlam dokuları korumayı hedefleyen lokal bir tedavi şeklidir. Tümörlü bölgelerin etrafındaki riskli organları korumak radyoterapi tekniklerinde her zaman mümkün olmamıştır. Ancak Tomotherapy son 35 yılın en heyecan verici gelişmelerinden biridir. Çünkü Tomotherapy cihazı ile tedavi edilmesi gereken tümör bölgesine en yüksek öldürücü doz verilebilirken tümörün etrafındaki sağlam dokular maksimum şekilde korunur. Bu klasik radyoterapi teknikleri ile başarılabilecek bir işlem değildir. Tomotherapy, baş-boyun tümörleri, akciğer zarı tümörleri, prostat-mesane tümörleri gibi çevre dokuyu mutlaka korumak gereken tümörlerde kullanılabilen çok ileri bir tedavi şeklidir. Üstelik ‘Tomotherapy’ çok geniş bir alanı tek seferde tedavi imkânını da sağlıyor ve böylece tedavi süresini de kısaltıyor. Bu cihazda klasik radyoterapi cihazlarında uygulanamayan aynı anda farklı bölgelerde yer alan tümörlerin tedavisi yapılabildiği gibi tek seferde tüm vücut ışınlaması gibi geniş ve büyük alanların tedavisi de yapılabilmektedir. Diğer radyoterapi teknikleri ile en fazla 40 santimetre boyutunda alan ışınlanabilirken ‘Tomotherapy’ cihazı ile 160 santimetreye ulaşan alanlar tedavi edilebilmektedir. Böylece daha önce belki üç-dört seansta yaptığımız işlemi artık tek seansta tamamlayabiliyoruz.”

KANSER HARİTASI
Bursa’nın kanser haritasını çıkarmayı hedeflediklerini kaydeden Başhekim Harorlu, Kanser Erken Tanı Merkezi (KETEM) ile işbirliği içerisinde olduklarını vurguladı. Harorlu, “KETEM toplumda sağlıklı kişilerde tarama yaparak hem erken tanı konulmasını sağlamakta hem de toplumda kanserden korunma bilincini oluşturmaktadır. Bu yıl içerisinde dijital mamografi cihazımızı hizmete geçirmiş olacağız ve bu sayede çok daha hızlı bir şekilde meme kanseri taraması yapılacaktır. Ayrıca sigarayı bıraktırma polikliniğini de açmış bulunmaktayız.” dedi.

Yanıt Ver

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.