İskender Bayhan’dan Uzay Yolculuğu İle İlgili Soru Önergesi

Fotoğraf:Pixabay-SpaceX-Imagery

Bayhan, Türkiye Uzay Ajansının bütçesine ve gerçekleştirilen uzay yolculuğunun detayına dair sorular yöneltti.

Emek Partisi (EMEP) Milletvekili İskender Bayhan, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır’ın cevaplaması talebiyle Türkiye’nin ilk uzay yolcusu Alper Gezeravcı’nın içinde yer aldığı 18 Ocak’ı 19 Ocak’a bağlayan gece gerçekleştirilen uzay yolculuğuna ilişkin soru önergesi verdi.Bayhan, Türkiye Uzay Ajansının bütçesine ve gerçekleştirilen uzay yolculuğunun detayına dair sorular yöneltti.

Soru önergesinde bir süredir uzay turizmi adıyla bilet karşılığında yapılabilen bu seyahatlerle parayı veren her yurttaşın uzayı gezebildiğini vurgulayan Bayhan, “Dolayısıyla bu seyahati gerçekleştiren kişi, Türkiye Uzay Ajansının hedefleri arasında yer aldığı gibi ‘Türk astronot’ değil, aksine para karşılığı uzaya gönderilen bir uzay yolcusudur” ifadelerini kullandı.
Yolcunun eğitimini Teksas’ta aldığını, SpaceX’e ait roketin Florida’dan fırlatıldığını hatırlatan Bayhan, şu soruyu yöneltti:
”Programı ‘milli’ yapan uzay yolcusunun Türkiye vatandaşı olması; onu astronot yapan ise aldığı süreli eğitimle uzaya gidiyor olması mıdır?”
Türkiye Cumhuriyeti ‘yerli ve milli’ uzay programı kapsamında bir kamu yararı gözetmesi gereken evren keşfini turizme dönüştürmüş şirketlere milyonlarca dolarlık ödemeler mi yapmaktadır? ”dedi.

Fotoğraf:Pixabay-SpaceX-Imagery

Türkiye Uzay Ajansı’nın verdiği bilgiye göre Gezeravcı, 14 gün kalacağı Uluslararası Uzay İstasyonu’nda 13 farklı bilimsel deneye imza atacak. Ax-3 uzay misyonu mürettebatının yer aldığı Dragon, NASA’nın uzay merkezinden SpaceX’e ait Falcon 9 roketiyle ABD yerel saatiyle 16.49’da (TSİ 00.49) fırlatıldı. İlk Türk astronot Alper Gezeravcı Ax-3 misyonunda İspanyol, İtalyan ve İsveçli astronotlarla birlikte görev alıyor.Dragon’un yaklaşık 36 saatlik bir yolculuğun ardından ABD yerel saatiyle Cumartesi sabahı 05.15 (TSİ 13.15) Uluslararası Uzay İstasyonu’na varması hedefleniyor.

Onlarca yıldır uzay uçuşu konusunda hükümet tarafından işletilen ABD tekelini uygulayan NASA , roket yolculuğunun yeni ortaya çıkan ticarileşmesini benimsedi. Nasa uzay ajansı 16 Eylül 2021 yılında bir Twitter mesajında ​​ şunları söyledi: “#Inspiration4, özel şirketlerin kargo ve insanları alçak Dünya yörüngesine taşıyabileceği bir gelecek vizyonumuzu temsil ediyor. Daha fazla uçma fırsatı = bilim için daha fazla fırsat.”demişti.


SpaceX halihazırda ticari roket girişimlerinin gelişen takımyıldızında en köklü oyuncu olarak yer alıyor, NASA adına Uluslararası Uzay İstasyonuna çok sayıda kargo yükü ve astronot fırlattı.
SpaceX’in kurucusu ve CEO’su Elon Musk, NBC Nightly News ile yaptığı röportajda NBC News’den Tom Costello’ya “Yepyeni bir ulaşım yöntemine sahip olduğunuzda öncülerinizin olması gerekir” dedi. “İlk başta pahalıdır ve fırlatma hızını artırdıkça, üretim hızını artırdıkça, teknolojiyi geliştirdikçe, daha ucuz hale gelir ve daha fazla insan için erişilebilir hale gelir.”ifadelerini kullanmıştı.

SpaceX, 2017’den bu yana Fırlatma Kompleksi 39A’dan roket fırlatıyor ve tarihi rampa daha önce NASA’nın Apollo ay programı sırasında hem uzay mekiği uçuşları hem de Satürn V fırlatmaları için kullanılmıştı.

https://x.com/NASA/status/1438278966666792963?s=20

Yorumlar kapalı, ancak trackbacks Ve pingback'ler açık.