İstanbul, Avrupa Kültür Başkentliği’ne Veda Etti

İSTANBUL-İstanbul’un Avrupa Kültür Başkentliği, Harbiye Kongre Merkezi’nde düzenlenen kapanış resepsiyonu ile sona erdi. Geçen 1 yılın değerlendirmesinin yapıldığı resepsiyon kültür, sanat ve siyaset camiasını bir araya getirdi. 2011 Avrupa Kültür Başkentleri Fillandiya’nın Turku ve Estonaya’nın Tallinn kentlerine devredilirken, İstanbul’da yılsonuna kadar etkinlikler devam edecek.

İstanbul, ‘2010 Avrupa Kültür Başkenti’ unvanına veda ediyor. ‘İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı’ çatısı altında sahne ve gösteri sanatlarından geleneksel sanatlara, müzik ve operadan görsel sanatlara 14 disiplin altında hayata geçirilen yaklaşık 600 proje ve 9 bin 500 etkinlik, 10 milyonu aşkın izleyici ve katılımcı ile buluştu. İstanbullular ve kenti ziyaret eden misafirler bir yıl boyunca kültür sanatla dolu unutulmaz 1 yıl yaşadılar.

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı tarafından düzenlenen ‘Avrupa Kültür Başkentliğine Veda’ resepsiyonu Lütfi Kırdar Kongre Merkezi’nde yapıldı.

Sunuculuğunu TRT spikerleri Billur Adalet İbrahimhakkıoğlu ve Murat Atıl’ın gerçekleştirdiği resepsiyona; Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Türkiye Musevileri Hahambaşı İshak Haleva, Fener Rum Patriği Bartholomeos, İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) Başkanı Bülent Eczacıbaşı ile kültür ve sanat dünyasında tanınmış isimler katıldı.

YENİ AVRUPA KÜLTÜR BAŞKENTLERİ TURKU VE TALİNN

Program öncesi Bakan Yazıcı, İstanbul Valisi Mutlu, Başkan Topbaş ve İshak Haleva birlikte akşam yemeği yedi. Konuşmalar başlamadan önce kokteyl alanında Laterna dinletisi, Tarlabaşı Çocuk Korosu, Boğaziçi Korosu ve ‘Ladies and Gentelman’ın performanslarını izleyiciler ilgiyle takip etti.

Kokteyl alanında İstanbul 2010 AKB Ajansı imzasını taşıyan projelerin afişleri de sergilendi. Resepsiyon, konuşmalar ve Avrupa Kültür Başkenti unvanının 2011 yılında bu unvanı taşıyacak Fillandiya’nın Turku ve Estonaya’nın Tallinn kentlerine devredilmesiyle devam etti.

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Başkanı Şekib Avdaviç, etkinliklerin sonuna geldiklerini belirterek, “İstanbul’un kültür başkenti olmasının bir farkı vardır. O da İstanbul için ‘kültür başkentliğinin’ zaten ezelli ve ebetli bir nitelik taşıyor olmasıdır. İstanbul, yeryüzünün öncesiz ve sonrasız kültür başkenti olma özelliğini taşıyan tek şehridir. Bir yıl boyunca yedi tepeli İstanbul’un yedi bölgesinde İstanbullularla buluştuk. Etkinliklerimizin odak noktasına İstanbul kadar İstanbulluyu da koyduk. Çünkü bir şehrin, orada yaşayanlar tarafından algılandığı oranda şehir olacağına inandık.

Yine inandık ki, İstanbul, yeniden fark edilmeyi, yeniden keşfedilmeyi bekleyen saklı bir hazineydi. Bu hazine, yağmalanmaktan ziyade ışıltılarını tüm insanlığa ve yeryüzüne yaymak istiyordu. İşte biz bunu yaptık. İstanbul’u tüm dünyanın gözünde hak ettiği itibara yeniden kavuşturacak bir farkındalık oluşturduk. İstanbul’u uluslararası bir kültür-sanat merkezi olarak öne çıkardık. Dünyanın en ilham verici şehri İstanbul için, şehirlerin kraliçesi İstanbul için; vefalı bir sevdalı gibi sadakatle hizmet ürettik.” dedi.

Türkiye’nin AB’ye üye olmadan ilk ve son başkent olduğunu ifade eden Avdagiç, “İstanbul Avrupa Kültür Başkentliği Ajansı’nda model olmuştur. Birçok kültürle ortak hareket ederek 9 binin üzerinde etkinlik, 760 sergi ve bin 189 tiyatro gerçekleştirdik. Soylu ve boylu yelkenlileri İstanbul’a getirdik. Kamunun parası ile 166 kültürel yapıyı restore ediyoruz. Kamu parasıyla bir kiliseyi müze merkezi haline getiriyoruz. Topkapı Sarayı’nda Kremlin Sarayı’nı ağırladık. Tarihi sur içini canlandıran restorasyonlar yaptık. 3 milyon öğrenciye ulaşıp etkinliğe kattık.” diye konuştu.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş da, İstanbul’un Avrupa Kültür Başkentliği sürecinde var olan değerlerini gün yüzüne çıkarmaya çalıştıklarını söyledi.

Topbaş, “Binlerce proje geldi. Yüzlercesi hayata geçti. İstanbul dünya tarafından yeniden hissedilir oldu. Bu şehir farklılıkların zenginliklerinin yaşandığı gerçek anlamda barış kenti.” ifadelerini kullandı.

Bu sürece katkı sağlayan herkese teşekkür ettiğini aktaran Topbaş, “Proje kapsamında çok önemli başarılar elde edildi. 2012 yılında İstanbul ‘Avrupa Spor Başkentilği’ni de alacak. İnanıyorum ki bu şehir olimpiyatlara da ev sahipliği yapacaktır.” diye konuştu.

İstanbul Valisi Mutlu da, ajansın yaptığı çalışmalara vurgu yaparak, Necip Fazıl ve Nazım Hikmet’in şiirlerini okudu.

“İSTANBULSUZ AVRUPA EKSİK, İSTANBULSUZ DÜNYA EKSİK KALIR”

Bakan Bağış da, 1 yıl boyunca İstanbul’un, Avrupa’nın her yerinde konuşulduğunu vurguladı.

Bağış, İstanbul’un Avrupa Kültür Başkentliği sayesinde yeni imkânlara kavuştuğunu dile getirdi. Emeği olan herkese teşekkür eden Bağış, “2010 Avrupa Kültür Başkenti çerçevesinde birçok proje hayata geçti. Ancak, beni en çok etkileyen U2 konseri oldu. Bono, Türkiye’deki insan haklarını bahane edip Türkiye’ye gelmeyi reddediyordu. Bono’yu dinlemek isteyenler Atina ya da başka kentlere gitmek zorunda kalıyordu. İstanbul medeniyetlerin ortak paydasında buluşunca Bono geldi ve konser verdi. İstanbulsuz Avrupa eksik İstanbulsuz dünya fakir kalır.” ifadelerini kullandı.

Hahambaşı İshak Haleva da, çok güzel bir organizasyonun sonlandığını kaydederek, İstanbul’un Avrupa Kültür Başkenti ilan edilmesiyle bütün dünyanın İstanbul’u tanıdığını söyledi.

İKSV Başkanı Bülent Eczacıbaşı da, projenin İstanbul’a büyük katkıları olduğunu belirterek, “Bu projenin İstanbul’a özellikle Türkiye’ye büyük katkısı oldu. İstanbul ciddi bir şekilde yurt dışında tanıtıldı. İKSV ile ajans birlikte ciddi çalışmalara imza attılar.” dedi.

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti etkinlikleri yılsonuna kadar İstanbullularla buluşmaya devam edecek.

Yanıt Ver

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.