
Kanada hükümeti, yasaklı silahları toplamak amacıyla yeni bir uygulama başlatma kararı aldı. Hükümet yakında başlatmayı hedefledikleri buyback programını 2026’nın sonuna kadar tamamlayacaklarını duyurdu. Kanada Kamu Güvenliği Bakanı Gary Anandasangaree, planı 18 Ağustos’ta açıkladı. .
Kanada hükümeti öncelikle, Nova Scotia’daki katliam sonrasında 2020 yılında, 1.500 silah modelini yasakladı. 2025 Mart ayında, yasaklı silah sayısı 2.000’in üzerine çıktı. Daha sonra yasaklı silah sahiplerine tanınan af süresi Ekim 2025’e kadar uzatıldı.
Program kapsamında, bireyler ellerindeki yasaklı silahları devlete verecek. Hükümet, silah sahiplerine adil ödeme yapacağını belirtti. Ayrıca güvenlik güçleri uygulamayı her bölgede denetleyecek. Bakan, tüm bölgelerin yasaya uyması gerektiğini vurguladı.
Muhalefet ve Bazı Eyaletler Silah Toplama Programına Karşı Çıkıyor
Ancak Kanada muhalefet partileri uygulamayı pahalı ve etkisiz bularak açıkça eleştirdi. Ayrıca Alberta ve Saskatchewan gibi bazı eyaletler de programı reddetti. Yerel yönetimler bu konuda federal hükümetle anlaşmazlık yaşıyor.
Kanada Parlamenter Bütçe Ofisi, programın maliyetini 756 milyon dolar olarak hesapladı. Fraser Enstitüsü ise bu rakamın 6 milyar doları aşabileceğini söyledi. Bu nedenle programın ekonomik yükü ciddi tartışmalara yol açtı.
Öte yandan, polis sendikaları da programı açıkça sorguladı. Özellikle Kraliyet Kanada Atlı Polisi RCMP’yi temsil eden sendika, bunun yerine yasa dışı silahlarla mücadeleye odaklanılmasını önerdi. Ayrıca polisler, silah sahiplerine yönelmenin ciddi bir kaynak israfı olduğunu belirterek, uygulamanın önceliklerini yanlış belirlediğini savundular.
Kanada hükümeti bugüne kadar yalnızca işletmelere 22 milyon dolar ödeme yaparak, 12 bin silah topladı. Bireysel silah sahiplerinden henüz silah alınmamasına rağmen Eylül 2024 itibarıyla toplam harcama 67 milyon dolara ulaştı.
Kanada Kamu Güvenliği Bakanlığı’nın kaç silah toplayacaklarını henüz açıklamamasına rağmen, tahminler 100 bin ile 500 bin arasında değişiyor. Öte yandan, Kanada’daki her dört evden biri en az bir silaha sahip. Bu nedenle, programın kapsamı ve etkisi daha da önem kazanıyor.
Özellikle kadın ve çocukların güvenliğini ön planda tutan silah kontrolü savunucuları ise programı destekliyor. Mart ayında yayımladıkları ortak bildiride, yasağı överek yasaklı silahların toplumda yeri olmadığını savundular.
Sonuç olarak, Kanada hükümeti yasaklı silahlar konusunda kararlı adımlar atıyor. Tüm itirazlara rağmen, yasağı 2026’da tamamlamayı planlıyor. Program, siyasi ve toplumsal tartışmaları beraberinde getiriyor. Ancak yetkililer, süreci kararlılıkla sürdüreceklerini belirtiyor.
Yorumlar kapalı, ancak trackbacks Ve pingback'ler açık.