Kara Kıtanın Gülen Yüzleri İstanbullularla Buluştu
İSTANBUL– Türkiye’nin Afrika kıtasındaki muhtaç insanlara yardım eli uzatması, doğal afetler ve en son Pakistan’daki sel felaketiyle kendisini yeniden hatırlattı. Gönüllüler hareketi ekibinin yaptığı yardım gezilerinde çekilen fotoğraflar, yine oradaki insanlara yardım götürebilmek için sergilenmeye başlandı. Afrika için harekete geçen kuruluşlardan Gönüllüler girişiminin açtığı sergi kara kıta anlayışını tam tersine çevirdi. Bu sefer Afrika’yı anlatırken ağlayan, aç susuz insanlar yerine gülen yüzleri ve mutlu çocuklarıyla başka bir yol tercih edildi. Taksim Metro Galerisi’nde açılan ve 6 yardım gönüllüsünün 106 fotoğrafının yer aldığı sergi kara kıtanın yüzünü güldüren kareleri hem ortaya çıkardı, hem de İstanbullularla buluşturdu.
Gönüllüler grubunun başkanı iş adamı İbrahim Ceylan, bu durumu “yokluğa rağmen gülüyor ve şükrediyorlar, bu çok önemli” sözleriyle özetledi. Ceylan, yardım için gönüllü olacak insanların gerçek Afrika’yı görmeleri durumunda sergideki fotoğrafları çok daha iyi yorumlayabileceklerini dile getirdi.
Nijer’e 5 kez giden Operatör Doktor Serhat Onur, tabiplik yanında fotoğraf sevdası taşıyanlardan biri. Onur, Nijer’de yaşadıklarını anlatırken “Tabiplik hayatım boyunca görmediğim vaka ve yüzleri orada gördüm. Tedavi ettiğim hastalarımdan biri 11 yaşındaki bir kız çocuğuydu. Bu kız çocuğu evli ve hamileydi. Yani çocuk olmadan anne olmak üzereydi. İklim koşulları nedeniyle ergenliğe erken girip hemen evlendiriliyorlar. Kim bilir belki de bu kız evli olduğu adamın 5 ya da 6. eşidir. İnşallah ölmemiştir. Çünkü orada doğum büyük bir sıkıntı. Babadan deden kalma yöntemler kullanıyorlar.” diyerek gülen yüzlerin yanında çaresizliğin fotoğrafını da nasıl çektiklerini anlattı.
Sergideki fotoğraflar arasında dikkat çeken gülen çocuk karelerinden bazılarına imza atan İSTON Kurumsal İletişim Yöneticisi Hilal Korucu’nun vurgusu ise zorluklara rağmen gülmeyi başarma odaklıydı. Korucu, fotoğraflardaki çocukların hiç birinin gülüşünün sahte olmadığını, özellikle çocukların bu en kötü ortama rağmen sıcak görüntüler verdiğini söyledi.
Afrika gönüllülerinden bir başka doktor Belkıs Ünaldı’nın tespiti ise ciddiye alınmanın ve ilgilenilmenin bölge insanı için ne anlama geldiğini ortaya koydu. Ünaldı, “Klinik sırasında hastalarıma bir kağıt parçası yazıp sıra numarası veriyordum. Numarayı alanlar o kadar mutlu oluyorlardı ki, kendilerini sanki torpil yapılmış gibi hissediyorlardı.” dedi.
24 Eyül 2010 tarihine kadar açık olacak sergide şu ana kadar sergilenen fotoğraflardan 13 tanesi satıldı. Satıştan elde edilen gelir, Afrika’ya yapılacak yardım çalışmalarında kullanılacak