Kas Kramplarının Başlıca Sebebi Tuz Eksikliği
Oklahoma Üniversitesi (Spor Hekimliği, Nisan-Mayıs 2007) raporuna göre, spor yaparken oluşan kas kramplarının en önemli sebebi tuz eksikliği.
Raporda, tenisçi ve futbolcular örnek gösterilerek, terleyen sporcuların tuzlu ter attıkları belirtiliyor ve rakiplere göre daha fazla tuz kaybeden atletlerin kramp yaşadıkları konusunda araştırma bulguları yer alıyor. Araştırmacılar, tuzun yani tuzlu besinlerin ve tuzlu spor içeceklerinin krampı önlemede yardımcı bir rol oynadığına da işaret ediyor.
Şimdiye kadar önde gelen teori, sporcularda kas krampı vakalarına çoğunlukla abartılı bir “gerilme refleksinin” neden olduğu idi. Bir kas gerildiği zaman, tendonu zorlar (çeker). O tendondaki gerilme refleksi sinirleri, omuriliğe (beyne değil) geri mesaj gönderir ve daha sonra omurilikteki “gerilme refleksi” omurgadaki sinirler boyunca mesaj gönderir ve kasın kasılmasına sebep olur. Yorgunluk esnasında, kas kasılmaya devam ederek krampı oluşturur. Güney Afrika’dan bir araştırma en muhtemel nedenin kas yorgunluğu veya kasın yırtılması olduğunu göstermişti. Eğer bu doğruysa, çok acı veya çekilme hissedildiğinde, yavaşlayarak kramp önlenebilir. Tabii ki, yarışan sporcular bunu yapamayacakları için, kas kramplarına maruz kalır.
Ağır egzersiz yapan sporcuların tuz ihtiyacını karşılamak için tuzlu fıstık veya tuzlu yiyecekler tüketmesi tavsiye edilmektedir. Ancak bazı doktorlar ekstra tuzun tansiyonu artırdığına inanmaktadır. Eğer bu sizin için bir sorun ise, tansiyonunuzu günlük olarak takip edebilirisiniz. Muhtemelen göreceksiniz ki, tuza rağmen, düzenli egzersiz tansiyonunuzu yükseltmek yerine düşürecektir.
Bu makalenin orijinali www.drmirkin.com sitesinde yayınlanmıştır.