Katil Balinaların İnsan Konuşmalarını Taklit Edebildiği Ortaya Çıktı

Bir katil balina. (Skeeze / Pixabay)

31 Ocak’ta yayınlanan yeni bir çalışmada bilim insanları, bir katil balinanın insan konuşmasını taklit ettiğini yazdılar.

Proceedings of Royal Society B dergisinde yayınlanan araştırma, bir katil balinanın “merhaba: hello”, “hoşçakal: bye bye” ve “bir-iki: one-two” gibi kelimeleri taklit edebildiğini ortaya koydu.

Bilim insanları, daha önce başka bir araştırmada diğer katil balinaların hareketlerini taklit etmek için eğitilmiş olan, Wilkie adlı 14 yaşındaki bir katil balina üzerinde çalıştılar.

Çalışma ayrıca, Wilkie’nin, çocukların dilini çıkararak yaptığı sesler de dâhil olmak üzere, diğer katil balinalardan çıkan tanımadığı sesleri taklit edebildiğini ortaya koydu..

St. Andrews Üniversitesi’nde Zihnin Evrimsel Kökenleri Profesörü ve çalışmanın ortak yazarı olan Josep Call, The Guardian’a “Bir katil balinanın sesleri kopyalamada ne kadar esnek olabileceğini görmek istedik,” dedi.

Call, “Onları repertuarlarında olmayan bir sesi taklit ederken sunmanın gerçekten ikna edici olacağını düşündük. “merhaba-hello” bir katil balinanın söyleyeceği bir kelime değildir.” dedi.

Wilkie’nin sesleri, önce insan hakemler tarafından analiz edildikten sonra bilgisayar ile de analiz edildi. Sonuçlar Wilkie’nin hem insan hem de katil balina seslerinin, nispeten hızlı bir şekilde “tanınabilir kopyalarını” oluşturduğunu gösterdi. İki örnek uygulamada, Wilkie ilk denemede insan sesini taklit edebildi.

Araştırmayı yöneten ve Madrid Complutense Üniversitesi’nde araştırmacı olan Dr. Jose Abramson, The Independent’e “Katil balinalar ses çıkarmak için hava deliklerini kullanıyorlar, tıpkı burnunuzdan konuşmak gibi. Bu yüzden mükemmel olmasını beklemiyorduk” dedi.

“Ama ne kadar yakın olduğuna şaşırdık” dedi.

Denemelerde, Wilkie ilk olarak üç yaşındaki yavrusu Moana’nın çıkardığı, tanıdığı üç sesi kopyalamak için eğitilmişti. Daha sonra ona tanıdık olmayan beş farklı katil balina sesiyle çalıştırıldı.

Son olarak, “merhaba: hello ”, “bir-iki: one-two ”, “güle güle: bye bye ”, “ah ha” ve “Amy” de dâhil olmak üzere altı farklı insan sesini taklit etmesi istendi.

Bilim adamları, kuş türlerinde ses taklitçiliği yaygın olsa da, memeliler arasında nadir görüldüğünü söylüyorlar. Ancak, balinaları ve yunusları içeren memeli grubunun farklı sesleri öğrenme yetenekleri bilinmektedir. Şişe burunlu yunuslar ve morina balinalarının duydukları sesleri çıkardıkları daha önce gözlemlenmiştir.

Katil balinaların da yunus ve denizaslanlarının seslerini taklit ettiği kaydedilmiştir.

Vahşi doğada, farklı katil balina sürülerinin benzersiz ses lehçeleri kullandığı tespit edilmiştir. Bilim adamları bu bulguların, bu lehçelerin katil balinalar arasındaki taklitler sonucu oluştuğu teorisini desteklediğine inanmaktadır.

Call, The Guardian’a “Burada, katil balinaların ses taklitleriyle yeni sesler öğrenebildiğine dair ilk kanıtlara sahibiz ve bu, vahşi doğada gözlemlediğimiz lehçelerin temeli olabilecek bir bulgu – bu mantıklı bir açıklama” dedi.

Ancak, bu fikri daha fazla test etmeyi düşünüyor. Denemelerin vahşi katil balinalar ile yapılması gerekecek.

NTD.tv’den

 

 

Yeni bilim sınırlarını keşfetmeye devam etmek için websitemizi ve Facebook’daki Epoch Times Türkiye sayfasını ziyaret edin!

Epoch Times, mevcut bilgilerimize meydan okuyan olaylar ve teoriler ile ilgili araştırmaları ve söylentileri araştırıyor. Biz, hayal gücümüzü canlandıracak ve yeni olanaklar yaratacak fikirleri araştırıyoruz. Facebook sayfamızdan, bazen tartışmalı da olabilen konular hakkında düşüncelerinizi bizimle paylaşın.

Haberi Yazan: Cathy Zhang  Epoch Times

Çeviren: Hatice Atmaca, Epoch Times Türkiye

Yorumlar kapalı, ancak trackbacks Ve pingback'ler açık.