Keman Virtüözü Suna Kan Vefat Etti

Türkiye’nin en iyi keman virtüözlerinden biri olarak tanınan devlet sanatçısı Suna Kan, yaşamını yitirdi.

Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’nda solist ve baş kemancı olarak görev yapan, dünya çapında başarılara imza atmış devlet sanatçısı Suna Kan’ın ölüm haberini Gülsin Onay sosyal medya hesaplarından duyurdu.

Bu sabah haberi paylaşılan Suna Kan, son yıllarda Ankara’da bulunan Ihlamur Konağı Huzurevin’de ve ailesinin yanında kalıyordu. Ünlü piyanist Gülsin Onay’ın sıklıkla Ihlamur Konağı’na Suna Kan’ı ziyarete gittiği görülüyordu.

1936 doğumlu Suna Kan, 86 yaşında müzik alanında ülkesine büyük katkılar bulunmasının ardından bugün vefat etti.

Suna Kan’ın Yaşamı

21 Ekim 1936 tarihinde Adana’da dünyaya geldi. Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’nın Viyola sanatçısı Nuri Kan’ın kızıdır.

Ankara Devlet Konservatuvarı’nı kazanan Suna Kan, ilk resitalini 1946 yılında verdi. Bu resitalde ‘Harika Çocuk’ unvanını alarak, eğitiminin Avrupa’da verilmesi gerektiğine karar verildi.  1948’de isme-özel olarak çıkarılan “İdil Biret ve Suna Kan’ın yabancı memleketlere müzik tahsiline gönderilmesine dair kanun” (Harika Çocuk Yasası) ile yurt dışında öğrenim görmek için devlet bursu alma imkânı doğdu. Paris’te Gabriel Bouillon ile çalışan Suna Kan, 1952 yılında konservatuvarı birincilikle bitirdi.

Viotti Yarışması birincilik ödülünü (1955), Münih Yarışması İkincilik ödülünü (1956), Long-Thibaud Yarışması Paris Kenti ödülünü (1957) kazandı.

1957’de ülkesine dönerek Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası solist sanatçısı olarak atandı.

1960 yılında Türkiye’nin ilk konser piyanisti Ferhunde Erkin’le kurduğu keman-piyano ikilisi ile yurdun pek çok yerinde oda müziği konserleri ve resitaller verdi. İkili yurt dışında da çeşitli merkezlerde resitaller verdi. Daha sonra Almanya’da öğrenimini tamamlamış Gülay Uğurata ile bir ikili oluşturdu. Tam 29 yıl birlikte çaldılar.

Suna Kan, 1970’li yılların başında orkestra şefi Gürer Aykal ve eşi Faruk Güvenç ile Ankara Oda Orkestrası’nın kuruluşunda yer aldı. Orkestra, yurt dışında yüzün üzerinde konser verdi; çeşitli plaklar yaptı. Sanatçı, 1977-1986 arasında Ankara Oda Orkestrası’nda başkemancı ve solist sanatçı olarak yer aldı.

Geniş bir repertuvarı olan ünlü kemancı, Türk bestecilerinin keman için ürettikleri repertuvarın önde gelen yorumcularından birisidir. Necil Kazım Akses’in Keman Konçertosu’nun ilk çalınışını gerçekleştirmiştir; sık sık yorumladığı Ulvi Cemal Erkin’in Keman Konçertosu’nun en iyi yorumcularından biri kabul edilir.

 Türk sanatına katkı ve hizmetlerinden ötürü 1971’de Devlet Sanatçısı unvanına layık görüldü.

Türkiye’nin ilk kültür bakanı olan Talât Sait Halman’ın Cumhurbaşkanlığı Konser Salonu’nda düzenlemek istediği Itri konserine şiddetle karşı çıkmış, hatta Başbakan Nihat Erim’e mektup göndererek ‘alaturka müzik o salonda icra edilirse devlet sanatçısı unvanımı geri iade ederim’ demiştir. Talât Sait Halman’ın bütün uzlaşmacı çabalarını geri çevirerek Itri konserinin iptal edilmesine neden olmuş, bu olay sonucunda Talât Sait Halman Kültür Bakanlığı görevinden istifa etmiştir.

Yorumlar kapalı, ancak trackbacks Ve pingback'ler açık.