Klimalara Dikkat

Ev ve bazı kullanım alanlarında yılda 2, ofis ve işyerleri gibi kalabalık ortamlarda 3 ayda bir filtreler temizlenmeli.”

Sıcak havaların bunaltıcı etkisinden kurtulmanın yolu olan klimalar serinletirken aynı zamanda ciddi tehlikelerde barındırıyor. Sızlanma ve ağrılara zemin hazırlayan klimalar ateşli hastalıklara ve ”lejyoner hastalığına” da sebep olabiliyor.

Klimanın havadaki nemi alarak soğuk hava üflemesiyle burun içindeki konka denilen yapılar şişer ve burun tıkanıklığına sebep olur, böylelikle burundan solunum yapılması yerine ağızdan solunum yapan organizma çeşitli boğaz ve alt solunum yolu problemlerine yol açar.

LEJYONER HASTALIĞI

Uzmanlar klimaların zaman zaman lejyoner hastalığına da yol açtığına değindiler. Lejyoner hastalığı,  ev klimalarından çok otellerdeki klimalardan bulaşıyor. Lejyonella bakterisi, nemli ve sulu ortamda yaşayıp çoğalıyor. Hastalık, kişinin solunum sistemini bozuyor ve genel vücut direncini zayıflatıyor. Bakteri uygun ortamda iki saat içinde iki katına kadar çıkabiliyor. Hastalık, kuru öksürük, solunum sıkıntısı, halsizlik, bitkinlik, baş ağrısı, kas kasılmaları, yüksek ateş gibi belirtiler gösteriyor. Uygun tedavi yapılmaması halinde ölüme yol açabiliyor.

FİLTRELER TEMİZLENMELİ

Uzmanların uyarılarına göre, klima derecesine dikkat edilmeli, bu rahatsızlığın mikroplarla kirlenmiş klima veya nemlendirme sistemlerine maruz kalındıktan birkaç saat sonra başladığı ifade ediliyor. Uzmanlar klimanın zararlarını azaltmak için şu önerilerde bulundu: “Havanın doğrudan vücudunuza gelmemesi için klimaların ayarlanabilen kanatçıklarından yararlanılmalı. Klimaların her yıl teknik ve dezenfeksiyon bakımı yapılmalı ve iç ünitelerinde bulunan filtreler sık sık temizlenmeli. Ev ve bazı kullanım alanlarında yılda 2, ofis ve işyerleri gibi kalabalık ortamlarda 3 ayda bir filtreler temizlenmeli.”

Yanıt Ver

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.