Mardin Tarihine Büyülü Yolculuk

Çevirmen-yazar Doğan Bekin’in sunumunu yaptığı ‘Mardin Tarihinden Yapraklar’ isimli sohbete katılanlar tarihin koridorlarında adeta büyülü bir yolculuk yaptı.
Slayt eşliğinde sunum yapan Doğan Bekin, şu ana kadar ortaya çıkmayan Mardin tarihiyle ilgili onlarca belge ve resmi kamuoyuyla ilk defa paylaştı.
Sabancı Kent Müzesi’nde düzenlenen programa Mardin Belediye Başkanı Mehmet Beşir Ayanoğlu, Belediye Başkanvekili Murtaza Varlık, çevirmen-yazar Doğan Begin ve vatandaşlar katıldı.
Sohbetin açılış konuşmasını yapan Belediye Başkanı Beşir Ayanoğlu, yeni nesillere tarih bilinci aşılamak ve sahip oldukları değerlerin farkına varmaları için bu tip sohbetleri düzenlemeye devam edeceklerini söyledi.
Mardin’in taşı ve toprağının tarih ve medeniyet koktuğunu ifade eden Ayanoğlu,”Mardin çok kadim bir şehir. Geçmişte sahip olduğumuz değerlerin kıymetini yavaş yavaş anlamaya başladık. Mimaride, taş ve Gümüş işlemeciliğinde, Mardin’in tarihten getirmiş olduğu kazanımlar artarak devam ettirilmelidir. Buna katkı sağlamak için tarih sohbetlerimiz devam edecektir.” dedi.

BEKİN: RESTORASYON YAPALIM DERKEN TARİH KATLİAMI YAPMAYALIM
Daha sonra kürsüye gelen çevirmen-yazar Doğan Bekin, Mardin’in farklı kültürel etnik ve dini yapısının Mardin taşına da yansıdığını ifade etti.
Eskiden Mardin’de baş mimar olabilmek için mutlaka Venedik ya da Sicilya’ya gidilmiş olması gerektiğini belirten Bekin, ”Taşın ilk olarak mekânlarda ve binalarda kullanıldığı yer, bu topraklardadır ve Sümerler tarafından kullanılmıştır. ‘Tarihi Dönüşüm Projesi’ kapsamında yapılan retorasyon çalışmalarına mutlaka dikkat edilmesi ve çok hassas davranılması gerekir. Aksi halde restorasyon yapalım derken tarih katliamı yapılır. Meslek lisesi ya da Artuklu Üniversitesi bünyesinde acilen taş bölümü açılması gerekir. Mardin’in mimarisi yapan ustaların çoğu gayri Müslim kardeşlerimizdir. Mardin’de baş mimar olabilmek için mutlaka Venedik ve Sicilya’ya gitmek gerekiyordu. Çünkü orası sanatın doruk noktası idi. O yüzden Kudüs, Venedik ve Sicilya Mardin’e benziyor.” şeklinde konuştu
Doğan Bekin sohbetin devamında Mardin tarihiyle ilgili şu ana kadar yayınlanmayan onlarca belge ve resim ve gravürü kamuoyuyla paylaştı. Bekin, sadece ismi bilinen ama fotoğrafı iç yayınlanmayan Mimarbaşı Löle, Mimarbaşı Abdulmesih gibi birçok mimar ve taş ustasının fotoğraflarını gösterdi.
Bunların yanı sıra Bekin, Mardin’e gelen seyyahların çizmiş olduğu gravürler, Zinciriye Medresesi’ni restore eden Alman mimarlar, Mardin uçağı, Mardin Kalesi’nde bulunan hamam ve evler, tamamı yıkılan Muzafferiye Medresesi, Birinci Cadde açılırken yıkılan şu an ki Cumhuriyet Meydanı’nda bulunan manastır, Mardin’e yerleşen İtalyan papaz tarafından Kırgıztepe’de yaptırılan Yel Değirmeni ve Mardin’de geçmişte faaliyette bulunan misyonerlerle ilgili onlarca belge ve fotoğrafı izleyenlere gösterdi.

Yanıt Ver

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.