Toplantı sonrası Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ‘Normale dönüşün son aşamasına gelmiş bulunuyoruz.’ diyerek alınan yeni kararları peş peşe açıkladı.
Bilim kurulu kısıtlamalar ve maske için yeni kararlar gündemi ile bir araya geldi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu açıklamalarda bulundu. Bakan Koca’nın açıklamaları şöyle: Beni dinlerken hatırınızda tutmanızı rica edeceğim. Huzurlarınızda kişi 2 yıl boyunca kısıtlama ısrarında bulunan kişidir. Size nihayet beklediğiniz haberleri vereceğim. Koronavirüs bilim kurulumuz gelişmeleri sürekli mercek altında tuttu ve öneriler geliştirdi. Tedavi rehberleri hazırlayıp sürekli güncellemelerde bulunduk. Dünya Sağlık Örgütü henüz küresel salgını ilan etmeden tedbirleri alan Bilim Kuruludur.
Bilim insanlarımız ve karar vericiler olarak, gerekli tedbirlere erken başvurduk. Tüm dünyada en hızlı hareket eden ülkelerden biri olduk. Şu an Türkiye’de salgının toplumsal hayatı eskisine göre çok daha az etkilediğini vurgulamak isterim. En büyük teşekkürü aziz milletimiz hak ediyor. Birlikte eşsiz bir mücadele verdik. Kıymetli vatandaşlarım bir süredir sizlere kovid denilen hastalığın gündemde kalma vasfını kaybettiğini söylüyorum. Dünyanın birçok ülkesinde de bu böyle. Tedbirlere bizden çok geç başlayan ülkeler kısıtlamalardan vazgeçmiş durumda.
Salgının biteceğini dair somut durumlarla bazı adımları atmıştık. Karantina gibi birçok uygulamada değişikliğe gitti. Bizim normalleşmeye götüren bu adımların isabetli olduğunu görüyoruz. Gelinen noktada kovid 19 ile mücadelenin aşı ile verileceğidir. Salgın hastalıkta kullanılmak üzere geliştirilmiş bir ilacımız da var.
ALINAN KARARLARI TEK TEK AÇIKLADI
Normale dönüşün son aşamasına gelmiş bulunuyoruz. 2 yıllık mücadelede şimdi sıra salgını toplumumuzun hakim unsuru olmaktan çıkarma. Bazı serbestliklerle morallerimizi yenilemekte. Birazdan sizinle paylaşacağım kararlar mutlak bir mutabakatla alınmış kararlar değildir. Bakanlık olarak aldığımız kararlar şöyle:
Bundan sonra açık havada maske kullanmak zorunda değiliz.
Kapalı ortamlarda havalandırma yeterliyse ve mesafe kuralına uyuluyorsa maske takmak artık şart değil.
Yeni dönemde HES kodu uygulaması kaldırıldı. Hiçbir kurum ya da kuruluşa girişte HES kodu istenmeyecek.
Hastalık olmayan belirtisi olmayan kişilerden test istenmeyecek.
Okullarda 2 vaka çıkması durumunda sınıfın kapatılması uygulaması kaldırılacaktır. Sadece pozitif çıkan öğrenci izole edilecektir.
Bir kişi salgın bitti ya da bitmedi dediğinde somut gerçek değişmiyor. Salgın etkisini yitirdi, somut gerçek budur. Salgını gündemin ana kriteri olmaktan çıkarmalıyız. Salgın ile kısıtlamalar ile mücadele etme döneminden, hastalıktan bireysel olarak korunma yoluna geçmeliyiz. Maske konusunda bence prensip şudur: Maskeleri hayatımızdan çıkarmıyoruz, maskeleri gerektiğinde hemen takmak üzere yanımızda taşıyoruz. Özellikle büyüklerimiz ve kronik hastalarla birlikteyken maske hayatımızda olmalıdır.
GRAFİKLERLE ANLATTI
Vefat eden vatandaşlarımızın yüzde 92’sinin ek bir hastalığı olduğunu ifade eden bir grafik. Son bir ayda vefat eden vatandaşlarımızın yüzde 8’inin hiçbir ek hastalığı yok. Hiç ek hastalığı olmayanların vefat yaş ortalaması ise 63. Omicron varyantı ile yaş ortaması 77’ye kadar yükseliyor. Sağlık kuruluşlarımızın yükü ve kapasitesinde hastane günlük yatışlara bakıldığında omicron öncesi döneme geliyor.
SORU-CEVAP
(Yerli aşıda son durum) Aşımız sahaya verdiğimiz bir milyonu geçti. Üretim de giderek artıyor. 2 ay içinde aylık bir bir buçuk milyona rahat erişmiş olacağız. Kongo’ya göndermiştik. Azerbaycan’da da haftaya başlamış olacak. TURKOVAC’ı biz önceki hafta tüm hastanelerde uygulamaya yeni başladık. Gelecek haftadan itibaren, aile hekimleri dahil olmak üzere bütün sağlık kuruluşlarımızda başlamış olacak. Aşımıza sahip çıkalım. Önümüzdeki haftalar bu aşıyı yaptıranlarla ilgili verileri paylaşacağız.
(Koronavirüs ilacı) Bilim Kurulu 65 yaş üstü ve bağışıklığı baskılanmış kişiler için tavsiye ediyor. Daha alt gruba vermek için bir karar alınmadı. İlacın etkinliği hastaneye yatış ve vefatları yüzde 30’a kadar azalttığını biliyoruz. Türkiye’de biz bu ilacı yerlileştirdik. Önümüzdeki dönemde özellikle vatandaşlarımızın aşı konusunda çok hassas olmalarını istiyoruz.
Aşı tedariki ile bir sorunumuz yok. Ancak TURKOVAC’ın Sinovac’tan fazla tercihinin azaldığını söyleyebilirim. 4. doz ile ilgili bir konu olmadı ancak riskli olan kişiler için düşünülebilir.
Klinik çalışma devam ediyor. Klinik çalışmalar durduruldu diye bir durum söz konusu değil. Bilim insalarının biz de yaptık biz de başardık demesini beklerken üzülüyorum.
Mesafenin korunmadığı kapalı alanlarda, uçak otobüs sinema gibi alanlarda okulların kapalı alanları gibi alanlarda maskeleri kullanmaya devam ediyoruz. Kapalı alan olup mesafe korunabiliyor ise maskeyi takmanın şart olmadığını söylüyoruz. Müzik yasağı ile ilgili Bilim Kurulu’nun aldığı bir karar yoktu. Yakın zamanda kalkacağı kanaatindeyim.
(Sağlık çalışanları özlük hakları) Hekimlerimizle çalışmalarımız devam ediyor. Yeni değil epey bir zamandır. Hem özlük hakları hem şiddet gibi, hem sağlık çalışma ortamları gibi birçok konuda çalışmalarımız var. Maaşlar ile ilglili maaliyet bakanımız ile birlikte çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Emeklilik ile ilgili ise tüm Kamu ile ilgili bir çalışma söz konusu. Bizim beklentimiz hekimlerin de hakimlere benzer şekilde emeklilikte korunması. Şiddet ile ilgili özellikle Sayın Cumhurbaşkanımızın bilgisinde Adalet Bakanımız ile çalışmalarımız var. Bir noktaya geldiğimizi söyleyebilirim. 10 Mart’ta Adalet Akademisi ile birlikte sağlık çalışanlarının hukuki haklarının korunması ile ilgili bir sempozyum yapılacak. 3 oturum yapacağız. Burada Yargıtay, Danıştay ve Anayasa Mahkemesi’nden üst düzey katılımlar sağlanacak.
Yorumlar kapalı, ancak trackbacks Ve pingback'ler açık.