Bankalararası Risk Merkezi’nin verilerine göre Mayıs ayı sonu itibarıyla Türkiye’de 28,3 milyon kişi aktif olarak kredi kartı kullanıyor.
Bankalararası Risk Merkezi’nin verilerine göre Mayıs ayı sonu itibarıyla Türkiye’de 28,3 milyon kişi aktif olarak kredi kartı kullanıyor. Toplam kredi kartı sayısı ise tam olarak 79 milyon 41 bin. Dolayısıyla kredi kartı kullananlar baz alındığında her 1 kişiye yaklaşık 3 kredi kartı düşüyor. Yurttaş eğer kredi kartı kullanıyorsa ortalama 3 tane kullanıyor.
Sayıdaki artış ise tedirgin edici boyutlara ulaşmaya başladı. Nisan’da 78 milyon 669 bin olan kredi kartı sayısı 1 ayda 371 bin adet artmış durumda. Başka bir ifadeyle Mayıs ayı boyunca günde ortalama 11 binden fazla kredi kartı piyasaya dağıtıldı.
Peki bu dağıtılan kredi kartlarını kullananlar kimler? Risk Merkezi’nin aylık bültenden derlediğimiz verilere göre Mayıs ayında piyasaya dağıtılan 371 bin kredi kartının 83 binini daha önce hiç kredi kartı olmayanlar kullandılar. Geri kalan 288 bini ise hali hazırda bir veya daha fazla kredi kartı olanlar aldılar.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun verilerine göre Nisan’da 403,3 milyar TL olan ihtiyaç kredisi borçları Mayıs’ta 406,5 milyar TL’ye yükseldi. Sadece Mayıs ayında günde ortalama 106 milyon TL ihtiyaç kredisi kullandırıldı.
Fakat artık borçlu halk kesimleri kredi borçlarını ödemekte zorlanıyor. Bankalararası Risk Merkezi’nin verilerine göre “bireysel kredi borcunu ödememiş gerçek kişi sayısı” mayısta 108 bine çıkarak rekor kırdı. Bu sayı Nisan ayında 52 bin, önceki yılın Mayıs ayında ise pandemi önlemleri çerçevesinde borçların ertelenmesi nedeniyle sadece bin kişiydi. Kredi borcunu ödeyemeyen gerçek kişi sayısı rekor kırarken, 36 bin kişi ise kredi kartı borcunu ödeyemedi.
Yorumlar kapalı, ancak trackbacks Ve pingback'ler açık.