MGK Toplantısı Sona Erdi, Yazılı Açıklama Yapıldı

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında, Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde yapılan Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısı sona erdi, yazılı açıklama yapıldı.

Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısı sona erdi, yazılı açıkalama yapıldı. MGK, 2 aylık aranın ardından bugün Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde toplandı. AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan başkanlığında bir araya gelen kurul 15.45’te toplantıya başladı.

Yaklaşık 2,5 saat süren toplantının ardından yazılı açıklama yayımlandı. İletişim Başkanlığı tarafından yayımlanan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

  • PKK/KCK-PYD/YPG, FETÖ VE DEAŞ terör örgütleri başta olmak üzere millî birlik ve beraberliğimiz ile bekamıza yönelik her türlü tehdit ve tehlikeye karşı yurt içinde ve yurt dışında azim, kararlılık ve başarıyla gerçekleştirilen operasyonlar hakkında Kurula bilgi sunulmuştur.
  • Komşumuz Irak ile oluşturulan stratejik iş birliği zemininin her geçen gün güçlenmesinden duyulan memnuniyet ifade edilmiş; müreffeh bir bölge ve gelecek inşa etmek maksadıyla güvenlik, ekonomi, enerji ve ulaştırma alanları başta olmak üzere müşterek ve çok boyutlu gayretlerin uzun vadeli bir anlayışla sürdürülmesinin önemi vurgulanmıştır.
  • Bölgemizin geleceğinde terör örgütlerine ve onların destekçilerine hiçbir surette yer verilmeyeceğinin altı çizilmiş; terör örgütlerini cesaretlendiren tüm aktörlerin aklıselimle hareket ederek terörle irtibatlarını kalıcı şekilde ve gecikmeksizin kesmesinin önemine işaret edilmiştir.
  • PKK/KCK-PYD/YPG terör örgütünün Avrupa’da yaşayan vatandaşlarımızı ve temsilciliklerimizi hedef alan saldırılarının yakından takip edildiği belirtilmiş; bölücü terör örgütünün gerçek yüzünü gözler önüne seren menfur saldırıların engellenmesi ve sorumluların cezalandırılması hususunda mesuliyeti bulunan devletlere, terör örgütlerine müsamaha göstermelerinin er ya da geç kamu düzenlerinin bozulması ve nihayetinde kendilerinin de terörün hedefi hâline gelmeleri ile neticeleneceği gerçeği bir kez daha hatırlatılmıştır.
  • Uluslararası Adalet Divanı ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarına rağmen Gazze’deki katliamı sürdüren İsrail’in uluslararası hukuku yok sayan saldırı ve insanlık dışı uygulamalarına engel olunmamasının, uluslararası sistemin hâlihazırdaki yıpranmışlığını artıracağı ve meşruiyetinin daha fazla sorgulanmasına yol açacağı ifade edilmiştir.

Dünyanın gözleri önünde gerçekleşen katliamların neticeleri ile yalnızca faillerin değil iş birlikçilerin de yüzleşmek zorunda kalacağı vurgulanmış; uluslararası topluma, Gazze halkına ve yardım kuruluşlarına yönelik saldırıların bir an evvel sona erdirilmesi ve bölgeye kapsamlı insani yardım ulaştırılması ile kalıcı barış için gösterdiğimiz çabalara destek vermesi çağrısında bulunulmuştur.

  • 31 Mart 2024 mahallî idareler genel seçimlerinin, vatandaşlarımızın feraseti ve tüm kurumlarımızın gayretli çalışmalarıyla huzur ve güven ortamı içerisinde güçlü demokrasi geleneğimize yaraşır şekilde gerçekleştirilmesinden memnuniyet duyulduğu vurgulanmıştır.”

MGK toplantısında 5 yılda bir revize edilen ve “devletin gizli anayasası” olarak bilinen “Milli Güvenlik Siyaset Belgesi”nin güncellenmesine ilişkin esasların ele alınması bekleniyordu. Belge Erdoğan tarafından onaylandıktan sonra yürürlüğe girecek.

Milli Güvenlik Siyaseti Belgesi’nde devletin iç ve dış tehdit algıları madde madde ortaya konuluyor. 5 yılda bir güncellenen belge, son olarak 2019’da güncellenmişti. İktidara yakın medya kuruluşlarında söz konusu değişiklikler, 2024 yılındaki güncelleme için yol haritasını da içerdiği ifade edilmişti. Geçen yıl yapılan düzenleme, Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminde yapılan ilk değişiklik olmuştu.
İktidar ABD-Rusya arasındaki çelişkilerden faydalanarak dış politikada kendine manevra alanı yaratmaya çalışsa da dönemsel politikaların aksine bu belgede NATO’cu çizginin vurgulanmaya devam etmesi kaçınılmaz.

AKP’nin son dönem üzerinde yoğunlaştığı milli güvenlik siyasetindeki öne çıkan başlıklara bakıldığında ise dış politikada Suriye ve Irak başta olmak üzere bölgedeki paylaşımda aktör olma, Doğu Akdeniz’de enerji kaynak ve nakil yollarında söz sahibi olma hedefleri geliyor.

Suriye’de Kürtlerin kendilerini yönetme statüsünü öncelikli tehdit olarak gören iktidar, içeride de Kürt sorununda çözümsüzlük siyasetini sürdürme politikasında ısrarcı. Ayrıca işçi hareketinin henüz iktidarı tehdit edecek güçte olmadığı değerlendirilse de “antikomünist önlemler” de “milli güvenlik” siyasetinin değişmez ilkeleri arasında bulunuyor.

Ayrıca son yıllarda artan savunma sanayisi yatırımlarının da belgenin önemli başlıkları arasında yer alması bekleniyor.

https://x.com/tcbestepe/status/1775871458398343365

https://x.com/tcbestepe/status/1775926314773458996

Yorumlar kapalı, ancak trackbacks Ve pingback'ler açık.