Migren Tedavisinde Egzersizlerin Önemi
Migren hastaları tedavide genellikle ilaca başvururlar, ancak uzmanlar tarafından yapılan araştırmalar sonucunda yapılan egzersizlerin ilaç tedavisi kadar etkili olduğu ortaya çıkmıştır.
İlaç ile yapılan tedavilerde uyuşukluk, depresyon, yorgunluk gibi yan etkiler ortaya çıkarken, egzersiz ile tedavide hiçbir yan etki ortaya çıkmadığı gibi benzer oranda iyileşmeye sebep olduğu uzmanlar tarafından istatistiklerle belirlenmiştir.
Düzenli egzersiz yapıldığı taktirde vücut oksijen alımına bağlı olarak pozitif yönde gelişim gösterirken, kan sirkülasyonu artar, metabolizma hızlanır ve spor yapan insan kendini daha iyi hisseder, stresi azalır, doğal olarak tüm bunlar migreni tetikleyen unsurlardan uzaklaşılmasına sebep olarak alternatif bir tedavi olarak karşımıza çıkar.
Yapılacak spor bir kondisyon aleti kullanılarak yapılan bir spor olabileceği gibi, yoga, plates, meditasyon gibi bir yöntemde olabilir.
Ayrıca akupunktur tedavisi de etkili olabilecek yöntemlerden biridir. Enerji kanallarının açılmasıyla birlikte migrene sebep olan tıkanıklıklar çözülebilir ve migren ortadan kalkabilir.
Migren tedavisinde öncelikle migren atağını tetikleyen unsurlardan uzak durulmalıdır. Tetikleyen unsurlar kişiye özeldir ve her kişide başka bir unsur tetikleyici olabilir. Örneğin kimisinde bir parfüm kokusu bile migrene sebep oluyor olabilir. Açlık, uykusuzluk, aşırı stres gibi bir çok sebep olabilir. Kişi kendisinde migrenin hangi durumlarda ortaya çıktığını gözlemlemeli ve bu unsurları ortadan kaldıran önlemler almalıdır.
Bazı kimseler bir çeşit yiyeceğe karşı duyarlı olabilir, ve migren ardından ortaya çıkıyor olabilir. En çok görülen sebepler birisi kırmızı şaraptır.
Ancak sadece tetikleyici unsurlardan uzak kalarak ve egzersiz yaparak tedavi mümkün olmayabilir, ozaman ilaç tedavisine başvurmak gerekir.