Millî Mücadele’nin Öncülerinden Müftü Ahmet Hulusi Efendi’nin Hayatı Belgesel Film Olacak

DENİZLİ-Denizli’de 15 Mayıs 1919’da düzenlenen mitingde verdiği, ”İşgal edilen memleket halkının silaha sarılması dinî bir görevdir.” fetvasıyla Millî Mücadele’nin öncülerinden olan Müftü Ahmet Hulusi Efendi’nin hayatının belgesel filmi çekilecek. Kurtuluş Savaşı’nın kazanılmasında önemli katkılar sağlayan Ahmet Hulusi Efendi’nin belgeselini, Kâmil Renklidere yönetecek.

Renklidere, yaptığı yazılı açıklamada Ahmet Hulusi Efendi’nin torunu olan 19. ve 20. dönem Denizli Milletvekili Haluk Müftüler’le görüştüğünü belirterek, filmi çekmek için alt yapı ve döküman oluşturma çalışmasına başladığını söyledi. Eşinin, Denizli’nin köklü ailelerinden Yumukoğulları’ndan olduğunu ifade eden yönetmen Renklidere, üç yıldır bu şehirde yaşadığını, Ahmet Hulusi Efendi’nin belgeselini çekmenin kendisi için çok önemli olduğunu dile getirdi. Kimse kendisinden böyle bir film istemese de yaşadığı şehre borç olarak gördüğünü anlatan Renklidere, “Bu belgeseli çekmek, benim şeref madalyamdır.” dedi.

Kurtuluş Savaşı’nda Anadolu topraklarında mücadele fitilini ateşleyerek halka önderlik etmiş çok önemli kişiler olduğunu vrugulayan Kâmil Renklidere, “Müftü Ahmet Hulusi Efendi de bu önemli kişilerin en başında gelenlerinden. Cesareti ve verdiği fetvayla Denizli bölgesinde Millî Mücadele ateşini yakmıştır. Yaptıklarıyla Kurtuluş Savaşı’nın kazanılması ve cumhuriyetin kurulmasına büyük katkı sağlamıştır. Tarihimizin önemli değerlerinden biri olan Müftü Ahmet Hulusi Efendi’yi ve yaptıklarını gelecek kuşaklara doğru aktarmak hepimizin görevidir.” şeklinde konuştu. Denizlili fotoğraf sanatçılarıyla birlikte eski fotoğrafları araştırmaya başladıklarını belirten Renklidere, 1915 yılı Denizli’si ve Müftü Ahmet Hulusi Efendi hakkında elinde bilgi ve belge olanların kendisiyle irtibat kurmasını istedi.

Kâmil Renklidere, bugüne kadar Yalnız Efe, Köroğlu ve Aile Bağları gibi televizyon dizi filmleri, Ağaçlar Ayakta Ölür, Son 150 Metre ve Hastane gibi birçok ödüllü sinema filmine imza attı. 37. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde Ağaçlar Ayakta Ölür filmi ile 2000 yılında Halk Jürisi Özel Ödülü, 1998’de ise Terzi Baba ile Cumhurbaşkanlığı Özel Ödülü’ne layık görüldü.

Yanıt Ver

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.