New York borsası son 23 yılın en büyük düşüşünü yaşadı

NEW YORKYunanistan’da yaşanılan ekonomik kriz ile olası İspanya, Portekiz ve İtalya krizleri ABD’yi de etkiledi. Perşembe günü son 23 yıllık tarihinin en keskin düşüşünü yaşayan New York borsası, yüzde 9.2’lik bir azalışla 998,5 puan yitirdi. Gün içinde şok yaşayan New York borsası kapanış saatlerine doğru biraz toparlansa da, 347 puan kaybı ile günü tamamladı.

Amerikan televizyonlarında, bir taraftan New York borsasındaki hisse senetlerinin iniş-çıkışları ekrana getirilirken, diğer taraftan da Yunanistan’daki halk ayaklanması canlı olarak gösterildi.

Yalnızca birkaç dakika içinde Dow Jones’un yüzde 9,2 değer kaybetmesi, Amerikan ekonomisinin de 379 milyar dolar zarar etmesine neden oldu. Bu beklenilmeyen düşüş, New York borasında tam anlamı ile şok yaratırken, borsa kapanış saatlerine doğru tekrar toparlanmaya başladı. Öğleden sonra yerel saat ile 02:30 (TSİ 21:30) sularında New York borsası son 23 yılın en büyük düşüşünü yaşadı. Bu dakikalarda panik satışlar ile borsa 998,5 puan birden düşerken, bu rekor kayıp daha sonraki dakikalarda hisse satın alımlarıyla toparlanmaya başladı. Dow Jones’ta yaşanılan tarihi günün sonunda borsa, 347,8 puan, yani yüzde 3,6 kayıp ile kapanarak 10 bin 520 puan ile tamamladı.

Amerikalı ekonomi uzmanları, borsada yaşanılan tarihi kaybı, “İnanılmaz satışlar neden oldu” diye açıkladı. Buna neden olarak da Yunanistan’daki kriz gösterildi. Yine uzmanlar, Yunanistan krizinin derinleşmesine müsaade eden Avrupa Birliği’ni (AB) de suçlayarak, zamanında alınmayan gerekli önlemlerin buhranı derinleştirdiğini ileri sürdü. Dow Jones’taki rekor düşüşe sadece Yunanistan’ın değil, aynı zamanda muhtemel İspanya, Portekiz ve İtalya’da da yaşanması beklenilen ekonomik krizlerin neden olduğu belirtiliyor. Uzmanlar, Yunanistan’ın ardından bir başka AB üyesi ülkenin ekonomik kriz batağına düşmesi durumunda bunun küresel bir finans buhranını da tetikleyeceği tahminlerinde bulunuyor.

Euro’nun son haftalarda Amerikan doları karşısında değer yitirmesi, ABD Başkanı Barack Obama’nın Ocak ayında Birlik Konuşması’nda ifade ettiği 5 yılda ihracatı iki kat arttırma hedefini de olumsuz etkiliyor. Dolar’ın değer kazanması Amerikalı ihracatçıları olumsuz etkilerken, bunun ülke içinde de ekonomiye yansımalarının önümüzdeki aylarda kendisini göstermesi bekleniyor. ABD, tarihindeki en büyük ikinci ekonomik krizden henüz kurtulmaya başlamış iken, yeni küresel ekonomik buhranın ABD ekonomisine etkisinin öncekinden daha derin olacağı tahminleri yapılıyor.

Amerikan gazeteleri Yunanistan’daki krizin Euro’yu tehdit etmeye başladığını yazıyor. Boston Globe gazetesi, AB’nin ortak para birimi uygulamasını gözden geçirmesi gerektiğini kaydediyor. Aynı gazete “Euro uygulaması, başlangıçta ticareti kolaylaştıran bir etken oldu. Ancak bu refah dönemi, Euro’nun taşıdığı bazı zaafların da göz ardı edilmesine yol açtı. Şimdi Avrupa Birliği üyeleri, bazı radikal kararlar almak zorunda” diye yazdı. Yunanistan’ın ve gerekirse diğer borçlu ülkelerin geçici bir süre için Euro sisteminden çıkartılmasını tavsiye eden Globe, Euro kullanan bütün ülkelerin aynı mali disipline tabi tutulması bir diğer seçeneğinde ele alınabileceğini tavsiye ediyor.

USA Today ise ABD’nin de Yunanistan’daki krizden ders çıkartması gerektiğini vurguluyor. Gazete, Amerika’nın borçlarının da yönetilemez bir hale gelmeye başladığı uyarısında bulunarak, “Yaşanan borç sorunu karşısında Washington’da iki tavır öne çıkıyor; sorunu inkar etmek veya başkasını suçlamak” diye ifade etti.

Kongre ve Beyaz Saray’a kamu borçlarını azaltmaları için çözüm arayışlarına girmelerini öneren USA Today, zamanında alınmayacak tedbirlerin “Atina’da yaşanan ekonomik trajedi, Washington’da yaşanacak krizin yanında çok önemsiz kalacaktır” diye yazdı.

Yanıt Ver

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.