Nilüfer Çiçeklerini Koparana Ceza verilecek
Milli Parklar Kanununa göre ekosisteme zarar veren kişilere Sulh Ceza Mahkemesince 6 aya kadar hapis ve 3 bin liraya kadar para cezası verilecek. Bolu Orman ve Su İşleri Müdürlüğünden yapılan açıklamaya göre, Abant ve Gölcük Tabiat Parkında sarı ve beyaz renkte açan nilüfer çiçeklerini koparanlara para ve hapis cezası istemiyle dava açılacak.
Bu günlerde yerli ve yabancı turistlerin yoğun ilgisini çeken tabiat parkına gelen vatandaşları uyarmak amacıyla açıklama yapan Bolu Orman ve Su İşleri Müdürü Özkan Yavuz nilüfer çiçeklerini koparmanın yasak olduğunu, doğal hayata zarar vermenin suç olduğunu söyledi. Orman muhafaza memurlarının gelen ziyaretçileri, doğal ortama zarar vermemeleri için uyardığını belirtti.
Abant İzzet Baysal Üniversitesi Hidrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Okan Külköylüoğlu, uzun bir süredir Abant Gölünde araştırma yaptıklarını, bu arada üzerinde bilimsel bir çalışma yapmamakla birlikte nilüfer çiçeklerini de gözlemlediklerini belirtti. Nilüferlerin bazı mevsimlerde ve bazı ortamlarda bolca görülen su bitkileri olduğunu belirten Külköylüoğlu, ancak nilüferlerin yayılım ve çoğalma alanlarına bakacak olursak daha çok sığ ve işletimde olan yerlerin (hotel, çay bahçeleri vb.) yakınlarında daha ağırlıklı olarak görülebileceğini belirtti. Külköyloğlu açıklamasına şöyle devam etti:
“Abant gölünde hem sarı (Nymphaea luteum) hemde beyaz (Nymphaea alba) nilüferleri görebiliriz. Genellikle ilkbahar sonuyla yaz başlarında çiçek açan bu su bitkilerinin daha çok süs bitkisi olarak havuz, bataklık, gölet vb. yerlerde kullanıldığını biliyoruz. Her ikisi içinde doğrudan ve detaylı klinik araştırmaların yapılıp yapılmadığı konusunda literatür net değil. Ancak, bu bitkiler doğal olarak bulundukları göl ortamlarında biyolojik çeşitliliğin önemli bir unsuru olmaları yanında, diğer birçok canlı için önemli alanların sağlanmasında da yararları vardır. Kökleri 2-3 metreye kadar ulaşabilir. Çiçek ve geniş yeşil yaprakları ise suyun üstündedir. Çok sayıda bulunarak su yüzeyini kapamaları ise bazı sucul omurgasız hayvanlar için zararlı olabilir. Bunun nedeni geniş yaprakların güneş enerjisinin suyun alt kısımlarına gitmesini engellemesidir. Bu sayede fotosentez yapacak veya onun yan ürünlerinden faydalanacak olan diğer canlılar bundan yoksun kalır. Oksijen azalabilir ve bu canlılar böyle bir ortamda barınamayabilirler.”