Yüzden fazla tıp dergisi,”Sınırlı” bir nükleer savaşın dahi 2 milyar insanın hayatını tehlikeye sokacağını vurguladı.
Yüzden fazla tıp dergisi, nükleer silahsızlanma çağrısının yer aldığı ortak bir makale yayımlandı. Makalede “sınırlı” bir nükleer savaşın dahi 2 milyar insanın hayatını tehlikeye sokacağı vurgulandı. British Medical Journal, Lancet, JAMA, New England Journal of Medicine dahil yüzden fazla tıp dergisi, ağustos sayılarında nükleer silahsızlanma çağrısının yer aldığı ortak bir makale yayımlandı.
Dünyada nükleer felaket tehlikesinin büyük olduğu ve artmaya devam ettiği belirtilen makalede, “Nükleer silahlara sahip ülkeler, onlar bizi yok etmeden nükleer cephaneliklerini yok etmeli” çağrısı yapıldı.
Makale The British Medical Journal Genel Yayın Yönetmeni Kamran Abbasi, International Nursing Review Genel Yayın Yönetmeni Parveen Ali, Medical Journal of Australia Genel Yayın Yönetmeni Virginia Barbour, JAMA Genel Yayın Yönetmeni Kirsten Bibbins-Domingo, Dutch Journal of Medicine Genel Yayın Yönetmeni Marcel Olde Rickert, The Lancet Genel Yayın Yönetmeni Richard Horton gibi 18 editörün imzasını taşıyor.
DW Türkçe’nin haberine göre, makalenin yazarlarından Nükleer Savaşın Önlenmesi İçin Hekimler örgütünün eski başkanı Ira Helfand, “Nükleer savaş ihtimalinin gerçek olduğu olağanüstü derecede tehlikeli bir anla karşı karşıyayız” dedi. Dr. Ira Helfand, Uluslararası Nükleer Silahları Ortadan Kaldırma Kampanyasının (ICAN) Uluslararası Yönlendirme Grubunun bir üyesidir ve IPPNW’nin ABD’deki iştiraki olan Sosyal Sorumluluk için Doktorlar’ın kurucu ortağı ve Eski Başkanıdır.
2 Ağustos 2023 tarihinde, nükleer silahların yayılmasının önlenmesine ilişkin antlaşmanın (NPT) taraflarının 11. Gözden Geçirme Konferansı için Birinci Hazırlık Komitesinde sunulan nükleer silahsızlanma hakkındaki AB Bildirisinde de; Rusya ve Çin’e çağrı yapılmıştı. Konuşmada;
”Rusya’nın nükleer deneme yapmaya hazır olduğunu duyurmasından duyduğumuz endişeyi ifade ediyor ve Rusya’yı CTBT’ye taraf bir Devlet olarak yükümlülüklerine tam olarak uymaya ve nükleer denemeler konusundaki moratoryumuna bağlılığını sürdürmeye çağırıyoruz .
Çin’in nükleer cephaneliğinin hızlı ve kapsamlı birikimi göz önüne alındığında, Çin’i gelecekteki silah kontrolü anlaşmalarına katılmaya ve ilk adım olarak silah kontrolü diyalogu çağrılarına olumlu yanıt vermeye çağırıyoruz. Çin’i, nükleer silahlarının ve doktrininin şeffaflığını artıracak önlemler almaya, NPT kapsamındaki taahhütlerine uymayan daha fazla silahlanmadan kaçınmaya ve risk azaltma önlemleri almaya çağırıyoruz.” denildi.
SIRPI’nin son raporunda nükleer cephaneliğindeki hızlı büyüme sayesinde Çin de on yıl sonra ABD ve ve Rusya’nın nükleer stokuna ulaşacak. SIRPI Kıdemli Araşırmacısı Hans M. Kristensen, “Çin’in nükleer cephaneliğini önemli ölçüde genişletmeye başladığını ve bunun dünyanın nükleer hesaplarını alt üst edebileceğini” ifade ederek, “Bu eğilimi, Çin’in yalnızca ulusal güvenliğini sürdürmek için gereken asgari nükleer kuvvete sahip olma hedefiyle bağdaştırmak giderek zorlaşıyor” dedi. Hans M. Kristensen, Çin’in dışında Hindistan ve Pakistan’ın nükleer silahlanma yarışındaki girişmelerine de dikkat çekmişti. (SIRPI: İsveç’te bulunan Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü)
Yorumlar kapalı, ancak trackbacks Ve pingback'ler açık.