Önümüzdeki 10 Bin Yılın Yıldız Hareketleri Hesaplandı
Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) ile Avrupa Uzay Ajansı (ESA)’nın kullandığı Hubble Uzay Teleskopu, gelecek 10 bin yıl içinde yıldızların nasıl hareket edeceğini gözlemledi.
Gök bilimciler, tarih boyunca kullandıkları teleskoplarla sadece geçmişi görebiliyordu. 2 bin yıl önce Mısır’da yaşayan astronom kral Batlamyus, Omega Centauri’yi keşfettiğinde, onun sadece bir yıldız olduğunu düşünüyor, içinde 10 milyon yıldız olan bir küresel yıldız kümesi olduğunu bilmiyordu. Hubble Uzay Teleskopu ile Omega Centauri’yi inceleyen günümüz astronomları ise, bu kümedeki milyonlarca yıldızın 10 bin yıl içerisindeki hareketlerini hesaplamayı başardı. Çıplak gözle de izlenebilen Omega Centauri, Samanyolu’nda bu tür yaklaşık 150 küme içinde en büyük ve en parlak olanı.
NASA’ya bağlı Goddard Uzay Uçuş Merkezi’nin yayınladığı son görüntülerde, yıldız kümesinin oldukça net fotoğrafları ve gelecekteki hareketleri gösterildi. Video, 2002 ve 2006 yılları arasında çekilen fotoğraflar temel alınarak oluşturuldu.
Dev küme içindeki yıldız hareketlerinin ölçümünü yapabilen teleskop, evrende yıldızların nasıl oluştuğu gibi geçmişe ait bilgiler de verebiliyor. Hubble’ın gelişmiş kameraları ile bilim adamları yıldız hareketlerine ilişkin en doğru ölçümleri yapabiliyor. Bu ölçümler çerçevesinde, Güneş’ten yaklaşık 10 bin kat büyük bir kara delik de tespit edildi.