Orta Asya Krizi Büyüyor, Libya’da 100 Kişi Öldürüldü

Resim: Getty Images/SAUL LOEB

Hükümet karşıtı gösterilerin sürdüğü Libya’da ölü sayısının 100’ü geçtiği belirtildi. New York merkezli İnsan Hakları İzleme Örgütü, polisin göstericilere ateş açtığı Libya’da ölü sayısının 100’ü geçtiğini açıkladı.

Tunus ve Mısır’daki halk ayaklanmalarından etkilenerek Arap dünyasının en uzun süredir iktidarda olan lideri olan Muammer Kaddafi’nin istifasını isteyen protestocular, özellikle Bingazi ve El Baida kentlerinde gösteriler düzenliyor.
Görgü tanıklarının ifadelerine göre Bingazi’de güvenlik güçleri, belli bir mevziiye çekilerek gösterilerde ölenler için düzenlenen cenaze törenlerinden dönen kalabalığa ateş açtı. Bir görgü tanığı “Onlarca kişi öldü, burada bir katliamın ortasındayız” dedi.

İnsan Hakları İzleme Örgütü de dün yaşanan olayların ardından ölü sayısının 84’ten 104’e yükseldiğini duyurdu. Bingazi’de en az 20 kişinin öldüğü kaydedildi.

Ölü sayısının görgü tanıklarının, hastane yetkililerinin ifadelerine göre hesaplandığı ve “tutarlı” olduğu vurgulandı. Libya yönetimi ise kayıplarla ilgili bugüne kadar emiş bir açıklama yapmadı.

DİN ADAMLARI: KATLİAMI DURDURUN

Libya güvenlik güçlerinin sert tedbirleri, ülkedeki bazı Müslüman liderlerin de tepkisini çekti. Libyalı 50 kadar Müslüman lider, haber ajanslarına da gönderdikleri mektuplarla güvenlik güçlerinden insanları öldürmekten vazgeçmeye çağırdı.

Mektupta Trablus, Beni Velid, Zintan, Cadu, Msalata, Misrata, Zaviye gibi kent merkezlerinden “fakih ve Sufi şeyhlerinden” oluşan ve aralarında kabilelerin ileri gelenlerinin ve entelektüellerin de bulunduğu 50 kadar ismin imzası bulunuyor. Mektupta masum insanların öldürülmesinin İslam dini tarafından yasaklandığı hatırlatılarak “Kardeşlerinizi ve kız kardeşlerinizi öldürmeyiniz. Katliamı hemen durdurun!” deniliyor.

Libya’da gösteriler ağırlıklı olarak Bingazi’de düzenleniyor. Ancak dün gece başkent Trablus’ta ve ülkenin batısındaki Nalut şehrinde silah sesleri duyulduğu bildirildi.

Ancak uzmanlar, Libya’da Mısır benzeri bir devrimin yaşanmasının zor olduğunu, Kaddafi’nin ülkesinde hala saygı gören bir isim olduğunu belirtiyorlar.

Yanıt Ver

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.