“Otomobil sektörü tıkandı, kurtuluş elektrikli arabada”

ANTALYABaşbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın kullandığı Mindset isimli aracın tasarımcısı Murat Günak ile birlikte Türkiye’nin ilk elektrikli otomobili üzerine çalışan fitürist Alphan Manas, Toyota’nın son dönemde artan geri çağırmalarını örnek göstererek, otomobil üreticilerinin ‘artık oynayacak yeri kalmadığını’ söyledi. Manas, “Artık yeni oyun alanı gerekiyor. Elektrikli araba bu sektörün kurtuluşu olarak görülebilir.” dedi. Manas, elektrikli araçların hayatımıza girmesi ile birlikte beyaz eşya ya da giyim mağazalarından satın alınabilecekleri öngörüsünde bulundu.

Brightwell Yönetim Kurulu Başkanı Alphan Manas, Akdeniz Üniversitesi’ndeki Antalya Teknoket(ATEK)’i gezdi. ATEK’teki firmalarla görüşen Manas daha sonra gazetecilerle sohbet etti. Murat Günak ile birlikte Türkiye’nin ilk yerli otomobili üzerine çalıştıklarını anlatan Manas, elektrikli araçların otomobil dünyasında yeni bir yarış başlatacağını belirtti. Daha hızlı ve ucuz otomobili piyasaya sürmeyi başaranların yarışın galibi olacağını ifade eden Manas, elektrikli araçların dağıtım ağının da bugünkünden farklı olacağına değindi. Üretilecek araçların bugünkü gibi otomobil bayileri yerine beyaz eşya veya giyim mağazalarında satılacağını dile getiren Manas, “Dolayısıyla elektrikli araba yaşamımıza farklı bir boyut kazandıracak. Bu tip konular devrim olduğu için ve hayatımızda önemli bir değişikliğe neden olacağı için nasıl gelişeceğini kimse tahmin edemez.” dedi.

Elektrikli otomobilin elektronik aksamının, motorunun ve pilinin tamamıyla Türkiye’de üretilebilmesinin mümkün olacağına inanan Manas, elektrikle çalışan otomobillerin önündeki tek sıkıntının pil olduğunu belirtti. Günümüz araçlarının tek şarjla kat ettiğini yolun 100-150 kilometre ile sınırlı olduğuna dikkat çeken Manas, “Arabayla ilgili yapılacak bir şey yok. Tasarım konusunda zaten dünyanın bir numaraları tasarımcılarından Murat Günak bu işin başında. Bizim tasarımla ilgili sorunumuz yok. Bizim ve tüm üreticilerin temel sorunu pil.” sözüyle konunun önemine vurgu yaptı.

Bazı otomobil firmalarının mevcut modellerini elektrikli arabaya çevirerek piyasaya girme istediğini örnek gösteren Manas, “Bunun şöyle bir eksi tarafı var. Pil, kilovat saat bazında bir fiyata bağlı. Kilovat saati yaklaşık 600 Euro civarında. Siz ne kadar güçlü pil kullanırsanız, o kadar ağır ve pahalı pile sahip olursunuz. Eğer arabanız ne kadar büyük olursa, onu ittirecek motorun ve pilin de o kadar büyük olması gerekiyor. Şuan da araba üreticilerinin önündeki en önemli engel bu, bir karar vermeleri gerekiyor.” diye konuştu.

Elektrikli arabalarda tercihin küçük modellerden yana olacağına işaret eden Manas, küçük araba tercihindeki bir diğer nedenin de fiyat olacağını söyledi. Manas, küçük ve hafif araçların 15-25 bin Euro aralığında satılacağı için tüketicilerin tercihinin o yönde olacağı saptamasında bulundu.

Elektrikli ulaşım araçlarının insan hayatındaki yerini elektrikli bisikletlerle hissettirmeye başladığını belirten Alphan Manas, ileride üstü kapalı, üç tekerlekli, 2 ya da 3 kişilik modellerin ortaya çıkacağını ifade etti.

Otomobil sektörünün bugüne kadar belli bir noktaya geldiği, ancak tıkandığı tespitinde bulunan Manas sözlerini şöyle sürdürdü: “Tıkandığını Toyota’dan görüyorsunuz. Toyota neden bu kadar çok ürünü geri çekmek zorunda kaldı? Çünkü, rakipleriyle rekabet edebilmek için kaliteden ödün vermek durumunda kalmış. Artık bir arabaya bindiğinizde her şey var. Bir arabayı diğerinden ayıran sadece tasarım. Onun dışında teknik özellikler olarak hiçbir şey fark etmiyor. Artık oynayacakları alan kalmadı. Artık yeni oyun alanı gerekiyor. Elektrikli araba bu sektörün de kurtuluşu olarak görülebilir.”

Yanıt Ver

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.