Pakistan’da Ürküten Tablo: 500 Bin Hasta Ölüm Riskiyle Karşı Karşıya

MULTANTarihin en büyük sel felaketini yaşayan Pakistan’da bazı bölgelerde sel sularının çekilmesinin ardından salgın hastalıklar baş gösteriyor. 500 bin kişinin gerekli tıbbi müdahale yapılmadığı takdirde öleceği bildirildi. Pakistan Observer gazetesinin haberine göre, sel suların etkisini sürdürdüğü güneydeki Sindh eyaletinin Dadu şehrinde 2 milyon kişi büyük risk altında bulunuyor. Sağlık yetkilileri, kamplardaki yaklaşık 500 bin kişinin çeşitli hastalıklara yakalandığını ve gerekli müdahaleler yapılmadığı takdirde hayatlarını kaybedecekleri uyarısında bulundu. Birleşmiş Milletler’e göre, selin vurduğu bölgelerde 800 bin kişinin sadece havadan yardım alabiliyor ve acilen helikopterlere ihtiyaç duyuluyor. Yetkililer, selden dolayı ülkedeki elektrik santralleri ve gaz dağıtım şebekeleri de büyük hasar gördüğünü belirtti.

Resmi açıklamalara göre, 7.2 milyon kişinin etkilendiği ve 8 milyon kişinin insani yardıma ihtiyaç duyduğu sel felaketinde 1.2 milyon ev yıkıldı ya da hasar gördü. 6 milyon afetzedenin çadıra ihtiyaç duyduğu fakat şu ana kadar 1 milyon kadar kişi için çadır temin edilebildi. Yardım kamplarında çoğunluğu çocuk olmak üzere 200 kişi, salgın hastalıkların yol açtığı mide ve bağırsak enfeksiyonundan hayatını kaybetti.

 

EN BÜYÜK PROBLEM SALGIN HASTALIKLAR

Pakistan’daki sel felaketinde şu ana kadar resmi rakamlara göre bin 600 kişi hayatını kaybetti. Ancak selin çekildiği bölgelerde baş gösteren salgın hastalıklar en büyük sorun. Selde en fazla can kaybının meydana geldiği Pencap eyaletinin Multan şehrinin havadan görüntüsü de felaketin boyutlarının hala ne kadar ciddi olduğunu gözler önüne seriyor. Sel felaketinin üzerinden yaklaşık bir ay geçmesine karşın sel sularıyla kaplı Pencap ovasında mahsur çok sayıda insan havadan gelecek yardımları bekliyor. Sel suları yaklaşık 2 metre çekilmiş ancak yolların hasar görmesi ya da sularla kaplı olmasıi yardımların bölgeye ulaştırılmasına en büyük engel. Bölgedeki enerji santrallerinin de sular altında olduğu dikkatleri çekiyor. Bölgede tarımın yeniden yapılabilmesinin ise en az 2 yıl alacağı ifade ediliyor

 

 

 

 

 

 

Yanıt Ver

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.