Paralimpik Milli Yelken Takımı Melbourne Yarışlarına Hazırlanıyor

Paralimpik Yelken Melbourne
Paralimpik yelken milli takım sporcusu Hüseyin Akbulut, Antrenör Sedat Çelikcan ve sporcu İbrahim Kalay Mersin’deki kampta Melbourne yarışlarına hazırlanıyor. (Epoch Times)

Türkiye milli paralimpik yelken takımı 4 Aralık tarihinde Avustralya’nın Melbourne kentinde yapılacak olan yelken yarışlarına katılmaya hazırlanıyor. 2016 yılında Rio’da yapılacak dünya olimpiyatlarına katılmaya hak kazanmak için Melbourne yarışlarına katılacak olan takım,  Mersin’de antrenör Sedat Çelikcan’ın gözetiminde  kamp yapıyor.   2013 yılında Refik Aktuğ, Murat Etler ve İbrahim Kalay ile ilk defa İspanya  Prenses Sofya yarışlarına katılan takım bu sene Melborune’de yapılacak olan yarışa İbrahim Kalay ve Hüseyin Akbulut ile katılacak.

Antrenör Çelikcan bu yarışa katılmalarını şu sözlerle ifade etti: “Geçen seneki yarışa, yeni sporcularımızın bir anda yelken sporunu öğrenemeyebileceklerini bildiğimiz için sonradan engelli olan Refik Aktuğ ve Murat Etler ile katıldık. Bu sporcularımızda beklediğimiz başarı gerçekleşmedi. 22 tekne arasından biz 19 ve 20. olduk. Gerçi bu uluslararası ilk yarışımızdı ve  çalışma eksiğimiz vardı. Çalışma olmazsa elbette ki başarı olmaz. “ Çelikcan Mayorka’da yapılan yarışların Türkiye’ye derece getirmese de kendileri için bir tecrübe olduğunu söyleyerek; “Orada sahip olduğumuz gözlemlerle çok farklı şeyler yaşadık” dedi.

Hedef 2016 Rio Dünya Şampiyonası 

Mayorka ve Melbourne  yarışlarına katılmanın asıl amacı ise  2016’da Rio’da yapılacak dünya olimpiyatlarında Türkiye’yi temsil etmek. Rio vizesi alabilmek içinse 2016’ya kadar her sene en az bir yarışa katılmak gerekiyor. Çelikcan aslında yarışa beş sporcu ile katılmayı planlarken bütçesizlik nedeniyle yarışa iki sporcunun katılacağını ifade etti. Çelikcan Melbourne yarışı içinse, “Derece bekliyor muyuz? Derece bekliyoruz.  Yelken enteresan bir spordur ve her gün çalışma isteyen bir spordur. Her gün çalışma gerektirir ve yapamadığınız her şeyi  gün be gün yapmanız gerekir. Bizim sporcularımız aynı zamanda çalışıyorlar. Biz de daha önce haftada bir gün antrenman yapıyorduk. Böyle yaptığınız zaman önceki hafta yaptıklarınız unutuluyor.  O yüzden verim alamıyoruz. Ama İspanya’dan sonra Avusturalya’ya gidecek olmamız sporcularımızda da farklı istekler uyandırdı ve hepsi milli olma çabası içerisinde.  Hepsi çok çaba gösteriyorlar. Daha önce haftada bir gün gelen arkadaşlarımız şimdi işlerimizden izin alalım üç veya beş gün gelelim diyorlar.  Gerçekten bu tempoyu arttırabilirsek bir yerlere gelebiliriz. Aslında sporcularımıza bakanlık tarafından bir imkan sağlanmış olsa, tamamen zamanlarını bu işe ayırıp Türkiye’ye başarı getirebilirler.  Yurt dışında yapılan en önemli şey budur. Eğer bir kişi spor yapıyorsa, iş yerinden otomatikman izinlidir ve maaşını da alır. Tamamen kendini sporuna verir ve onunla özdeşleşir.” diyerek de mevcut durumu değerlendirdi.

Normal bir sporcunun bile beş senede randıman verdiğini sözlerine ekleyen Çelikcan sporcuların üç seneden sonra bir şeyleri yeni anlamaya başladıklarını ve  daha eksikleri olsa da 2016’ya kadar bu sporcular ile çok şey başaracağına inandığını da  sözlerine ekledi.

Yelken sporuna üç sene önce başlayan ve Melbourne’de Türkiye’yi temsil edecek olan İbrahim Kalay ise “Yelken sporuna üç sene önce başladık. Engelli paralimpik yelken sporu olduğunu Mersin Yelken İhtisas Kulübü öğrenmiş ve branş açmış kendilerine.  Bizleri davet ettiler ve biz de etkinliğe katıldık. Hevesle bu sporu yapabileceğimizi öğrendik. Bir başladık üç sene öncesi ve hala devam ediyoruz ve bu sporu çok severek yapıyoruz. Engelliye özel çok harika bir spor.  Yelkenliler ve donanımları engelliler için tasarlanmış. Geçen sene İspanya’da Mayorka kasabasında yarışlara katıldık. Oradaki yarışları görünce daha çok heyecanlandık. İşin daha çok başında olduğumuzu anladık. Yılmadan bu spora her türlü aktiviteye katılarak devam ettirdik. Periyodik dersler ardından haftada bir kere denize çıkıyoruz. Öğrendiklerimizi tatbik ediyoruz. Şimdi yeni yarışlara hazırlanıyoruz. Geçen günlerde bir hazırlık kampı yaptık. Kampta seçilen arkadaşlar arasında ben derece yaptım ve Avustralya Melbourne’e gitmeye hak kazandım.  Şimdi amacımız Aralık ayında orada derece yapmak. Paralimpik yelken sporu donanımlar kişinin engeline göre ayarlanabildiği için herkesin engel durumuna göre yapabileceği bir spor. Böyle olduğu için denizde engelli ve engelsiz ayırımı kalmıyor. Bu yüzden deniz bir özgürlük oluyor engelliler için. Böyle olunca da engelliler kendilerine duydukları güven ile rahatça bu sporu yapabilirler” diyerek hem geldiği noktayı anlattı hem de tüm engellileri yelken sporu yapmaya çağırdı.

Melbourne yarışlarına katılacak diğer sporcumuz olan Hüseyin Akbulut da yelkene üç sene önce başlamış. Önce santraborad,  laser radyal ve standart sınıfında antrenman yapmış ve laser radyal  sınıfında yarışlara katılmış.  Onun haricinde Marmaris’te, Göcek ve Bodrum’da yapılan yelken yarışlarının tamamına katılmış. Bir tekne ile İsrail’e gidip gelmiş. Kaptanlık ehliyetini alıp yat sınıfında eğitmenlik belgelerini de tamamladıktan sonra artık yelken hayatının büyük bir kesiti olmaya başlamış. Paralimpik milli takım kadrosuna ise 2013 yılında yapılan kampta girmiş.  Milli sporcu olarak ilk müsabakasına katılacağı Melbourne yarışları için ise şöyle diyor; “İlk defa böyle bir yarışa katılıyorum.  Tekneler özel tekne ve diğer teknelere göre çok çok rahat. Avusturalya dalgası ve rüzgarı biraz ters bir ülke o beni rahatsız ediyor. Alışık olmadığım bir iklim.  Termalleri de farklı. Daha fazla antrenman yapma fırsatımız olsaydı daha iyi olurdu. “

Yanıt Ver

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.