Parlamento’da Ukrayna ve Türkiye aile değerleri masaya yatırıldı
Avrupa ile entegrasyon yolunda Ukrayna ve Türkiye’deki ailevi değerlerin gelişimi yapılan yuvarlak masa toplantısında konuşuldu.
Uluslararası sivil toplum kuruluşu Diyalog Avrasya Platformu (DAP) ve Ukrayna Parlamentosu Aile, Gençlik Politikası, Spor ve Turizm Sorunları Komitesi inisiyatifle gerçekleşen toplantıya; Ukrayna milletvekilleri, bilim adamları, Türk ve Ukraynalı din adamlarının yanı sıra basın mensupları katıldı.
İki ülkenin katılımcıları, yuvarlak masa etrafında; aile içi şiddetin önlemesi, Avrupa süreçleri bağlamında Ukrayna aile değerleri, eşlerin ailede çocuklara karşı ve günlük hayattaki sorumlulukları, Ukrayna basınından aile değerlerinin yer alış biçimi ve medyanın aile değerlerin desteklenmesi konuları ele alındı. .
Toplantının açılış konuşmasını eski Dışişleri Bakanı Ukrayna Parlamentosu Avrupa Entegrasyonu Komisyonu Başkanı Boris Tarasük yaptı. Tarasük konuşmasında Avrupa’ya entegrasyon yolundaki Ukrayna ve Türkiye’nin aile değerleri üzerinde karşılıklı görüşülmesinin önemine işaret etti.
Ukrayna ve Türkiye’nin aile değerlerinin geçmişi hakkında bilgi veren Boris Tarasük, dört Osmanlı Sultanı’nın eşinin Ukraynalı olduğuna dikkat çekerek, bunun ortak ailevi gelişimine katkıda bulunduğu söyledi. Ukrayna ve Türk toplumunun aile değerlerinin temelde aynı olduğunu ifade edene Tarasük, Kiev Ruslarının aile değerlerinin gelişiminin Hıristiyanlık değerleri çerçevesinde Türk aile toplumunun gelişiminin ise İslami değerler üzerinde inkişaf ettiğini belirtti. Tarasük özellikle son dönemde Türkiye’de kadın haklarında yapılan olumlu değişikliklerin dikkat çekici olduğunu ifade etti.
Daha sonra söz alan T. C. Başbakanlık Aile ve Sosyal Araştırmalar Uzmanı Dursun Ayan konuşmasında AB’nin taleplerini hayata geçirmeye çalıştıklarını kaydederek, diğer ülkelerinin uzmanlarından yardım aldıklarını ve tecrübelerinden istifade ettiklerini söyledi.
Türkiye’de son dönemdeki olumlu gelişmelere ilişkin örnekler veren Dursun Ayan, aile içi şiddeti yok etmek için yoğun çaba harcandığını dile getirdi. Dursun Ayan kurumlarının bir diğer önemli çalışmasının ise; İngiltere, Almanya, İspanya gibi çeşitli ülkelerdeki gurbetçi ailelerin ailevi değerlerin korunması ve gelişimine yönelik araştırmalar olduğunu ifade etti.
“DÜNYANIN KADERİ AVRASYA BÖLGESİNDEDİR”
DAP hakkında bilgi veren DAP Eşbaşkanı Harun Tokak’ ise konuşmasında; “DAP kurulduğunda öncelikle Avrasya gibi zor bir coğrafyada bölgede aydınların dikkatlerini bir noktaya çekmeye zorladı. . Sağlıklı toplumun ve sağlıklı nesillerin yetişmesinin ise sağlıklı aile yapısı ile olacağını zaman gösterdi.” diye konuştu.
Avrasya bölgesinde kalıcı bir barış sağlanmadan dünya barışından söz etmenin mümkün olmadığını vurgulayan Tokak sözlerini şu şekilde sürdürdü; “Dünyanın kaderi Avrasya bölgesindedir. Buralarda yapılan her toplantıyı çok saygın ve değerli buluyorum.”
Harun Tokak daha sonra DAP adından Boris Tarasyük’e teşekkür plaketi verdi. Meclis Komisyonu’nda ayrıca DAP’ın tanıtım videosu izlendi.
HER AY KİEV’DE TÜRK VE UKRAYNALI 100 ÇİFT EVLENİYOR
Ukrayna cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç’in Türkiye ziyareti nedeniyle Büyükelçi Bülent Ahmet Meriç’in Türkiye’de olduğu için katılamadığını ifade eden Büyükelçi Yardımcısı Özgür Arslan, Ukrayna ve Türk aile yapılarının birbirlerine çok benzediğini ve sadece Kiev’deki konsolosluk şubesinde her ay ortalama 100 Türk ve Ukraynalı çiftin evlilik işlemi yaptırdığını belirtti. Türk yetkili, bu sayının Odesa gibi diğer konsolosluk şubeleri ve Türkiye’deki rakamla birlikte çok daha fazla olduğu bilgisini verdi.
DAP Ukrayna Komite Başkanı Vladimir Sergeyçuk Cihan’a yaptığı değerlendirmede; “Ukrayna ve Türkiye tarafından uzmanların bir araya gelerek, aile değerlerinin korunması ve gelişmesinin gündemde tutuyor. Ailevi konulardaki sorunlara karşı ortak bir çözüm üretilmesi konusunda ortak niyet sergiliyor. Her iki ülke de ailevi değerler konusunda güzel yönleri var ve DAP bunların ortaya çıkarılması ve paylaşılması için gayret sarf ediyor” diye konuştu.
Ukrayna’da çocuk ve kadın hakları üzerinde çalışan ve daha önce Türkiye’de de bulunmuş Avrupa Parlamentosu’nun uzun dönem Ukrayna uzmanı Monika Platek, Türkiye’de çok eşlilik, Türk erkeklerinin Ukraynalı kızlara yönelik tacizlerde ilk sırada yer alması ve İslam’da kadının yeri gibi çeşitli konularda yönelttiği sorular ise Türk uzmanlar tarafından cevaplandırıldı. Öte yandan iki ülkenin din adamları Hıristiyanlık ve İslam’da kadın hakları hakkında komisyon üyelerine geniş bilgi verdi.