Pentagon Yetkilileri Trump’ın İran’a “Önemli Bir Uyarı” Yolladığını Söyledi


İran İslam Devrim Muhafız Kolordu Donanması (IRGCN) gemileri, 15 Nisan 2020’de ABD gemileri Kuzey Arap Körfezi’nin uluslararası sularında tatbikat yaparken ABD gemilerinin kıç ve baş kısımlarına yakın mesafeden geçiyor. (ABD Donanması fotoğrafı)

Üst düzey Pentagon yetkilileri, Başkan Donald Trump’ın ABD Donanması gemilerinin İran tacizine uğramasına ilişkin ifadesini “önemli bir uyarı” olarak nitelendirdi.

21 Nisan’da Twitter’da yaptığı paylaşımda Başkan Trump ABD donanmasına, İranlı savaş gemileriABD gemilerini taciz ederse bu gemilerin yok edilemsi talimatını verdiğini söyledi.

Daha sonra bir Pentagon bilgilendirme toplantısında konuşan Savunma Bakanlığı’na bağlı sivil ve askeri yetkililer, tweet’i angajman kurallarındaki veya yürürlükteki  emirlerdeki açık bir değişiklikten ziyade bir uyarı olarak nitelendirdi, ancak Başkan Trump’ın ifadesine övgüde bulundu.

Trump Twitter’da şunları yazdı: “Birleşik Devletler Donanması’na gemilerimizi denizde taciz eden İranlı gemilerin hepsini vurup yok etmelerini söyledim.”

Savunma Sekreteri David Norquist, bu mesajın yürürlükteki emirlerde değişiklik anlamına gelip gelmediği sorulduğunda gazetecilere: “Başkan İranlılara önemli bir uyarı verdi.” dedi.

Açıklamasının devamında Norquist, “Başkanın vurguladığı şey, tüm gemilerimizin kendini savunma hakkını elinde tutmasıdır. Cumhurbaşkanı İranlıların kötü davranışlarını anlatıyor ve buna yanıt veriyor.” dedi.

ABD Genel Kurmay Başkan Yardımcısı General John E. Hyten, 8 Ninsan 2016 tarihinde Kolaroda’da bulunan Hava Kuvvetleri Uzay Komutanlığı’nda İkinci Komutan olarak görev yaparken, (ABD Hava Kuvvetleri –  fotoğraf/Duncan Wood)

General Hyten gazetecilere “Başkan net bir açıklama yaptı.” dedi ve şöyle ekledi; “Bence İranlılar bunu anlıyor. Bence Amerikan halkı bunu anlıyor. Ordu olarak bizler, Başkomutan’dan gelen bu açık yönlendirmeyi yerine getirdiğimiz yasal emirlerde uygulamalıyız. Bunun ne anlama geldiğini biliyoruz. Bunun ne anlama geldiğinden şüphemiz yok.”

 Başkanın uyarısı, geçen hafta 11 İran gemisinin Basra Körfezi’ndeki altı ABD Donanması gemisine bir saat boyunca 9 metre mesafeye kadar yaklaştığı görüntüler yayınlandıktan sonra geldi.

Trump’ın tivitini takiben böyle bir olayın tekrar meydana gelmesinin ölümcül bir tepkiyi tetikleyip tetiklemeyeceği sorulduğunda, Komutan Hyten genel bir açıklama yapmayı reddetti.

General Hyten, “Bu kararı vermek için geminin kaptanı olmalıyım – bu karar duruma ve kaptanın gördüklerine bağlı. Hızlı bir teknenin geminizi tehdit edebilecek bir konuma gelmesine izin veremezsiniz.” dedi.

“Biz toplumsal angajman kurallarından bahsetmiyoruz, bahsettiğimiz kurallar öz savunmaya dair doğal bir hakka dayanıyor, bu kurallar düşmanca eyleme, düşmanca niyete dayanıyorlar. Doğru eyleme geçmek için ihtiyacımız olan tek şey bu.”

General Hyten son olarak, “Başkanın bir düşmanı bu şekilde uyarmasını beğendim; yaptığı şey bu.” dedi.

21 Nisan’da İran ordusu askeri envanterine yeni uzun menzilli gemisavar füzeler eklediğini iddia etti ve 22 Nisan’da birkaç başarısız girişimin ardından ilk askeri uydusunu başarıyla fırlattığını bildirdi.

Gelişmeler, iki ülke arasındaki birkaç aydır yükselen süren askeri gerginliğin ardından geliyor.

15 Nisan’da ABD Donanması, altı ABD gemisine “tehlikeli şekilde yakınlaşan” 11 İran gemisinin çekimlerini ve görüntülerini yayınladı.

Donanma’nın yaptığı açıklamaya göre, İran donanma gemileri “ABD ordusuna bağlı Apaçi helikopterleri ile İran’ın karasularının dışındaki bölgede deniz güvenliğini sağlamak için ABD Ordusu Apaçi harekat helikopterleri ile entegrasyon tatbikatı yaparken donanma gemilerinin baş ve kıç taraflarından defalarca geçtiler.”

 “İran Devrim Muhafızları Donanması’na ait gemiler defalarca kez ABD gemilerinin baş ve kıç taraflarından son derece yakın bir mesafede ve yüksek hızlarda geçtiler ki Puller’a 45 metrelik bir mesafede ve Maui’nin kıç tarafına 9 metrelik bir mesafede pek çok kere bunu yaptılar.”

Başkan Trump’ın 21 Nisan’daki mesajının ardından, Dışişleri Bakanlığı son yıllarda İran’ın “deniz provokasyonlarının tarihini” anlatan bir bildiri yayınladı.

“İran deniz kuvvetlerini uluslararası denizcilik toplumunu terörize etmek için uzun zamandır kullandı” denilen bildiride İran’ın yaptırımların kaldırılması için deniz yoluyla yaptığı tacizleri nasıl bir baskı aracı olarak kullandığının da altı çizildi.   

2015 yılında, İran Anlaşması müzakereleri sırasında ve bu anlaşmanın kabulünden sonra, ABD Donanması, İran İslami Devrim Muhafızları Donanması’nın güvenli ve profesyonel olmayan ve çoğu çarpışma riski taşıyan 22 olayını kaydetti. 2016 yılında da güvenli ve profesyonel olmayan 36 olay daha kaydetti.

Bu deniz tacizi olayları, BaşkanTrump’ın 2017 yılının Ekim ayında ABD’nin İran’ın statükosuna tahammül etmeyeceğini ya da provokasyonlarını yatıştırmayacağını kesin bir dille ifade ettikten sonra keskin bir şekilde düştü.

Olaylardaki bu durgunluk, ABD’nin İran’ın nükleer anlaşmasından çekilmesinden sonra bile devam etti.

Dışişleri Bakanlığı’na göre daha sonra Mayıs 2019’da İran, dünyayı İran’a karşı sürdürülen yaptırımların kaldırılmasına zorlamak için panik içerisinde dünya çapında gemileri hedef alan saldırgan bir kampanya başlattı.

Bildiride, “Hürmüz Boğazı’ndan geçen ticari gemilere yönelik artan riske yanıt olarak, ABD sekiz Avrupa, Orta Doğu ve Asya ülkesinden oluşan bir koalisyon olan Uluslararası Deniz Güvenliği Yapısı’nın (IMSC) oluşturulmasına öncülük etti.” dendi.

IMSC Ağustos 2019’da kurulduktan sonra İran’ın mayın saldırıları sona erdi.

Bildiride son olarak “Başkan Trump, İran’ın dış şiddet ve gözdağı politikasına hoşgörü göstermeyecek veya onu yatıştırmayacak. İran, korsanlık ve terörü destekleyen bir ulus değil, her normal ulus gibi davranmalı.” dendi.

Yazan: Simon Veazey, Epoch Times

Çeviri: G. Hakan Koçman, Epoch Times Türkiye

Yorumlar kapalı, ancak trackbacks Ve pingback'ler açık.