Protez bacaklı küçük mucit, esnek protez bacak yaptı

GAZİANTEPProtez bacakla hayata tutunan 14 yaşındaki Deniz Kazak, kendisi gibi engelli olan ve protezle yürüyenler için çok uygun fiyata protez bacak yaptı. Üzerinde çalıştığı protez bacağa hareket özelliği de veren küçük mucit, yaklaşık 10 TL’ye mal olan protezi kendisi de kullanmaya başladı.

Küçük mucidin yaptığı protez bacak, TÜBİTAK’ın proje yarışmasında dereceye girdi. ‘Bu Benim Eserim’ yarışmasına yaptığı protez bacakla katılan Gaziantepli Kazak, yaklaşık 70 bin proje arasından ilk 100’e girmeyi başardı.

Yavuzeli ilçesine bağlı Gülpınar Köyü’nde ikamet eden küçük mucit, taşımalı eğitimle ilçe merkezindeki Yavuz Sultan Selim İlköğretim Okulu’na devam ediyor. İlköğretim 7. sınıf öğrencisi Deniz Kazak, daha önce kullanmak için yaptığı protez bacak çalışmasıyla TÜBİTAK’a başvurdu. Deniz Kazak’ın hazırladığı çalışma, TÜBİTAK yetkilileri tarafından da kabul gördü. Binlerce proje arasında ilk 100 giren küçük çocuk, çalışmasını 11-12 Mayıs’ta Ankara’da tanıtacak.

Deniz Kazak, 2000 yılında talihsiz bir kaza sonucu sol bacağını kaybetti. İlk zamanlar koltuk değnekleri ile yürüyen Kazak, daha sonra devletin desteği ile protez bacak sahibi oldu. Bu protezin maliyeti, küçük çocuğun yeteneğinin dışarı yansımasına vesile oldu. Gördüğü protezleri boruya benzeten Kazak, önce plastik boruyla bir kalıp yaptı. Günlerce, üzerinde çalıştığı projenin sonuna gelen küçük mucit, istediği protezi yapmayı başardı. Yaptığı protezi de kullanan Deniz Kazak, protez üzerinde çalışmalarını yoğunlaştırdı. Diz bölümüne çekyatın makasını yerleştiren küçük mucit, bu şekilde bacağın daha rahat hareket etmesini sağladı. Ayak bileğine de esneklik veren Kazak, bu çalışmasıyla TÜBİTAK’ın ‘Bu Benim Eserim’ yarışmasına katıldı. Binlerce proje arasından ilk 100’e giren küçük mucit, çalışmasını Ankara’da TÜBİTAK yetkililerine anlatacak.

YAPTIĞI PROTEZ HEM UCUZ HEM HAFİF

Bir saat içerisinde bir protez yapabildiğini söyleyen Deniz Kazak’ın en büyük yardımcısı, kendisinden 2 yaş küçük kardeşi Mehmet Fatih Kazak. Bazı protezleri, kullanılmayan malzemelerden yapan Kazak, ihtiyaç sahiplerinin istemesi halinde protez yapabileceğini belirtti. Daha önce kullandığı protezlerin hem ağır hem de maliyetli olduğunu kaydeden Kazak, kendisinin yaptığı protezin hem ucuz hem de hafif olduğunu dile getirdi. Protez yapmanın çok kolay olduğunu anlatan küçük mucit, “İnsan kendisi yapınca daha güzel oluyor. Benim yaptığım protezin maliyeti 7,5 ile 10 TL arasında. Dışarıdaki protezler ise bin 500 ile 2 bin 500 TL arasında değişiyor.” dedi.

Kullandığı protezi gönül rahatlığı ile kullanan Deniz, “Ben kullanıyorsam, başkalarını niye mahrum edeyim dedim ve TÜBİTAK’ın yarışmasına başvurdum.” diye konuştu. Hareketli protezin kendisini biraz uğraştırdığını anlatan Deniz Kazak, “Ama, bunu da başardık.” diye konuştu.

“PROTEZ BACAKLI OLDUĞUNU ÖĞRETMENLERİ DAHİ ÇOK SONRA ÖĞRENDİ”

Yürürken çok rahat olduğunu aktaran Kazak, “Yürürken çok rahat oluyor. Esneme olduğu için yürüme de rahat oluyor. Temizlik yönünden de rahat, çıkarıp çok rahat temizliği yapabiliyorum.” ifadelerini kullandı.

Kazak, kendisinin protez bacaklı olduğunu, öğretmenlerinin dahi çok sonra öğrendiğini kaydetti. Hedefinin doktorluk olduğunu belirten Kazak, bu alanda da kendini yetiştirmek istediğini vurguladı. Kazak, “İnsan ilk önce kendine bağlanır. Eğer kendine bağlanırsa engelleri aşar. Engel bedende olabilir ama ruhta yoktur. Onun için engeli sorun etmiyorum. Eğitimin, engeli aşağına inanıyorum.” şeklinde konuştu.

Yanıt Ver

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.