Putin, Ukrayna’nın Doğu İlleri Karşılığında Ateşkes Teklif Ediyor
Rus lider, ‘Rusya ile Ukrayna arasında ve genel olarak Avrupa’nın tamamında beraberliğin sağlanması için’ ateşkesin gerekli olduğunu söyledi.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna ile ateşkesi kabul edeceğini söyledi. Ateşkes için koşulu, Ukrayna’nın işgal altındaki topraklarını Rusya’ya teslim etmesi.
14 Haziran’da Putin, “derhal” ateşkes emrini vereceğine ve Ukrayna ile barış müzakerelerine başlayacağına söz verdi. Ancak bunun için iki koşul öne sürdü. Birincisi, Kiev’in 2022’de Moskova’nın ilhak ettiği dört bölgeden tüm birliklerini çekmeyi kabul etmesi. İkincisi de NATO’ya katılma planlarından vazgeçmesi.
Ukrayna’yı, tarihin bu trajik sayfasını kapatmaya çağırıyoruz. Rusya ile Ukrayna ve genel olarak Avrupa arasındaki birliği adım adım yeniden tesis etmeye çağırıyoruz.”
Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelenskyy, bunun bir Rus taktiği olduğunu söyleyerek bu teklifi reddetti. Rusya’nın Ukrayna’yı halen askerlerinin bulunduğu toprakları teslim etmesi için oyuna getirmeye çalıştığını söyledi.
Zelenskyy, “Putin’in talebi, işgal edilen ve işgal edilmeyen topraklarımızın bir kısmının onlara verilmesidir” dedi. Putin’in ülkenin çeşitli bölgelerinden söz ederek, algı yanıltmaya çalıştığını söyledi.
Bu amaçla, Putin’in talepleri arasında Ukrayna’nın, Kherson ve Zaporizhia’dan tamamen çekilmesi de yer alıyor. Rus kuvvetleri şu ana kadar bu önemli nüfus merkezlerinin kontrolünü ele geçirmeyi başaramadı.
NATO üyeliğine istekli olduğunu ifade etmesine rağmen, şu anda Ukrayna’nın NATO üyeliği gündemde değil. Aslında Ukrayna’nın NATO’ya katılmayı başarması pek olası değil. Çünkü bunun için tüm NATO üye devletlerinin oybirliği gerekiyor. Macaristan ve Türkiye’nin de aralarında olduğu bu ülkelerin, böylesine tartışmalı bir eylemi kabul etmesi pek olası değil.
Putin’in sözleri, İsviçre’deki barış zirvesinden sadece bir gün önce yayınlandı. Dünya çapındaki zirveye, farklı ülkelerden ve uluslararası kuruluşlardan 90 delegasyon katıldı. Ancak Rusya ve stratejik ortağı Çin katılmadı.
Ukrayna’nın Barış Formülü
Putin, İsviçre barış konferansının “tartışmayı yanlış yola sürükleyeceğini” söyledi.
Ayrıca yorumlardan bir gün önce, Zelenskyy ve ABD Başkanı Joe Biden, bir güvenlik anlaşması imzaladı. Anlaşmaya göre ABD ve ortakları Ukrayna’nın Rusya’ya karşı savunmasını güçlendirmek için 50 milyar dolar kredi sağlayacak.
Rusya’nın konferans konusundaki tereddütü kısmen, Ukrayna’nın barış formülünü kabul ettiğine dair herhangi bir işaret gösterme konusundaki isteksizliğinden kaynaklanıyor.
Putin’in ateşkes koşulları, Zelenskyy tarafından desteklenen 10 maddelik barış planının temel hedeflerine tamamen aykırı. Ukrayna’nın barış formülü, Rus birliklerinin Ukrayna’nın işgal altındaki tüm bölgelerinden çıkmasını talep ediyor. Bu topraklara Rusya tarafından 2014’te ilhak edilen Kırım da dâhil.
Ancak Moskova’dan gelen açıklamalar Putin’in Ukrayna’ya yönelik hedeflerinde bir miktar yumuşama olduğunu gösteriyor.
Savaşın ilk gününden bu yana Putin’in hedefleri pek değişmedi. Bunlar arasında Ukrayna’nın tarafsızlığı ve Ukrayna’nın ağırlıklı olarak Rusça konuşulan bölgelerinin ilhakı yer alıyordu. Ancak son açıklamalarına göre, savaşın temel hedeflerinden biri olan Ukrayna’nın zorla silahsızlandırılmasından vazgeçmiş gibi görünüyor.
Ukrayna’nın ya da Rusya’nın ateşkes çağrılarının karşı taraf tarafından ciddiye alınması pek olası değil. Ancak bu girişimler gelecekteki bir müzakerenin kabul edilebilir sınırlarını belirlemeye yönelik adımlar olarak değerlendirilebilir.
ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, Putin’in “bu savaşı hiçbir tahrik olmaksızın başlattığını” söyledi. Brüksel’deki NATO karargahında yaptığı açıklamada, “Eğer isterse bugün de bu savaşı bitirebilir” dedi.
Austin, “[Putin] bağımsız Ukrayna topraklarını yasadışı bir şekilde işgal etti” dedi. “Ukrayna’ya barışı sağlamak için ne yapmaları gerektiğini emredecek konumda değil.”
Associated Press bu yazıya katkıda bulundu.
Yazan: Andrew Thornebrooke, The Epoch Times
Çeviren: Hatice Atmaca, The Epoch Times Türkiye
Yorumlar kapalı, ancak trackbacks Ve pingback'ler açık.