Rapor: “Çin 2014 Yılında Daha da Yozlaştı”
Çinli liderlerin başlattığı yolsuzlukla mücadele kampanyasına rağmen Çin’in yolsuzluk karnesi 2014’te daha da kötüye gitmiştir. Transparency Internaţional (Uluslararası Şeffaflık) örgütünün Aralık ayında yayınlanan raporunda ülke sıralamasında Çin daha da gerilemiştir.
Transparency Internaţional’in Yolsuzluk Tespit Yıllık Göstergesine göre 175 ülke arasında Çin 100. sıraya düşerek, geçen yıla kıyasla 20 basamak gerilemiştir. Bu örgütün göstergeleri hesaplanırken uzmanların görüşleri ve değişik ülkelerdeki iş adamlarının yorumları dikkate alınmaktadır.
Hem üst seviyedeki bürokratları, hem de alt kademedeki yöneticileri hedef alan Başkan Xi Jinping’in başlattığı yolsuzluklarla mücadele kampanyası yoğun şekilde medya tarafından duyurulmasına rağmen Pekin’in düşüşü devam etmektedir. Transparency Internaţional kendi sitesinde yayınladığı bir açıklamada, Çin devletinin, siyasi müdahalesi çok yoğun olan örtülü kararlarla hala büyük sorunlar yaşadığı belirtilmektedir. Sivil topluma ve medyaya uygulanan baskının, liderlerin soruşturma prosedürlerinden kaçmasına fırsat verdiği de ifade edilmektedir.
Transparency Internaţional’in Asya-Pasifik bölgesi sorumlusu Rukshana Nanavakkra yazılarında “Kamu kurumlarındaki şeffaflığı ve sorumsuzluğu örtmek için tek bir baskı yeterli değildir” demiştir.
Ayrıca, üst seviyedeki liderler yasadışı gelirlerini yabancı ülkelerde sakladıkları için, Çin son yıllarda en büyük yasadışı menkul ihracatçısı olarak birinci sırada yer almaktadır. Çin’in dışarı aktardığı para 2002 ile 2011 yıllar arasında Global Financial Integrity (Küresel Finansal Dürüstlük) örgütünün tespitlerine göre 1 trilyon doları aşmış durumdadır.
Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Hua Chunying, Transparency Internaţional raporuna tepki göstererek yolsuzlukla mücadelede önemli ilerleme kaydeden Çin’e karşı olan rapordaki iddiaların “tamamen asılsız” olduğunu söylemiştir.
Bakanlık sözcüsü “Yolsuzluk Tespit Göstergesi standart biçimde ele alınamaz. Transparency Internaţional, uluslararası çapta etkili bir örgüt olduğu için hedeflerini ve tarafsızlığını yakından incelemesi gerekiyor” dedi.
İnsan hakları avukatlarının görüşlerine göre Xi Jingping’in kampanyası ikiyüzlülüğün ta kendisi. Çünkü yolsuzlukların sona ermesini savunan 12 avukat tutuklandı. Bu avukatlar hem yolsuzlukların durdurulması için alınan önlemlerin hem de liderlerin malvarlığının açıklanmasını talep etmişlerdi.
Küresel yolsuzluğun seviyesi 2014 yılında da yükselmeye devam etmiştir. Ülkelerin üçte ikisi, yüksek yolsuzluk seviyesine sahip olup, bu ülkeler arasında İran, Rusya, Suriye ve Venezuela gibi ülkeler de yer almaktadır. Kuzey Kore ise 2014 yılı yolsuzluk sıralamasında en son sırada yer almaktadır. Türkiye’nin yolsuzluk skoru 100 üzerinden 45 olup, 175 ülke arasında 64. sırada yer almıştır.