Romanlar Kentsel Dönüşüme Sanatla Direnmeye Devam Ediyor

“Kenstesl Dönüşümün En Neşeli Hali” oyunundan bir kare (Fotoğraf: G. Hakan Koçman)

Akdeniz Roman Dernekleri Federasyonu’nun Avrupa Birliği Kültür Sanat fonu olan Culture-Civic fonu ile yürütmekte olduğu “Roman gibi Kentsel Dönüşüm” projesi kapsamında Mersin Turgutreis Mahallesi’nde bir tiyatro etkinliği gerçekleştirildi. Turgutreis Mahallesi’nde gerçekleştirilmesi planlanan kentsel dönüşüm projesine sanatla bir karşı duruş sergilemek için gerçekleştirilen proje kapsamında Bandırma’dan Mersin’e gelen Roman tiyatro topluluğu Tiyatro Çağdaş, “Kentsel Dönüşümün En Neşeli Hali” oyununu sergiledi. Romanların kentsel dönüşüm karşısında yaşadıkları trajik durumları komik bir dille aktaran oyun izleyenleri hem güldürdü hem de hüzünlendirdi. Etkinliğe Turgutreis mahallesinde yaşayan Romanların yanı sıra MEPİAD Başkanı Özcan Demir, AKROMFED İsitşare Kurulu Üyesi ve CHP Milletvekili Aday Adayı Av Bilgin Yeşilboğaz ve eşi, Av. Mehmet Özdemiroğlu ve eşi de katıldı.

Kentsel Dönüşüm Romanları mülksüzleştirecek

Akdeniz Roman Dernekleri Federasyonu Başkanı Ali Daylam (Fotoğraf: G. Hakan Koçman)

Etkinlikte Akdeniz Roman Dernekleri Federasyonu Başkanı Ali Daylam yaptığı konuşmada, mahallede yapılması planlanan kentsel dönüşüm projesinin, mahallede yaşayan Romanların kültürlerini, sosyal-ekonomik koşullarını ve yaşam tarzlarını göz önünde bulundurması gerektiğini söyledi.  Bu bölgede yapılacak olan kentsel dönüşüm projesinde oluşacak rantın da Roman vatandaşlara yönelik olması gerektiğini söyleyen Daylam, Romanların beklentilerinin bu yönde olduğunu belirtti. Daylam konuşmasının devamında, “Tabii burada yüzyıldan fazla bir süredir yaşayan Romanlar var. Merkezi bir yerdeyiz. Burada tek katlı, iki katlı evlerde yaşıyoruz. Burada yapılan sosyal dönüşüm projelerinin de bu bölgedeki sosyal dokuyu incitmemesi gerekir. Kültürün yok olmaması noktasında da düşünülmesi ve geniş kapsamlı değerlendirilmesi gerekir.  Eğer burada yapılacak olan dönüşüm kültürel dokuya zarar verirse ve Romanlara bir geri ödeme söz konusu olursa;  bu Romanları bir mülkiyetsizleştirmeye ve yok oluşa sürükleyecektir.” dedi.

Yeşilboğaz, “ Hukuki mücadelenin yanında Romanlar da süreci sahiplenmeli”

AKROMFED İstişare Kurulu Üyesi Av. Bilgin Yeşilboğaz (Fotoğraf: G. Hakan Koçman)

Ali Daylam’ın konuşmasının ardından konuşma yapması için sahneye davet edilen AKROMFED İstişare Kurulu Üyesi ve CHP Milletvekili Aday Adayı Bilgin Yeşilboğaz da konuşmasında Romanların Mersin’in göbeğinde yüzyıldan fazla bir süredir kendi gelenek ve görenekleri ile yaşayan bir topluluk olduğunu belirtti. Amaçlarının, Romanların kendi kültürlerini ve dillerini koruyarak  gelecek nesillere aktarabilmesi olduğunu ifade eden Yeşilboğaz, daha önceki kentsel dönüşüm projelerine atıfta bulunarak bu tür projelerin genellikle rant projelerine dönüştüğünü aktardı.  “Bu tür projeler maalesef Türkiye’de kültürleri de hiçe sayıyor, sosyolojik yapıyı da hiçe sayıyor, demograki yapıyı da bozmayı hedefliyor” diyen  Yeşilboğaz, dönüşümün yapılırken Romanların kültürel ve sosyal yaşamlarını sürdürmelerine de olanak sağlaması gerektiğini vurguladı.  “Bu nedenle böyle bir mücadelemiz var.” diyen Yeşilboğaz, “Bu konuda federasyon olarak davalarımızı da açtık ve davalarımız devam ediyor. Ancak hukuki mücadelenin yanında sizlerin de bu mücadeleyi sahiplenerek kültürünüze ve mahallenize sahip çıkmanız gerekiyor. Bu yüzden federasyon çevresinde kenetlenin ve hakkınızı vermeyin diyoruz. Umarım bu haklı mücadelede hep birlikte başarılı olacağız”. dedi. 

Kentsel Dönüşümün En Neşeli Hali”

Roman çocuklar “Kentsel Dönüşümün En Neşeli Hali” oyunununseyrediyor (Fotoğraf: G. Hakan Koçman)

Tiyatro Çağdaş topluluğunun kurucusu Eyüp Demirezen de oynadıkları oyunla ilgili olarak; “ Biz Balıkesir Bandırma’dan geliyoruz. Tiyatro Çağdaş topluluğuyuz. Oyuncularımızın çoğunluğu Romanlardan oluşan bir tiyatro ekibiyiz. Bugün Akdeniz Roman Dernekleri Federasyonu tarafından yürütülen ‘Roman Gibi Kentsel Dönüşüm’ projesi kapsamında buradayız.  Kentsel dönüşümün Romanlar için yaratacağı sonuçlar bu projede sanatla anlatılıyor. Biz de, benim tarafımdan yazılan ve kentsel dönüşümün Romanlar üzerindeki sosyal etkilerini anlatan “Kentsel Dönüşümün En Neşeli Hali” oyunumuz sergiledik. Oyunumuz Romanların sosyolojik durumun anlamadan, onları bir toplu konut sistemi içerisinde apartman yaşantısına mahkum eden bir sistemin eleştirisi. İçerisinde yaşanan trajediler var. Oyunumuzu bugün Mersin’de sergiledik. Güzel bir etkinlik oldu. Oyunu izleyenlerle, özellikle Roman kardeşlerimiz ile göz göze geldim. Herkes çok duygulandı. Özellikle oyunun sonundaki tiratta bunu gördüm. Romanların oturdukları yerden sürülmesi ile ilgili bu bölüm. Biz oyunumuzu Mersin’de sergilemekten çok keyif aldık.  Akdeniz Roman Dernekleri Federasyonu’nun kentsel dönüşüme sanatla karşı çıkmasına destek olmak bizim için önemliydi.  Biz de Türkiye’nin farklı yerlerinde bu durumu sanatla anlatmaya devam edeceğiz.” dedi.  

Demirezen ayrıca Tiyatro Çağdaş’a bugüne kadar verdikleri destekten dolayı Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Yücel Yılmaz ve Bandırma Belediye Başkanı Tolga Tosun’a bugüne kadar kendilerine verdikleri destek için de teşekkür etti.

Yorumlar kapalı, ancak trackbacks Ve pingback'ler açık.