RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, sokak röportajı yapan yayıncıları uyardı. Şahin, yayınların dezenformasyona yol açtığını öne sürdü ve gerekli çalışmaların başlayacağını söyledi.
Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Ebubekir Şahin, Netflix, Amazon gibi dijital platformlarından sonra “sokak röportajlarına” da el atıyor. Müzik klipleri dışında, Netflix, Amazon, MUBI ve Blu TV gibi dijital içerik platformlarına el atan RTÜK, vatandaşların para ödeyerek satın aldığı içeriklere de yoğun denetim hatta sansür getiriyor. En son “Sosis Partisi” isimli yayının katalogdan çıkarılmasına karar vermişti.
RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, sokak röportajlarının “kamuoyunu manipüle ettiğini”, “dezenformasyona yol açtığını” ve “kitleleri sosyolojik çatışmalara sevk ettiğini” öne sürerek, “Bilhassa yeni medya platformlarındaki bu tür yayıncılık faaliyetleri ve paylaşımlar RTÜK’ün takibindedir” dedi. Şahin, RTÜK’ün, bu tip yayın faaliyetleriyle alakalı “görsel yayıncılık ilkeleri kapsamında gerekli çalışmaları” yaptığını ve sürdürdüğünü belirtti.
Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Ebubekir Şahin’in X hesabı üzerinden yaptığı açıklama şöyle:
“Kamuoyunun Dikkatine!
Zaman zaman gerek ulusal televizyonlarda tespit ettiğimiz gerekse bazı sosyal medya mecralarında yayınlanan ‘Sokak Röportajları’ veya ‘Vatandaşın Görüşü’ gibi çeşitli adlarla sunulan halk mülakatları, kamuoyunu manipüle edici yönüyle evrensel basın meslek ilkeleri ile basın etik değerlerine aykırılık teşkil edecek boyutlara ulaşmıştır.
Ekonomik ya da siyasi yönlendirmeler yapmak amacıyla ‘Sokağın Sesi’ adı altında masumane bir formatta pazarlanan röportajlar, ancak ve ancak yayıncısının öznel fikrini destekleyen görüşler olarak dikkat çekmektedir.
Sadece verilmek istenen mesaj doğrultusundaki görüşlerin yer aldığı röportajlarda, sanki genelin sesiymiş veya toplumun büyük bir kesiminin görüşüymüş gibi yansıtılan vatandaş fikirleri, nesnellikten uzak, maksatlı yönlendirici tarafıyla dezenformasyona yol açmaktadır.
Bu tarz yanıltıcı röportaj teknikleri, kitleleri bilinçli olarak etki altına almak amacıyla kullanılmaktadır.
Bilhassa yeni medya platformlarındaki bu tür yayıncılık faaliyetleri ve paylaşımlar, görsel yayıncılık alanında faaliyet gösteren Anayasal bir kurum olan RTÜK’ün takibindedir.
RTÜK, kitleleri sosyolojik çatışmalara sevk eden bu tip yayın faaliyetleriyle alakalı görsel yayıncılık ilkeleri kapsamında gerekli çalışmaları yapmakta ve sürdürmektedir.
Kamuoyuna saygıyla duyurulur.”
Yorumlar kapalı, ancak trackbacks Ve pingback'ler açık.