Rum Azınlık Gökçeada’da Okul Açabilecek

Gökçeada’da Rumların İlkokul Talebi Kabul Edildi

Arnavutköy Rum İlköğretim Okulu

Türkiye’de yaşayan ve Rum azınlık cemaati için önemli  bir gelişme oldu. Rum cemaatinin öğrenci azlığı nedeniyle kapatmak zorunda kaldıkları Gökçeada’ya ilkokul açma talepleri kabul edildi. Milli Eğitim Bakanlığı, Azınlık Vakıfları Temsilcisi Laki Vingas’a Gökçeada’da Rum okulu açılabilmesi için gerekli girişimlerin yapılabileceğini belirtti. Böylece 48 yıl aradan sonra Türkiye’de ilk kez yeni bir Rum okulu açılması mümkün olacak.

Milliyet’in haberine göre, Laki Vingas’ın “Gökçeadalılar girişimde bulunurlarsa okul açılabilecek.  1960’lı yıllarda Gökçeada’da 5487 Rum vatandaşı varken, şu anda  180-200 civarında Rum vatandaşı kaldı. Bu durumda öğrenci sayısının çok kısıtlı olacağı, yine de 10 öğrenci bile olsa gelecek için bir umut olduğu için çok önemli” dediği belirtiliyor.

Gökçeada’daki okulun Rumlar için sembolik anlamı da önemli. Çünkü 1964’de İsmet İnönü zamanında çıkarılan bir kararname ile Rumlar Türkiye’den gönderilmiş ve Gökçeada’daki okulları da kapatılmıştı. Yeri gelmişken belirtelim 1927 nüfus sayımına göre 26.431 Yunan uyruklu Rum’un İstanbul’da yaşadığı ve çocuklarının da azınlık okullarında eğitim gördükleri biliniyor. 1936 yılında Türkiye’de 135 bin Rum varken günümüzde 2500 kişi kaldı. Lozan Antlaşmasına göre Türkiye Cumhuriyeti Azınlık okullarında, Türkiye’de yaşayan aynı azınlığa mensup ancak Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmayan çocukların eğitim görmesine engel bulunmamaktadır. Yine Lozan Antlaşmasına göre, Türkiye Cumhuriyeti azınlık kurumlarına her türlü izni vereceğini de taahhüt etmiştir. Milli Eğitim’in almış olduğu bu karar  Azınlıklara tanınmış olan hakların iadesi bakımından da önemli.

Okulun tekrar açılması dünyanın dört bir yanına dağılmış olan Gökçeadalı Rumlar’ın tekrar geri dönmesine vesile olması bakımından da önemli.

Yunanistan’da bulunan Gökçeadalılar Cemiyeti, okulun açılmasına izin verilmesiyle ilgili olarak yaptıkları açıklamada; geçmişin hatalarının kısmen de olsa telafi edildiğini, İstanbul ve Yunanistan’da yaşayan Gökçeadalıların adalarına geri dönme olanağının oluşmasının sevindirici olduğunu söylediler.

Gökçeadalılar Cemiyeti Başkanı Kostas Hristoforidis’da yaptığı açıklamada okulun adaya dönmek isteyen ailelerin kararında etkili olacağını, İstanbul ve Atina’da yaşayan bir çok ailenin çocuklarının okulda okuması şartıyla adaya dönmeye hazır olduklarını söyledi.

Hristoforidis, yasal sürecin başlayacağını, bu çerçevede Gökçeada Rum toplumu temsilcileri‘nin, Çanakkale Valiliği’ne okul açma talebi ile resmen başvuracağını söyledi. Yeni Rum okulunun Zeytinliköy veya Tepeköy’de azınlığın sahip olduğu bir arazide yapılacağını söyledi.

1964 yılında Kıbrıs olayları bahane edilerek bir kararname çıkarılmış ve Rumlar ülkelerine gönderilmişti. Halen İstanbul’da Rum azınlığa ait 3 lise ve 2 ilköğretim okulu bulunuyor.

 

Yanıt Ver

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.