Ruslar, Napolyon’un kaçarken bıraktığı 80 ton altının peşine düştü

MOSKOVARuslar, 1812 yılında Moskova’yı istila eden dönemin Fransa İmparatoru Napolyon Bonapart’a bağlı silahlı birliklerinin kaçarken bıraktığı 80 ton altının peşine düştü. Bunun için Fransız askerlerinin geri kaçarken seyrettiği güzergah üzerinde arkeolojik çalışmalar için gönüllüler aranıyor.Çalışmalara Napolyon’un Rusya’ya saldırdığı tarihte (12 Haziran) start verilecek. 1812 yılında Rusya’yı istila ederek Moskova’yı da alan Napolyon daha sonra Rus komutan Mihail Kutuzov’un askeri taktiği ve dondurucu kış şartları yüzünden askerleriyle ülkeden kaçmıştı.

Napoleon askerlerinin bıraktığı altını bulabilmek için Rusya’da bir sivil kampanya başlatıldı. Bu çalışımlar için Napoleon Definesi Arama Merkezi bile kuruldu. Kurumun Başkanı ve tarihçi Aleksandr Seryogin’e Devlet Başkanlığı’na bağlı Federal İletişim ve Enformasyon Ajanslığı eski yetkilisi Vladimir Porıvayev de yardımcı oluyor.

Merkezin iddiasına göre, 600 bin Fransız askeri bir ay boyunca Moskova’yı yağmalarken beraberlerinde 80 ton altın da almıştı. Fransızların Kremlin Sarayı başta olmak üzere her evi, kiliseyi yağmaladığı belirtiliyor. Ekim ayında Napolyon askerleri Moskova’dan kaçarken altın dolu 200 at arabasıyla kenti terk ediyor. Fakat sert ve dondurucu kış yüzünden yollarda ölüm kalım savaşı veren askerler, kendilerine fazla yük olmaması için altın dahil bazı eşyalarını yolda bırakırlar.

Bu konuda tarihçilerin çeşitli iddiaları var. Bazılarına göre Fransızlar iki kilometrelik bir alanda 80 ton altını gömdü. Araştırmacı Seryogin ve Porvayev’e göre, altınların gömüldüğü yer Moskova’nın 300 kilometre uzaklığındaki Yelnıy, Kaluga ve Smolensk üçgeninde. Günümüze kadar bu bölgede vatandaşların yol boyunca altın eşyalar bulduğu da iddia ediliyor. Hatta eski Sovyetler Birliği döneminde 1960’lı yılların sonlarında “Napolyon’un definesini bulacağız” kampanyası başlatılmıştı. Fakat define yerinin yanlış gösterilmesi üzerine 20 yıllık çalışmalardan hiçbir sonuç alınamamıştı.

Şimdi araştırmacı Seryogin define yerinin doğru tespit ettiklerinden emin. Bu konuda devletten özel koruma isteyen Rus araştırmacı, 80 ton altının söz konusu olduğunu söyledi. 12 Haziran’da bölgede Napolyon’un definesi aramak için çalışmalara başlayacaklarını anlatan Seryogin Porvayev, konuyla ilgili tecrübesi olan kişileri de gönüllü olarak yardıma davet ediyor.

Yanıt Ver

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.