Kuzey Kore lideri Kim Jong Un ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, bugün 24 yıl sonra ziyaret ettiği Pyongyang’da ‘Kapsamlı Stratejik Ortaklık Anlaşması’ imzaladı.
Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti Devlet İşleri Başkanı Kim Jong-un, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’i Kim Il-sung Meydanı’nda resmi karşılama töreni düzenledi. Törende iki lider, heyet üyelerini tanıttı.Putin ve Kim en son eylül 2023’te Rusya’nın doğusunda bir araya gelmişti.
İstişarelerin ardından Vladimir Putin ve Kim Jong-un, iki ülke arasında Kapsamlı Stratejik Ortaklık Anlaşması imzaladı. Vladimir Putin’in Kuzey Kore ziyareti sırasında taraflar, sınır ötesi bir karayolu köprüsünün inşası ve sağlık, tıp eğitimi ve bilim alanlarında işbirliğine ilişkin hükümetlerarası anlaşmalar da imzaladı.
Görüşmenin basına açık kısmında konuşan Kim Jong-un konuşmasından öne çıkanlar şöyle:
”…Az önce Rusya Federasyonu Başkanı Vladimir Putin ve ben, Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti ile Rusya Federasyonu arasında, Kuzey Kore ile Rusya Federasyonu arasındaki dostane ilişkilerin gelişim tarihinde sonsuza kadar parlayacak Kapsamlı Stratejik Ortaklık Anlaşmasını imzaladık. . Bu önemli bir olay.
Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti ile Rusya Federasyonu arasında Kapsamlı Stratejik Ortaklık Anlaşması’nın imzalanması sayesinde, iki ülke arasındaki ilişkiler, iki ülkenin ilerlemesini sağlamak ve refahı artırmak için daha fazla umut verici ve müreffeh bir gelişme yolundadır. -Siyaset, ekonomi, kültür ve askeri işler de dahil olmak üzere çeşitli alanlarda aktif işbirliği yoluyla halklarının varlığı.
Ülkelerimiz arasındaki ilişkiler yeni bir ittifak seviyesine yükseldi. İki ülke liderliğinin iddialı planının ve halklarımızın bölgede ve dünyada barış ve güvenliğin güvenilir bir şekilde korunması ve güçlü devletler inşa edilmesine yönelik asırlık arzusunun gerçekleşmesini mümkün kılan yasal temel atıldı. Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti ve Rusya Federasyonu’nun ortak çıkarlarıyla örtüşmektedir…
…Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti Hükümeti, Rusya Federasyonu ile kapsamlı bir stratejik ortaklığın ve yenilmez müttefik ilişkilerinin sürekli geliştirilmesine yönelik tüm yol boyunca, anlaşma kapsamındaki yükümlülüklerini her zaman sadakatle yerine getirecektir. İki ülke (Kuzey Kore ve Rusya Federasyonu) arasındaki bu kapsamlı anlaşma, iki ulusun temel çıkarlarını korumak ve savunmak için tasarlanmış, son derece yapıcı, geleceğe yönelik, yalnızca barışsever ve savunmacı nitelikte bir belgeden başka bir şey değildir. . Tahakkümden, kölelikten, hegemonyadan ve şiddetten arınmış, çok kutuplu yeni bir dünyanın yaratılmasını hızlandıran itici bir güç olacağına hiç şüphem yok.
Bu anlaşma öncesinde Kore-Rusya dostluk tarihine geçen pek çok önemli ortak belge imzalanmış, özellikle dikkat çeken çok sayıda etkinlik gerçekleştirilmişti. Bu imza töreninin, ikili ilişkilerin yüzyıllar boyu daha da geliştirilmesi yolunda öneminin vurgulanacağı stratejik bir seçim olmasının yanı sıra, daha parlak bir gelecek vaat eden unutulmaz bir an olmasını temenni ediyorum. ..” dedi.
Görüşmenin basına açık kısmında konuşan Putin ise şunları söyledi:
…Rusya ile Kuzey Kore arasında kökleri ortak tarihimizin görkemli geleneklerine dayanan geleneksel dostluk ve komşuluk ilişkilerinin güçlendirilmesine öncelik veriyoruz. Size, Kore’nin Japon sömürge yönetiminden kurtarılmasında Sovyetler Birliği’nin önemli bir rol oynadığını hatırlatmama izin verin. Bu yıl Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti, ülkemizle imzaladığı ilk uluslararası anlaşmanın 75. yılını kutluyor…
1950-1953 Anavatan Kurtuluş Savaşı sırasında Kore halkını destekledik ve barışçıl yaşamın ve ekonominin yeniden tesis edilmesine yardımcı olduk…
…Bugün pratik işbirliğimizin tüm kapsamını kapsayan yapıcı görüşmeler gerçekleştirdik. Politika, ticaret ve yatırım, kültür, insani ilişkiler ve güvenlik de dahil olmak üzere Rusya-Kuzey Kore bağlarını uzun vadede derinleştirmeye yönelik büyük ölçekli hedefleri ve yönergeleri belirleyen yeni bir devletlerarası anlaşma olan Kapsamlı Stratejik Ortaklık Anlaşması’nı imzaladık.
Tarımın yanı sıra kültür ve insani alanlarda da ilişkiler gelişiyor. Eğitimde ilişkiler gelişiyor. Bugün itibarıyla 130 Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti vatandaşı Rusya’da eğitim görüyor, gelecekte de bu iş birliğini geliştireceğiz.
Ve elbette bugünkü görüşmelerde güvenlik konuları ve uluslararası gündem de ilgi odağıydı. Ülkelerimiz daha adil ve demokratik, çok kutuplu bir dünya düzeni yaratma fikrini sürekli olarak savunuyor.
…Batı’nın siyasette, ekonomide ve daha birçok alanda hegemonyasını korumak için başvurduğu acımasız yaptırım uygulamasına da karşı çıkmaya devam edeceğiz. Bu bağlamda, BM Güvenlik Konseyi’nin ABD ve müttefiklerinden ilham alarak Kuzey Kore’ye yönelik sınırsız kısıtlayıcı rejiminin revize edilmesi gerektiğini belirtmek isterim.
Batılıların defalarca yeniden ürettiği propaganda klişeleri artık Kuzeydoğu Asya da dahil olmak üzere saldırgan jeopolitik planlarını gizleyemiyor. Askeri-siyasi gerilimin tırmanmasının temel nedenlerine ilişkin görüşlerimiz örtüşüyor. Bunlar, ABD’nin alt bölgedeki askeri altyapısını genişletmeye yönelik çatışmacı politikasını da içeriyor; buna, Kuzey Kore’ye karşı düşmanca bir yapıya sahip olan Kore Cumhuriyeti ve Japonya’nın dahil olduğu çeşitli askeri tatbikatların kapsamı ve yoğunluğunda önemli bir artış eşlik ediyor. Bu tür adımlar yarımadada barış ve istikrarı baltalıyor ve tüm Kuzeydoğu Asya ülkelerinin güvenliğini tehdit ediyor. Durumun kötüleşmesinden Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti’ni sorumlu tutma girişimlerini kararlılıkla reddediyoruz. Pyongyang’ın savunma kapasitesini güçlendirmek, ulusal güvenliği sağlamak ve egemenliğini korumak için makul önlemler alma hakkı vardır…
…Bugün imzalanan Kapsamlı Ortaklık Anlaşması, diğer hususların yanı sıra, taraflardan birine karşı saldırı durumunda karşılıklı yardımlaşmayı da öngörüyor.
Rusya topraklarına saldırı gerçekleştirmek için uzun menzilli yüksek hassasiyetli silahlar, F-16 uçakları ve diğer teknoloji yoğun silah ve teçhizatın tedarikine ilişkin ABD ve diğer NATO ülkelerinden yapılan açıklamaya dikkatinizi çekmek isterim. Aslında bu sadece bir açıklama değildi. Bu zaten oluyor. Bu, Batılı ülkelerin çeşitli uluslararası yükümlülükler kapsamında taahhüt ettiği kısıtlamaların ciddi bir ihlalidir.
Bu bağlamda Rusya Federasyonu, bugün imzalanan belge kapsamında Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti ile askeri ve teknik işbirliğinin geliştirilmesini dışlamıyor. Koreli dostlarımız Ukrayna çözümü konusunda objektif ve dengeli bir duruş sergiliyor ve bu krizin gerçek nedenlerini anlıyorlar. ”dedi.(Kaynak: President of Russia)
Kuzey Kore’nin başlıca müttefiki olan Çin ile birlikte Rusya, Kuzey Kore’nin silah denemeleri ve uydu fırlatmaları nedeniyle yeni BM yaptırımları uygulanmasına yönelik ABD öncülüğündeki çabaları defalarca engellemişti. Mart ayında Rusya’nın vetosu BM yaptırımlarının denetlenmesini sona erdirdi. ABD ve Güney Koreli yetkililer Pyongyang’ın izlenmesi için yeni bir mekanizma seçeneklerini tartıştıklarını açıkladılar.Kuzey Kore ve Güney Kore arasında 2018 yılında yapılan askeri anlaşma geçen yıl bozulmuş ve Pyongyang sınırdaki savunmasını güçlendirmişti.
Yorumlar kapalı, ancak trackbacks Ve pingback'ler açık.