Sağlıkla İlgili Bazı Kanunlarda ve 663 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi

Fotoğraf: TTB

TTB, Sağlıkla İlgili Bazı Kanunlarda ve 663 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifine İlişkin Bilgi Notu Yayımladı

TBMM Başkanlığı’na 5 Şubat 2024 günü sunulan Sağlıkla İlgili Bazı Kanunlarda ve 663 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, 8 Şubat 2024’te TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu’ndan iktidar partilerinin oylarıyla değişiklik yapılmadan geçirildi. Öte yandan, sağlıkla ilgili bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına dair Meclis komisyonundan tüm itirazlara rağmen geçen kanun teklifinin görüşmeleri sürüyor. Türk Tabipleri Birliği (TTB), teklifin Anayasa’ya aykırı olduğu gibi toplumun sağlığı pahasına özel sermayenin kârını ve tekelleşmesini amaçladığına işaret edilerek “Teklif hekimlerin üzerindeki tahakkümü artırmanın amacını taşıyor” denildi.

Teklifle yabancı memleketlerden getirilen ilaçlar için ruhsatlandırma işlemlerinde ‘beş numune verilir’ ibaresinin yürürlükten kaldırıldığı belirtilerek “Sağlık Bakanlığı böylece ruhsatlandırma öncesinde tahlil edilmek üzere numunelerin gönderilmesinden vazgeçmektedir. Bu tetkiklerin ruhsat aşamasından sonra yapılması, bu arada zarar görebilecek kişiler için geri dönüşsüz sonuçlara yol açabilecektir” uyarısı yapıldı.

Yoksulluk sınırında ücret alan hekim ve sağlık emekçilere, Ek ödemede bu unsurların sağlık hizmeti sunumunun niteliğiyle bağdaşmadığına dikkat çeken TTB’nin açıklamasında “Kanunda sayılan disiplin cezaları arasında yer almayan sözleşmenin feshi ağır sonuçlara yol açacaktır” denildi.


TTB açıklamasında”Bu unsurlar, sağlık hizmeti sunumunun niteliği ile bağdaşmamaktadır. Zira sağlık hizmetinin, Bütçe Kanunu ile tahsis edilen tutar karşılığında Sağlık Bakanlığı tarafından sunulması gerekmektedir. Maddenin bu şekilde düzenlenmesi, Sağlık Bakanlığı’nın Bütçe Kanunu dışı ödeme yapmasının kabulü anlamına gelmektedir. Bu kamu kaynağının harcanmasında, hasta yararı değil, son derece göreceli bir kavram olan “hasta memnuniyeti” ve ayrıca işletmecilik terminolojisine ait olmakla birlikte sağlık hizmeti açısından hesaplanamaz olan “verimlilik” unsurlarının dikkate alınması da kamu sağlık hizmet sunumunun temel ilkelerine aykırıdır.”
”Halihazırda hekimler, Millî Savunma Bakanlığı emrine geçici olarak görevlendirilmekte ancak kurumlar arası geçici görevlendirme için zorunlu olan “memurun muvafakatinin aranması” zorunluluğu yerine getirilmemektedir. Geçici görevlendirmeler yukarıda sayılan kural ve ilkelere aykırı olarak yapılmakta, yeterli süre tanınmamaktadır. Getirilmek istenen düzenlemede de hekimlerin haklarını koruyacak hükümler bulunmamaktadır.” denildi.

CHP Bursa Milletvekili Kayıhan Pala, teklifin sağlık çalışanlarının ve hastaların yararına düzenlemeler içermediğini dile getirerek “Kanun teklifinde, sağlık alanındaki sorunların çözümüne ilişkin düzenleme yok. Kanun teklifi hazırlanırken meslek örgütleri, sendikalar ve bilim insanlarının görüşlerinin alınmaması büyük bir eksiklik. Koruyucu ve sağlığı geliştirici hizmetlerde çok gerideyiz. Bazı branşlarda randevu alabilmek için aylarca beklemek gerekiyor. Bazı tetkikler için 2025 yılına randevu verildiğini, kanun teklifinde bunun için bir önlemin alınmadığını görüyoruz” dedi.

https://x.com/KAYIHANPALA/status/1757827712045945176?s=20

Yorumlar kapalı, ancak trackbacks Ve pingback'ler açık.