Sağlıklı Uyku İçin Antik İlim (2. Bölüm)
Bu bölüm Dr. Jinduan Yang’ın 3 bölümlük serisinin 2.bölümüdür. 1.Bölüme buradan ulaşabilirsiniz.
Klasik Çin Tıbbı nesilden nesile aktarılarak günümüze gelmiş bir medikal sistemdir. Bize sağlıklı uykuyla ilgili ek bilgiler sunar.
Uyku, enerji dolaşımının doğal ritminin bir sonucudur. Akşam saat 11de yin enerjisi (qi) en güçlü olduğu saattedir. Vücudun dinlenmeye geçmesi, kendini onarması ve yenilemesi ve için ideal zaman budur.
Bu nedenle insanlar saat 11’i geçtikten sonra uyanık kalmamalılar. Bu aynı zamanda vücuda gün boyunca zihinsel ve fiziksel enerji sağlayan yang enerjisini (qi) yapılandırdığı bir saattir.
Kan ve qi enerjisi gece ve gündüz boyunca vücudun içinden akar ve vücudu besler. Farklı saatlerde farklı organlara büyük etkilerde bulunurlar. Örneğin, gece 1 ila 3 arasında, kan ve qi enerjisi karaciğerde ve meridyenlerinde en güçlü etkiyi yaratır (karaciğer fonksiyonları için yüksek enerjili bir ağ oluşturur). Dolayısıyla bu saatlerde uyumak karaciğer fonksiyonlarının normal seviyede gerçekleşmesi açısından için kritik bir önem taşır.
Çin tıbbında, karaciğer fiziksel, zihinsel ve ruhsal anlamda inanılmaz bir sorumluluk taşır. Karaciğer enerjisi kişinin ruhsal durumunu, sindirim sistemini, adet düzenini, rüyalarını, uyuma ve uyanma ritmini, hayal gücünü ve enerjinin vücut boyunca düzenli akışını sağlar.
Karaciğer öfke ve kızgınlık gibi olumsuz duygulara karşı inanılmaz derecede hassastır. Eğer karaciğere iyi bakılmazsa, bu kişiler çok sinirli ve tedirgin olurlar. Doğru saatlerde uyuyor olmazsanız sağlığınız açısından ne kadar ciddi sonuçlarla karşılaşacağınızı buradan anlayabilirsiniz.
Qi enerjisi ve kan tarafından beslenen diğer önemli organ sistemi ise akciğerlerdir. En güçlü olduğu saatler gece 3 ila 5 arasıdır. Akciğerin görevi vücuda oksijen sağlamak, enfeksiyonlara karşı korumak, cilt için gerekli besinleri sağlamak ve metabolizma için gıdaların ve suyun düzenini sağlamaya yardımcı olmaktır.
Duygusal olarak stresli olmak, yanlış yiyecekleri yemek, toksit çevresel koşullara maruz kalmak, enfeksiyonların organ sistemlerini ve enerji kanallarını hasara uğratması uyku bozuklukları yaratabilir.
Örneğin eğer ısı enerjisinin aktive edildiği doğru saatlerde uykuya geçmezsek, böbrek enerjisi (ana soğutma enerji kaynağımız) ve kalp enerjisini (ana ısıtme enerji kaynağımız) dengelemek açısından vücut oldukça noksan bir hale gelir.
Eğer karaciğer yang enerjisi karaciğer yin enerjisi tarafından dengelenmezse, insanlar kabuslar görebilirler, uykuda yürüyebilirler ve huzursuz bacak sendromu yaşayabilirler. Eğer dalak ve karaciğer qi enerjisi eksik olursa, vücut, solunum kanallarını tıkayan ve uyku solunumunu engelleyen yağı ve aynı zamanda balgamı biriktirir.
Dolayısıyla, Çin tıbbı perspektifinden, uyku bozuklukları beden enerjileri altında yatan dengesizliklerin yüzeysel bir tezahürüdür. Bu dengesizlikler genellikle bizim yaşam tarzını değiştirerek, sağlıklı bir uyku alarak, düzenli beslenerek, meditasyon yaparak ve stresten arınarak iyileştirebileceğimiz sağlık sorunlarına neden olur.
Daha ciddi semptomlarda ise, akupunktur tedavisi almak, bitkisel ilaç tedavisi çok önemli ve çok yararlı olacaktır. Yapmanız gereken son şey ilaç alarak belirtileri ortadan kaldırmak olmalıdır.