Sanatçılar, Şehir Tiyatrolarına Yapılan Demokratikleşme Ayarını Protesto Ettiler
Sanatçılar Çekilen Ayarı Protesto Ettiler
Geçtiğimiz günlerde İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin İstanbul Şehir Tiyatroları’nın Görev ve Çalışma Yönetmeliği’nin yapılan değişiklikle repertuar belirleme yetkisinin genel sanat yönetmeninden alınarak belediye bürokratlarına verilmesini sanatçılar protesto ettiler. Galatasaray Lisesi önünde toplanan binlerce kişi Tünel Meydanı’na yürüdü. Benzer eylemler Ankara ve İzmir başta olmak üzere yurdun bir çok ilinde de gerçekleştirildi.
Dün yapılan protesto gösterilerine sanatçı ve sanatseverlerden oluşan binlerce kişi katıldı. Sanatçılardan Rutkay Aziz, Orhan Aklaya, Halil Ergün, Altan Erkekli, Zeliha Berksoy, Şebnem Bozoklu, Mustafa Alabora,Perihan Savaş, Fırat Tanış, Bedri Baykam ve Ayşe Sarıkaya da eyleme destek verdi. İstiklal Caddesi “Korkuya karşı özgür tiyatro ”sloganıyla inledi. Grup adına basın açıklamasını tiyatrocu Engin Alkan şu açıklamayı yaptı.
“1914’ten beri ehil ellerde olan İstanbul Şehir Tiyatrosu, göz göre göre ehlileştirilmeye çalışılıyor. Dünyada herhalde ilk kez bir tiyatro, tiyatro insanlarından arındırılıyor. Sanatın içinden sanatçı kovuluyor. Tüm bunlar sanatı ve sanatçıyı hizaya sokma ve halkın gözünde küçük düşürme gayretleridir. Gerçekleri eğip bükerek hiç kimse sanatçı ile halkın arasına nifak sokamaz.”
“Çoksesliliği tek bir notaya dönüştürecek olan ‘muhafazakâr sanat’ gibi söylemler, demokratikleşme diye sunuluyor. Sanatsal yaratı, siyasi iradeye teslim ediliyor. Oysa sanat ve demokrasi, hiçbir siyasi iradenin faydacı beklentilerine göre yeniden tarif edilemez. Seçilmişlerin asıl görevi, sanata, ihtiyacı olan özgür ortamı sağlayacak altyapıyı oluşturmaktır. Bunu sadece sanatçı için değil, öncelikle halk için yapmak zorundadır.”
Alkan konuşmasına 100 yıllık Şehir Tiyatrosu mirasını her zeminde savunacaklarını, hedeflerinin çağdışı yönetmelik dayatmaları yerine, çağdaş ve özerk bir İstanbul Şehir Tiyatrosu yasasının çıkartılması olduğunu belirtti. Karanlığa ve karanlığın getireceği korkuya karşı birlikte direneceklerini ifade ettiği konuşmasını ‘‘Belediye Başkanı’nın bir canlı yayında sanatçılara yönelik sunduğu öneriyi düstur kabul ediyoruz: Herkes kendin işini yapsın! Bizim işimiz tiyatro. Korkuya karşı özgür tiyatro! Korkuya karşı özgür sanat!’’diye sürdürdü.
Milletvekilinden Sanatçılara Destek
Sanatçıların eylemine CHP Anakara Milletvekili Aylin Nazlıkaya’da üzerinde “Şehir tiyatroları yok edilemez” yazan tişörtle ile TBMM kürsüsüne çıkarak Sanatı ve sanatçıları baskı altına almak isteyenlere Atatürk’ün ‘‘Hepiniz milletvekili, bakan olabilirsiniz ama sanatçı olamazsınız.’’ sözlerini hatırlattı.
Protestoların Nedeni
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin aldığı ani bir kararla İstanbul Şehir Tiyatroları’nın repertuar seçimini Genel Sanat Yönetmeninden alınarak; 2’si bürokratlardan 5’i de sanatçılardan oluşan bir kurula devredilmişti. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, tiyatro sanatçıları tarafından büyük tepki ile karşılanan kararı savunmuş ve repertuvarı geçmişte genel sanat yönetmeninin belirlediğini, şimdi ise kurul tarafından belirleneceğini karar verilirken daha demokrat ve belirleyici bir kararın verileceğini savunmuştu. Bu süreçte Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Ayşenil Şamlıoğlu ve 6 yönetim kurulu üyesi ile Kadir Topbaş’ın sanat danışmanı Kenan Işık istifa etmişlerdi. Ayşenil Şamlıoğlu’nun yerine İstanbul Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmenliğine Hilmi Zafer Şahin atanmıştı.