Dünyaca ünlü besteci-piyanist Fazıl Say, tüm kadroların acilen yenilenmesi gerektiğini söyledi.
Say’ın Sosyal medya hesabından paylaşımda bulunduğu açık mektubu şu şekilde;
“Bu konudaki görüşlerimi yoğun bir şekilde 2017’de çıkan son kitabım “Akılla bir konuşmam oldu”da yazmıştım. Sayın bakan ile olan yüzyüze görüşmemizde, kendisine de aktarmıştım.
—-
Türkiye’deki kurumlar meselesi… 6-7 Opera ve 6-7 Senfoni Orkestrası var, Yüz milyonlarca liralık bütçeler. Binlerce kadro…
Hepsi tamam,
ama biz toplum olarak, dışardan bakanlar olarak, uluslararası standartlarda olumlu sonuçlar görmek istiyoruz, göremiyoruz. —
Bu durum Kültür Bakanlığının sorumluluğundadır, ve cevap bulunması mutlaka gerekir,
Çünkü:
bu büyük bütçeler Türk halkının vergileriyle verilmektedir.
—
Şindi soracaksınız;
İyi olmayan nedir? Diye…
Bunun çok basit sebebi var; yanlış sistem ve yanlış kadrolaşma.
Sistemleri köhne ve kural dışı. Uluslararası yarışta var olmaya yönelik değil. (Meslektaşlarım bana kızıyor olabilir, hak versinler vermesinler dışardan bakan ve dünyayı bilen birisi için resim budur..)
—-
İstediğimiz şudur;
Kurumlar Uluslararası düzeyde Türkiye’yi temsil edebilsin . Türk halkına da daha rahat ulaşabilsin. Halkla bütün projeler üretebilsin. CD ve DVD’ler yaratıp kalıcı olabilsin, dünya üzeri var olabilsin.. —-
çok başlıca bir sıkıntı da şudur;
Her kurumun menejerlik ekipleri olması lazım..
—-
Kadrolaşma ise en büyük dertlerden biri; her kuruma seçilen her müzisyenin tek tek özenle seçilmesi, kara perde arkası imtihanlardan ve deneme yıllarından geçmeleri gerekir, dünyada böyle…
Bakın:
bu kadrolar yıllarca çok suistimal edilerek , ve kimi zaman ahbap çavuş ilişkilerine dayalı kuruldu ve işlev görmesi çok zor.
Acilen tüm kadroların yenilenmesi gerekmekte. Kurumun başına da Menejerlik ve promosyon ekipleri gerekmekte.
—-
Genç sanatçılar kadro bulamıyor.
Çünkü çok basit: kadroyu bir kere kapan 65 yaşına kadar koltukta kalır. Evet ama sanat böyle bir memuriyet değil. Bunun sistemleri olması lazım, özellikle bale ve opera için.
Basit bir örnek;
Baleci 40 yaşına kadar dans edebiliyor, dans sanatı fiziksel , ama, sonra 25 yıl daha maaş alabiliyor, bu 25 yıllık süreçte ardından gelen 18 -20 yaşındaki zımba gibi genç baleciler on yıllarca kadro bulamıyor, 40-50 yetenek harcanıyor..
Tüm sistem ve kadrolar komple yenilenmelidir.
#fazılsay “
Giriş yap
Giriş yap
Şifreni Kurtar
Şifreniz e-postanıza gönderilcektir.
Yorumlar kapalı, ancak trackbacks Ve pingback'ler açık.