Şili’deki Bilim Adamları Bir Galaksi Kümesi, ‘Kozmik Bir Titan’ Buldu

Yunan mitolojisindeki bir titandan sonra, Hyperion lakabını alan bir “ilkel-süperküme”nin, ESO’nun Çok Büyük Teleskobunun VIMOS cihazını kullanarak elde edilen görüntüsü. (Reuters / ESO / L. Calcada ve Olga Cucciati ve ark./ Handout)

Uzayın milyarlarca ışık yılı derinliklerini gözlemleyen gökbilimciler, evrenin ilk günlerinden, kaydedilen en büyük, en geniş galaksiler topluluğunu tespit ettiler ve bu “proto-süperkümesi”ne(*) Yunan mitolojisindeki bir titandan esinlenerek Hyperion adını koydular.

Hyperion’un kütlesi güneşten 1 milyon kere milyar kat daha büyük ve bize o kadar uzak ki, dünyadan ancak milyarlarca yıl önceki hali görülebiliyor.

Avrupa Güney Gözlemevi’nin (European Southern Observatory-ESO) operasyon şefi olan astronom Steffen Miefke Reuters’e verdiği demeçte, “Hyperion, Samanyolu galaksisinin 5.000 katı büyüklüğünde” dedi.

ESO, Hyperion’u tespit eden Şili’deki Çok Büyük Teleskopu (Very Large Telescope-VLT) işletiyor.

Hyperion astronomi açısından henüz bir ergen. Gökbilimciler onun dünyadan uzaklığına bakarak, Big Bang’den yaklaşık 2 milyar yıl sonra yaratıldığını ve 13,8 milyar yıl önce evrende doğduğunu anlıyorlar.

Miefke “Bunlar, neredeyse evrenin başlangıcında, bizden çok uzakta var olan galaksiler ve evrenin, Big Bang’den günümüze kadar nasıl geliştiğini daha iyi anlamamıza olanak sağlıyorlar” dedi.

“Hyperion, evren çağına göre altı yaşındadır. Sanki 80 yaşında bir insanın ergenliğine denk olarak düşünülebilir.”

Güneş Sistemimize ev sahipliği yapan Samanyolu galaksisi yaklaşık 13,6 milyar yıl yaşındadır.

Hyperion’un tespitinde kullanılan “Görünür Çoklu Nesne Spektrografı”, kullanıcılarının tanımına göre “çölün ortasında bir zaman makinesi olarak çalışıyor ve bize evrenin şu andaki yaşının sadece üçte birinde olduğu halini gösteriyor”.

Spektrograf, Şili’deki Çok Büyük Teleskobun içinde bulunmaktadır. Keşif, Bologna, İtalya’daki Ulusal Astrofizik Enstitüsü’nden Olga Cucciati tarafından yönetilen bir ekip tarafından yapıldı.

Teleskop, başkent Santiago’nun 1223 km kuzeyindeki Şili çölünde bulunuyor.

Raporun ortak yazarı ve Davis California Üniversitesi’nde astronom olan Brian Lemaux, galaksilerin milyarlarca yıl boyunca üzerlerine etkiyen yerçekiminden dolayı giderek daha yoğun hale geldiğini söyledi.

Lemaux, “Dünyaya daha yakın mesafedeki süperkümeler, açık yapısal özellikleri olan, çok daha yoğun bir kütlesel dağılımına sahip olmaya eğilimlidirler (ya da öyle görünürler)” diyor. ”Ancak Hyperion’da kütle çok daha üniform şekilde, zayıf bağları olan galaksilerden oluşan bir dizi bağlantılı adacıklar şeklinde dağılmıştır.”

“Kozmik Titan’ın soyu” başlıklı araştırma, Astronomi ve Astrofizik dergisinin son sayısında yer alacak.

 

(*) Çevirmenin notu: Süperkümeler küçük galaksi kümelerinden ve galaksi gruplarından oluşan büyük kümeler olup Evren’de şimdilik gözlemlenebilen en büyük yapı birimleridir.

 

Yeni bilim sınırlarını keşfetmeye devam etmek için websitemizi ve Facebook’daki Epoch Times Türkiye sayfasını ziyaret edin!

Epoch Times, mevcut bilgilerimize meydan okuyan olaylar ve teoriler ile ilgili araştırmaları ve söylentileri araştırıyor. Biz, hayal gücümüzü canlandıracak ve yeni olanaklar yaratacak fikirleri araştırıyoruz. Facebook sayfamızdan, bazen tartışmalı da olabilen konular hakkında düşüncelerinizi bizimle paylaşın.

Yazan: Natalia A. Ramos MIRANDA, Reuters

Çeviren: Hatice Atmaca, Epoch Times Türkiye

Yorumlar kapalı, ancak trackbacks Ve pingback'ler açık.