Pakette yer alan kısıtlama detayları hızla gündem olurken siyasilerden ve ekonomistlerden tepki gecikmedi.
CHP lideri Özgür Özel kamuda tasarruf paketiyle ilgili “Yeni istihdam yaratma, işçiye zam verme, emekçiye zam verme. Biraz servetine servet katanlara yönelsinler. Dünya kadar işsiz var” ifadelerini kullandı. Özel yapmış olduğu açıklamada, “Bugüne kadar 7 kez yaptılar bu 8’inci. Bu 7 genelgeye kendilerinin uymadığının göstergesidir. Ancak Saray ilk kez genelge kapsamına alınmıştır” dedi.
Emek Partisi (EMEP) İstanbul Milletvekili İskender Bayhan X hesabı üzerinden yaptığı açıklamada kamuda tasarruf paketine “Erdoğan-Şimşek sömürü programı” diye tarif ederek şunları söyledi:
“Kamu hizmetlerini kısıtlayarak ve özelleştirerek paralı hale getir! Kamuda çalışan işçi, emekçi sayısını düşür! Esnek, uzaktan çalışmayı ve performansa dayalı ücret artışını yaygınlaştırarak daha ucuza, daha yoğun sömür! ‘İstikrar’, ‘mali disiplin’ deyip emekçilerin boğazını sık, topladığın sermayeyi yerli-yabancı tekellerin kasasına aktar! ‘Yeşil ekonomi’, ‘gıda arzı güvenliği’ ve ‘sulama yatırımı’ adı altında köylüyü kendi tarlasında şirketlerin işçisi haline getir. Yeni Agrobayların önünü aç! İşçiyi emekçiyi soy, sermayeyi besle ekonomisi”
CHP Genel Başkan Yardımcısı Özgür Karabat, ‘Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi’ne ilişkin “Enflasyonun sebebini vatandaşa, bütçe açığının nedenini de memurlara yüklemek adaletsizlik değil midir? Yüz milyarlık ballı ihaleleri neden görmezden geliyorsunuz da memurun ekmeğinden tasarrufa gidiyorsunuz. Emekçilerin her geçen gün yoksulluğa mahkûm edildiği, eşitsizliğin ve gelir adaletsizliğin en temel sorun haline geldiği bir süreçte ekonomik krizin bedelini emekçilere ödetiliyor.” diye tepki gösterdi.
CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba ise, “Sarayla ilgili bir tasarruf yok! Özel uçaklarla ilgili bir tasarruf yok! Tamamen göz boyamaya yönelik tasarruf tedbirleri olduğunu görüyoruz” dedi.
İyi Parti Lideri Dervişoğlu, sosyal medya platformu X üzerinden pakete dair açıklamalarda , şu ifadeleri kullandı:
“İktidarın, “Kamuda Tasarruf” adlı şovunu izledik.Şovda ne vardı derseniz, “memur servislerini kaldırmak” vardı.İhale şampiyonu malum şirketlerin affa uğrayan milyarlarca dolarlık vergi borçları yoktu.Parası döviz cinsinden peşin ödenen kamu ihaleleri yoktu. “Beyefendi”nin yazlık ve kışlık sarayları yoktu.,Sayısı belirsiz uçak ve otomobil filoları elbette yoktu.
Kamu kesimi için hazırlanan tasarruf paketini değerlendiren Mahfi Eğilmez, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada “Tasarruf önlemleri saray harcamalarını, uçaklarını, konvoylarını, korumalarını kapsamadığı sürece fazlaca işe yaramaz. Koyanların uymadığı kurallara kimse uymaz.” dedi.
Ekonomist İris Cibre ise sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada;”Aslında, hep olması gerekeni, Tasarruf Paketi olarak açıkladılar Olması gerekeni 3 yıl yani seçime kadar sürdürecekler. Ne kadar tasarruf edilecek? Etkisi ne olacak? Bilmiyoruz Peki ya KÖİ’ler? 5 Milyar USD Peki ya saray harcamaları? 170 miyon USD” dedi.
Vergi Uzmanı Ozan Bingöl, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda Kur Korumalı Mevduat sisteminin iki yılda maliyeti 1 trilyon 58 milyar 285 milyon lira olduğunu belirtti ve şunları söyledi: “Acaba sadece iki yılda oluşan bu zararı eşantiyonla, ajandayla, baskı ciltle, daha dün çerez parası diye nitelendirdiğiniz makam araçlarında yapılacak tasarrufla telafi etmeyi planlıyorsanız çok yanılıyorsunuz. Bütçeye verilen hasar sandığınızdan ve kamuoyuna yansıttığınızdan çok daha fazla”
Ekonomist Baki Demirel de yaptığı paylaşım ise şu şekilde; “Kamuda tasarruf dedikleri aslında ülkenin toplam tasarrufunu azaltıcıdır. Kamu tasarruf etmez açık ya da fazla verir, fazla vermesi ulusal tasarrufları azaltır. Tasarrufları artırmanın yolu kamu öncülüğünde yatırım ve istihdam yaratmaktır. Oysa bu politika mekanizması kamunun kaynaklarını küresel sermayeye ve yerel bağlantılarına aktarmak üzerine kuruludur. Kalkınmacı değil, yoksullaştırıcıdır.”
Ekonomi doktoru olan Şeref Oğuz ise sosyal medya hesabından yaptığı açıkklamada; ”DAĞ FARE DOĞURDU Maliye Bakanı tasarruf paketini açıkladı, sonuç hüsran. Ekonomik kış geliyor ve kulağımda bir hicaz şarkı; “Kış geldi firak açmadadır sinede yare. Vuslat yine mi kaldı başka bahare…”
Özetle tasarrufu; merkezi idare yerine yerel yönetimler, kamu yerin özel sektör, iktidar yerine vatandaş yapsın.” ifadelerini kullandı.
Yorumlar kapalı, ancak trackbacks Ve pingback'ler açık.