Srebrenitsa Katliamının 23. Yılı
İkinci Dünya Savaşı'nın ardından dünyanın gördüğü en büyük katliam olarak kayıtlara geçen Srebrenitsa soykırımı tarihi 23 yıl geçse de Boşnakların acısı hala taze.
Bosna Hersek’in doğusundaki Srebrenitsa’da 11 Temmuz 1995’te başlayan, en az 8 bin 372 Boşnak sivilin Ratko Mladic komutasındaki Sırp askerler tarafından hunharca öldürüldüğü soykırım, sadece Bosna Hersek’te değil, tüm dünyada acının ve adalet arayışının sembolü haline geldi.
Srebrenitsa Katliamı, 1991-1995 Yugoslavya İç Savaşı’nda Sırp Cumhuriyeti Ordusu’nun Srebrenitsa’ya karşı giriştiği Krivaya ’95 Harekatı esnasında Temmuz 1995’te yaşanan ve en az 8 bin 372 Boşnak’ın Bosna Hersek’in Srebrenitsa kentinde ağır silahlarla donatılmış Bosna Sırp Ordusu tarafından öldürülmesiyle tarihe geçmiştir.
Bosna Sırp ordusunun dışında katliama “Akrep” olarak bilinen Sırbistan Özel Güvenlik Güçleri’de katılmıştır. Birleşmiş Milletler Srebrenitsa’yı güvenli bölge ilan etmiş olmasına karşın 400 silahlı Hollanda barış gücü askerleri katliamı önlememiştir.
Bir kısım kadın ve çocukların da öldürüldüğü Srebrenitsa Katliamı, 2. Dünya Savaşı’ndan sonra Avrupa’da gerçekleşmiş en büyük toplu insan kıyımı olması ve Avrupa’daki hukuksal olarak ilk kez belgelenmiş soykırım olması açısından da önem taşır.
Yorumlar kapalı, ancak trackbacks Ve pingback'ler açık.